Mielipide: Mihin tarvitsemme D-vitamiinia ja kuinka paljon

D-vitamiinia tarvitaan riisitaudin ja luukadon ehkäisemiseen, edelleen mm. hormonituotantoon, solukalvoille, sappinesteelle…

Hämmästyttävä uusi todistusaineisto koskee D-vitamiinin kykyä ehkäistä tai jopa kääntää monia vakavia sairauksia. Esimerkiksi kansainvälisesti kuuluisan D-vitamiinitutkijan tohtori William Grantin tuore tutkimus on osoittanut, että 30 % vuotuisista syöpäkuolemista voitaisiin välttää korottamalla vain kehon D-vitamiinitasoa.

Laaja satunnaistettu plasebokontrolloitu tutkimus vahvisti, että syöpäriskiä voidaan vähentää yli puolella parantamalla vain D-vitamiinitasoa (Am J Clin Nutr. 2007 Jun). Tämä oli niin käänteentekevä uutinen, että Kanadan syöpäyhdistys hyväksyi D-vitamiinin syövän ehkäisyhoitona.

Tiedetään, että suomalaisilla D-vitamiinin puutos on lähes 100%:lla väestöstä, ellei sitä ei oteta riittävästi läpi vuoden tai vähintään talviaikaan. Seerumin D-vitamiinin viitearvo on yleisesti 75–150 nmol/l (Kanada 100-150 nmol/l). THL:n ilmoittama viitearvo on vain 40-50 nmol/l! Suomessa kokeen merkintä on S-D-25.

Tuoreessa tutkimuksessa tohtori Michael Holick todisti, että D-vitamiinin alhainen taso merkitsee lisääntynyttä riskiä sairastua MS-tautiin ja osteoporoosiin. Muu tutkimus on osoittanut, että alle 80 nmol/l:n arvo on suuri riskitekijä 17 syövässä. Sama koskee sydäntautia, aivohalvausta, korkeaa verenpainetta, diabetesta, osteoporoosia, nivelrikkoa, masennusta, dementiaa, ientautia. American Journal of Cardiology -lehden tuoreessa tutkimuksessa todettiin, että tämän asteinen D-vitamiinin puutos aiheuttaa sydäntaudin ja diabeteksen riskin lisääntymisen. Koehenkilöiden kokonaiskuolleisuus oli 165 % korkeampi kuin hyvän tason omaavilla verrokeilla.

Näitä löytöjä tuki todistusaineisto, joka perustui yli 200 tutkimukseen ja yli 2500 laboratoriotutkimukseen, joita esim. Harvardin ja Oxfordin yliopistot ovat suorittaneet. Usean laitoksen tukijat, mm. Imperial College London, havaitsivat, että korkeimman veren D-vitamiinipitoisuuden omaavilla ihmisillä oli 40 % pienempi riski sairastua suolistosyöpään kuin niillä, joiden vitamiinitaso oli alhaisin.

Tri Frank Garlandin julkaisema tutkimus Kalifornian yliopistossa, osoitti, että lisäämällä päivittäistä D3-vitamiinin saantia 50 mcg uusien rintasyöpien määrää voitaisiin maailmanlaajuisesti vähentää 24 %:lla ja paksusuolisyöpien 28 %:lla. Uudistusmieliset lääkärit, kuten Toronton yliopiston professori Rheinhold Vieth, suosittavat 100-125 mcg:n päiväannoksia. Suomen virallinen suositus on: 0-2 v 10 mcg, 2-60 v 7,5 mcg, yli 60 v 20 mcg!

Raportti on luettavissa kokonaisuudessaan www.lootuskirja.fi.

Lähde: Dr. Jonathan Wright, Nutrition & Healing, October 2012

1 kommentti

  1. Mihin tarvitsemme D-vitamiinia ja kuinka paljon. Ehdottomasti lukemisen arvoinen mielipide artikkeli.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat