Miksi talous ei vain lähde kasvuun?

Kun finanssikriisi yllätti syksyllä 2008 kaikki ajattelivat, että pienen notkahduksen jälkeen kasvu taas pyrähtää käyntiin.

Jopa finanssinero Björn Wahlroos sanoi vuoden 2009 alussa, että kesän jälkeen talous kääntyy taas nousuun. Kaikki tutkimuslaitokset ovat toistaneet jatkuvasti, että ”ensi vuoden jälkeen talous vähitellen kääntyy nousuun”. ”Ensi vuotta” ei vielä viidenkään vuoden jälkeen ole tullut. Miksi ei, kuten aina ennen?

Vastaus löytyy fundamentaalisesta ”vapaus-uskosta”. Kymmenen vuoden EU:n rahaunionin jälkeen kaikki ovat ennen kokemattomissa veloissa. Tuolloin vallassa olleet poliitikot ajoivat Suomen väkisin EU:n rahaunioniin vapauden ideologian innoittamina.

Heidän ja vallassa olleiden uusliberalististen talousprofessorien ammattitaito, osaaminen ja mielikuvitus ei riittänyt ennakoimaan, mitä kaikkea pankit keksivät innovoida vapautetuilla pääomamarkkinoilla. He alkoivat ”taikoa tyhjästä rahaa”. Seurauksena oli jättimäinen virtuaalirahan Ponzi -huijaus, josta vallassa olevat poliitikot olivat täysin ”pihalla”.

Nyt pankkien taseissa on n. 700 biljoonan johdannaispapereiden kupla, jonka alas kirjaaminen markkina-arvoonsa on Kataiselle ja Urpilaiselle sekä muille poliitikoille mahdoton tehtävä. Kun niitä johdannaisia realisoitiin Islannin pankkiromahduksen jälkeen, hävisi taivaan tuuliin 94 prosenttia niiden arvosta!

Kun tätä virtuaalivelkaa verrataan reaalimaailmaan, jossa koko maailman bruttokansantuote (BKT) on n. 70 biljoonaa, tilanne on Euro-uskovaisille kiusallinen. Varsinkin, kun he eivät ymmärtäneet aikoinaan asettaa minkäänlaista sääntelyä pankkisektorille.

Pankkien pelastamiseen eivät riitä minkään valtion eikä veronmaksajien rahat. Pankit ja nämä ”riskienhallinnan ammattilaiset” ovat väkisin tyrkyttäneet virtuaalisten velkapapereiden avulla rahaa eli velkaa kaikille – jopa täysin luottokelvottomille ihmisille, yrityksille ja valtioille.

Euromaiden kokonaisvelka (valtioiden, kotitalouksien, yritysten ja rahoitusalan) on rahaliiton aikana kasvanut lähes kaksinkertaiseksi. Nyt se on jo keskimäärin 460 prosenttia euromaiden kokonaistuotannosta (BKT).

Tämän velan määrä on hyydyttänyt talouskasvun täysin koska velkoja on koko ajan pakko lyhentää. Velan suuruutta ei tavallinen ihminen eikä poliitikko pysty edes ymmärtämään. Sen suuruudesta saa kalpean kuvan kun sitä vertaa aikaisempiin kokemuksiin.

Toisen maailmansodan jälkeen Saksa oli rauniona ja hirveissä veloissa. Saksan velat olivat tuolloin suuruudeltaan 29,7 miljardia silloista Saksan markkaa ja vastasivat ”peräti” 21 prosenttia maan kansantuotteesta (BKT).

Tuolloin Kreikka, Irlanti ja muut velkojamaat päättivät armahtaa Saksan mitätöimällä noin puolet maan julkisesta ja yksityisestä velasta. Lisäksi Saksalle myönnettiin oikeus pidättäytyä tilapäisesti maksamasta velanhoitokuluja, jos maan kauppatase painuisi alijäämäiseksi. Maksuvalmiuden varalta sovittiin sovittelumekanismi joka takasi, että lainoittajamaat ostaisivat Saksalta enemmän tuotteita kuin myyvät sinne.

Sodanjälkeisen Saksan nousua helpotettiin sen viennin edistämisellä. Nyt näillä vapautetuilla markkinoilla Saksan on annettu rohmuta (Suomen ja Kiinan ohella) eteläisten kriisimaiden markkinaosuuksia nollasummamarkkinoilla ja pahentaa maiden ennestäänkin surkeata tilannetta.

Vapaaksi päästetyn pääoman seuraukset näkyvät nyt kymmenen vuoden rahaunionissa olemisen jälkeen.

Nyt kun kaikki ovat korviaan myöten veloissa, kaikki puhuvat mantrana vain säästöistä. EU ja IMF vaativat kriisimailta säästöjä, supistuksia ja rakenneuudistuksia eli aivan päinvastaisia ”avustuspaketteja” kuin voittajavaltiot aikoinaan Saksalta.

Useimmille näin velkaisille maille ja kansalaisille on mahdoton tehtävä maksaa velkansa maansa talouden (BKT:n) voitoilla, veroilla ja säästöillä. Ne ovat arviolta 30% maan BKT:sta.

Ensin on maksettava lähes viisi kertaa suuremman velkamäärän pelkät korot ja sen lisäksi vielä yrittää lyhentää niitä. Se on vaikeaa edes nousevan suhdanteen vallitessa. Laskevan suhdanteen aikana katastrofi vältetään vain ottamalla velan päälle lisävelkaa kuten Yhdysvalloissa, jotta maa ei joudu selvitystilaan.

Vaikka Suomi irtaantuisi nyt uppoavasta EU:sta ja rahaunionista se on jo myöhäistä. Suomea rasittavat jo EU:n osalta n. 50 miljardin takaukset ja Suomen Pankin osalta n. 70-80 miljardin euron saatavat Euroopan keskuspankille (EKP).

Jos tai kun huonosti käy, suomalaiset veronmaksajat joutuvat mahdollisesti maksamaan yli kahden budjetin (55mrd) verran takausmaksuja. Sinä aikana ei makseta sitten yhdenkään virkamiehen palkkaa, ei terveydenhoitoa ja koululaisetkin ”järkeistetään” pakkolomille.

Jos nyt hypätään EU-junasta, voidaan vielä välttyä suunnitteilla olevilta eurobondeilta eli valtion velkojen yhteistakuilta sekä pankkiunionilta eli pankkien velkojen yhteistakuilta, joille ei ole mitään kattoa.

Siis EU ja Euro on täysin ideologinen tuulentupa, jossa vahvimpien valtioiden ehdoilla (Saksan) maksatetaan heikompien maiden viulut ja väkisin ylläpidetään täysin mätää pankkijärjestelmää.

Kaiken kukkuraksi kasvottomat pääomamarkkinat pitävät poliitikkoja pilkkanaan ja juoksuttavat heitä kuin pässiä narussa – ja nauravat veroparatiiseissa poliitikkojen uskolle ”vapauden” illuusiosta.

Olen kysellyt julkisuudessa taloustieteilijöiltä, millä ja kenen rahoilla pankkien johdannaispapereiden kirjanpitoarvo alaskirjataan markkina-arvoonsa? Ja edelleen: Mitä pankeille tapahtuu, jos niiden taseita ei kirjata alas markkina-arvoonsa? Nyt pankkien taseista on vasta kirjattu alas 1,5 biljoonaa ja sekin veronmaksajien rahoilla. Tarve olisi 600-700 biljoonaa! Luottamus pankkeihin ja pankkien välille ei palaa ilman taseiden korjausta – eikä kasvu ala.

Näiltä talousasiantuntijoilta ei ole tullut uskottavia vastauksia pyynnöistäni huolimatta.Poliitikot yrittävät hädissään pitää ahnetta ja vastuutonta pankkimaailmaa pystyssä ja lapioivat veronmaksajien rahaa EKP:n ja FED:in kautta pohjattomaan kaivoon tyrehdyttäen samalla kansalaisten ostovoiman.

Brittiläisen Oxfamin a Cautionary Tale –raportin mukaan 4 500 euron pankkien pelastusoperaation seurauksena käynnistetyt poliitikkojen toimet lisäävät köyhyyttä ja eriarvoisuutta jopa kahden vuosikymmenen ajaksi sen sijaan, että ne keventäisivät valtioiden velkataakkaa tai tukisivat kasvua.

Siis pankkeja tukeakseen valtiot joutuvat ottamaan velkaa pankeilta – kovalla korolla – antaakseen sen takaisin pankeille pääomituksina tai lainoina lähes nollakorolla, etteivät ne kaatuisi varojen puutteeseen!

Ostovoiman hiipuessa talous ja työllisyyskehitys jatkuvasti näivettyy. On alkanut kiihtyvä kuolemanspiraali pohjalle, jota ei pysäytetä ilman mätien pankkien konkurssia.

Siksi talouskasvu ei ole alkanut, eikä ole vielä alkamassa – vaikka tutkimuslaitokset ja poliitikot niin uskottelevat.

13-Virtuaaliraha-reaalimaailma-jpg[1]

Ari Ojapelto
Tietokirjailija

Julkaistu 16.12.2013 Ojapellon verkkosivuilla.

7 kommenttia

 1. http://portti.iltalehti.fi/keskustelu//showthread.php?t=1044326

  ”Hallituksen kehysriihi kaavailee STT:n tietojen mukaan lehdistölle 20 miljoonan euron innovaatiotukea.

  Ajatus määräaikaisesta mediatuesta sisältyi selvitysmies Tuomas Harpfin maaliskuun alussa antamaan raporttiin. Harpf esitti 30 miljoonan tukea, joka jakautuisi tuotanto- ja innovaatiotukiin. Lisäksi Harpf esitti lehtien arvonlisäveron alentamista viiteen prosenttiin.”

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014…56412_uu.shtml

  Eikös pitänyt leikata joka paikasta? No nyt sinäkin maksat Yle veron lisäksi myös lehtien levittämästä EU propagandasta ja siitä tarpeellisesta tiedosta millaisessa kreisissä mekossa Lady Gaga on nähty bailaavan.”

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. Innovaatiotukea lehdistö tarvitsee, koska onhan se uutisten keksiminen raskasta puuhaa. Yle-vero on sairaimpia vedätyksiä pitkään aikaan, Yle suoltaa korviin ja silmiin ihan hirvittävää saastaa. Varsinkin BBC:n ”historiadokumentit” saavat jo pelkällä olemassaolollaan pahan olon aikaan. Olen siis varmaan oikeutettu jonkinlaiseen pahoinvointitukeen.

  EU-propagandaa on levitettävä koska muutenhan ihmiset alkavat pikku hiljaa toipua aivopesusta ja ryhtyä sataprosenttisen EU-vastaisiksi kuten minä.

  Kaikki oikeat puolueet Suomesta lakkautettiin vuonna 1945. Jäljellä on ihme vinkujia, jotka eivät joko vaivaudu selvittämään miten asiat ovat, tai sitten ovat niin aivopestyjä, että uskovat kaiken todeksi vaikka koko Suomen valtion toiminta perustuu valheisiin ja käskyjen hakemiseen mm. Bilderbergistä. Hallitus harjoittaa maanpetturuutta mutta onko enää maata, jota pettää koska perustuslaissa lukee että olemme EU:n jäsen?

  ”Perustuslain” mukaan olisi varmaankin ”maanpetos” jos hallitus ei tarkoituksella tuhoaisi kaikkea Eurostoliiton tyyliin vaan oikeasti ajattelisi kansakuntamme parasta mutta eihän niin ”saa” ajatella koska solidaarisuus ja läpyläpynlää muuta valhetta on toisteltava maailman tappiin asti.

  Odotan innolla että pääsen kesällä poimimaan marjoja metsästä. Tosin tarvitsisin siihen varmaankin innovaatiotukea, jotta selviän kyseisestä koettelemuksesta kunnialla.

  Kiitos Suomi 1917-1945, hauskaa oli niin kauan kuin sitä hupia kesti!

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 3. Miksi näitä tyhjästä rahaa luovia pankkeja pitäisi ”pelastaa” ?
  Ja miksi näitä yksityisiä pankkeja pitää pääomittaa pelastuspaketeilla?

  Eiväthän ne edes ole lainanneet mitään omaansa. Ne luovat lainojen pääoman tyhjästä vasta lainanottohetkellä asiakkaan takaisinmaksulupausta ja reaaliomaisuutta vastaan. Varastavat siis.

  http://idiotiantyranniasta.wordpress.com/2014/03/24/eroon-veloista-osa-1/

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 4. Jepulisjepsis: ”Miksi näitä tyhjästä rahaa luovia pankkeja pitäisi “pelastaa” ?”
  Suomalaisten veronmaksajien selkänahasta siksi, että Katainen, Urpilainen, Stubb & Co pääsisivät korkeisiin politrukin virkoihin Brysselissä. Katainen ja Urpilainenhan ovat kumpikin käyneet jo kaksi kertaa Bilderberg-kokouksessa ohjeistusta kuulemassa. Yksi ohjeistuksen antajista on luonnollisesti Bilderberg-sisäpiiriin kuuluva, läntistä velkaponzi-rahajärjestelmää hallitseva kasaari-juutalainen sionisti Rotschild, jolla varmasti on painava sanansa sanottavana, kun vaaleilla valitsemattomia EU-komissaari-ehdokkaita kulissien takana arvioidaan.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 5. Tässä yksi kommentti Verkkomedian artikkeliin ”Perussuomalaisista irtautuneiden Siniristi pyrkii puolueeksi: ”Periaatteita ei saa myydä””, http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=10185#kommentoi :

  ”Siniristiläisiä @ 26.3.2014 22:57:16

  Siniristiläisiä todella tarvittaisiin ja paljon: ”Suomen sanavalta euroalueen pankkiunionissa jäänee luultua pienemmäksi ja velvoite yhteisen kassan kartuttamiseksi voi koittaa luultua aiemmin. Suomi päätynee maksamaan muiden velkoja ja kantamaan muiden pankkiriskejä. Jostakin syystä kiire on silti kova, vaikka kaavailtu pankkiunioni ei lopeta tätä kriisiä eikä estä seuraavaa.” Näin aloittaa artikkelinsa Jan Hurri, http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2014/03/26/suomella-outo-hinku-maksaa-muiden-velkoja/20144253/170

  Millähän rahoilla Katainen, Urpilainen, Stubb ynnä muut korkeita politrukin virkoja Brysselistä tavoittelevat aikovat maksaa lisää muiden maiden velkoja, varsinkin Suomen talouden nykytila ja oma velkataso huomioonottaen?”

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 6. Tässä on painavaa asiaa EU:n pankkiunioniin liittyen: ”EU ja sen pankkiunioni ovat Lontoon Cityn talutusnuorassa ”, http://pirona.fi/?p=512
  Artikkelissa todetaan mm.: ”Poliitikkojen olisi aika etsiä todellisia ratkaisuja, eikä mennä järjestäytyneen valkokaulusrikollisuuden talutushihnassa. Vaikuttaa siltä, että suomalaiset poliitikot eivät kykene vastaamaan vaikeisiin haasteisiin, joita nykyinen tilanne tuo, vaan osin pyrkyryytensä ja sivistymättömyytensä sekä osin älyllisen kapasiteettinsa puutteen takia ovat täysin finanssioligarkian vietävissä.”

  Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat