Mökkeilijä kaipaa maalaisidylliä

Pian Suomen puoli miljoonaa mökkiä täyttyy taas kesäasukkaista. Tutkimuksen mukaan vanhenevat mökinomistajat kaipaavat vanhaa maaseutua. kuva: iStock

Pian Suomen puoli miljoonaa mökkiä täyttyy taas kesäasukkaista. Tutkimuksen mukaan vanhenevat mökinomistajat kaipaavat vanhaa maaseutua.

Mökiltä haetaan lapsuuden maalaisidylliä.  Suurin osa suomalaisista mökinomistajista on yli 50-vuotiaita, jotka pitävät omilta vanhemmiltaan jäänyttä kotitaloaan kesämökkinä. Tämän vuoksi kesämökit sijaitsevat maalla, maaseutukylissä, joista osa on tyhjentynyt.

Muutama vuosi sitten erikoistutkija Kirsti Ahlqvist selvitti Tilastokeskukselle tekemässään mökkitutkimuksessa mökkeilijöiden suhtautumista mökkiympäristöönsä. Tutkimuksessa selvisi, että mökkeilijät odottavat maaseudun säilyneen samanlaisena kuin se oli heidän lapsuudessaan 1950-luvulla. Harvempiin yksiköihin perustuva tehostunut maatalous koettiin vieraaksi. Mökkiläiset kaipasivat lehmiä laitumelle märehtimään, heinätalkoita, johon hekin voisivat naapureina osallistua, kyläkauppoja ja ylipäätään enemmän väkeä.

Maaseudun muutoksen myötä myös mökkiläisten sosiaalisuus ja vuorovaikutteisuus paikallisen väestön kanssa on vähentynyt. Tämän moni mökkiläinen koki menetyksenä, sillä mökkikunnan lähes vakituisina kesäasukkaina he kokivat mökin naapuruston tärkeänä itselleen. Tutkimuksen tulokset eivät yllättäneet, sillä edelleen, kaupungistuvassa Suomessa, suurin osa kaupunkilaisista on kotoisin maalta.

•••

Nuoremman polven mökkeilijät käyttäytyvät mökillä kuitenkin eri tavalla. Usein he vuokraavat mökkinsä, sillä edelleen Suomessa useammin peritään kuin ostetaan loma-asuntoja. Myös lomaosakkeet ovat asuntojen ja tonttien sekä rakennuskustannuksten noustua kasvattaneet suosiotaan.  Mökkejä käytetään monipuolisesti eri tarkoituksiin: retkeilyyn, löhöilyyn, pelkästään yöpymiseen. Suomen puolesta miljoonasta mökistä 70 prosenttia kuuluu jo valtakunnalliseen sähköverkkoon. Sähkön myötä mökkien varustetaso on noussut ja kulutus niin ikään kasvanut. Useimmilta mökeiltä löytyy elektroniikkaa ja sähkölaitteita lähes yhtä paljon kuin kodeista.

Myös niin sanottujen kakkosasuntojen käyttö ja omistaminen on yleistynyt. Kakkosasunnoissa on yleensä sama varustetaso kuin kotona kaupungissa, ja niissä usein etätyöskennellään kesäisin. Riippumatta käyttäjästä, varustetasosta ja käyttötarkoituksesta, mökille mennään silti perinteisesti rentoutumaan, irtautumaan arjesta, viettämään vapaa-aikaa ja saunomaan.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat