Monsanto, Nepali ja gmo-maissi

Nepali on noussut vastarintaan, kun agribisnes- ja kemikaalijätti Monsanto pyrkii kiertokautta saamaan geenimuunnellun maissin viljelyyn Nepalissa.

Vastareaktion nosti Yhdysvaltain kansainvälisen kehityksen järjestön USAID:in, niin kutsutun humanitaarisen järjestön, antama lausunto, jonka mukaan se on liittoutunut Monsanton, Nepalin maatalousministeriön ja sekä muiden yhteistyötahojen (MoAC´s) kanssa edistääkseen geenimuunnellun (gmo) maissin siementen levittämistä 20 000 maanviljelijälle Chitwanin, Nawalparasin ja Kavren piirikunnissa, kertoo Mathaba News.

Gm-viljely ei ole suosiossa Nepalin viljelijöiden keskuudessa.

Nepalin lehdistön tartuttua aiheeseen, viranomaiset ovat perääntyneet. MoAC:in sihteeri Hari Dahal sanoo, ettei ”ymmärrä, miksi USAID on mennyt antamaan lausuntoja viranomaisten Monsanton kanssa sopimasta yhteistyöstä, koska mitään sopimusta ei ole allekirjoitettu.”

Tiedusteltaessa asiaa tarkemmin USAID:ilta ei saatu selvää vastausta siihen, tekeekö USAID yhteistyötä Nepalin viranomaisten kanssa, mutta USAID vahvisti kuitenkin työskentelevänsä tehostetusti Monsanton kanssa levittääkseen gm -lajikkeita ympäri maailmaa.

Nepalissa viljellään pääasiassa arvokkaita perintölajikkeita orgaanisesti.

Asiasta kertoi Mathaba Independent News Agency.

 

Lähteet:

http://mathaba.net/news/?x=629459

1 kommentti

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat