Moottorikelkkailun suosio vankassa kasvussa

Suomessa on hieman yli 100 000 rekisteröityä moottorikelkkaa. Viime vuosina niitä on rekisteröity 5 000–6 000 kelkan vuosivauhtia.

Valtaosa kelkoista on vapaa-ajan harrastusvälineitä. Kaksitahtisten moottoreiden rinnalle on tullut nelitahtinen vaihtoehto. Myös maakaasulla toimivia kelkkoja on tehty muutamia kappaleita.
–Kelkkailu on suosittu vapaa-ajan liikuntamuoto ja kelkkailijoihin mahtuu monenlaisia ihmisiä. Sellainen tyypillinen moottorikelkkailun harrastaja voisi olla jo nuoruusvuodet ohittanut mies, sillä kelkkailu ei ole ihan halpa harrastus. Usein nämä miehet käyvät vaikka ajamassa päivän mittaisen retken yhdessä, sanoo Liikenneturvan kelkkailuasiantuntija Petri Niska.

Maastossa ajaminen vaatii luvan maanomistajalta. Valtion maille sen myöntää Metsähallitus. Jääpeitteisellä vesialueella ja merkityllä virallisella moottorikelkkareitillä ajettaessa erillistä lupaa ei tarvita. Epävirallisen ajouran ylläpitäjä voi tosin haluta maksun reittinsä käyttämisestä.

Varta vasten moottorikelkkailulle varattuja luvallisia ajoreittejä löytyy Suomesta Niskan arvion mukaan noin 20 000 kilometriä. Reittejä ylläpitävät muun muassa kunnat ja moottorikelkkaseurat.

Maantiealueella, johon myös piennar ja ojat kuuluvat, saa ajaa vain poikkeustapauksissa. Tien saa ylittää suoraan. Lyhyen matkan tietä pitkin saa ajaa vain lumisella penkalla.
–Harrastajamäärä on kasvanut nopeasti ja sen myötä reitistöön ja lainsäädäntöön on kiinnitettävä huomiota. Kelkkailun pitää olla hallittua ja suunniteltua. Muutama huonosti käyttäytyvä kelkkailija pilaa herkästi kaikkien muidenkin maineen, Niska korostaa.

Moottorikelkkailijan tärkein varuste on kypärä. Omaa päätä kehottaa suojaamaan paitsi terve järki, myös laki.
–Kypärä pitää lain mukaan olla päässä moottorikelkan kuljettajalla, matkustajalla ja avoimessa reessä matkustavalla. Enää siihen ei vaikuta edes ikä, vaan kaikilla pitää se kypärä olla, Niska painottaa.

Hän suosittelee moottorikelkkailijoille kerrospukeutumista. Kerroksista pitäisi löytyä tuulenpitävyyttä, hengittävyyttä ja lämpimyyttä. Päällimmäiseen vaatekerrokseen Niska suosittelee sijoittamaan runsaasti heijastimia.
–Kengissä olisi hyvä kiinnittää huomiota nilkkojen ja jalkaterien suojaamiseen, ne kun tahtovat kolhiintua usein. Liikenneturva ja kelkkailuvammoja hoitaneet lääkärit suosittelevat lämpimästi rinta- ja selkäpanssarin sekä kyynärpää- ja olkasuojien käyttämistä. Niitä myydään kätevinä paketteina ja ne vähentävät vammoja onnettomuuden sattuessa, sanoo Petri Niska.

Moottorikelkan suurimmat sallitut nopeudet

 • Reiteillä ja maastossa 60 km/h.
 • Jäällä 80 km/h, paitsi jäällä olevalla reitillä 60 km/h.
 • Rekeä vedettäessä 40 km/h, jos kyydissä on matkustajia.

2 kommenttia

 1. Kelkkailu on tyhmin harrastus ikinä sen tiedän 700cm3 urheilukelkan omistaneena voin sanoa,Paljon pienemmällä mielipahalla ja harmilla pääsee kun ei mokomaa romua osta harmikseen,
  Viisas mies on sanonut että kelkkailu on sama kuin kaveri hakkaisi halolla persiille ja itse heittelee seteleitä nuotioon.

  Plusääni(0)Miinusääni(1)
  1. Näyttää joidenkin mielestä olevan jokamiehenoikeus tuo rattikelkkailu.

   Maalle kun muutetaan(omakotialueelle taajamassa) niin pihasta lähdetään pärräämään naapureiden ikkunan ali, tampataan pellot ristiin rastiin niin, että routa kipristelee kiinalaisten kantapäitä.

   Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat