Näinkö ilmastonmuutos vaikuttaa? Ennätyskylmää eri puolilla maailmaa

Brittein saarilla kylmempää kuin Antarktiksella, koko Eurooppa on lumen vallassa. Eikö ilmasto lämpenekään?

Euroopan ja Skandinavian valtalehtien pääaiheita on viimeiset kaksi viikkoa ollut säätila. Lähes joka lehti raportoi lumen tukkimista teistä, ennätyspakkasista, kylmään kuolleista ihmisistä, liikenneonnettomuuksista…ja Meksikon Cancunin ilmaston lämpenemistä käsittelevästä kokouksesta.

Joulukuun kuluessa Englannissa ruokahyllyt kaupoissa tyhjenevät ja polttoaine alkaa olla lopussa. Jäiset tiet tekevät liikkumisen lähes mahdottomaksi. Joillain alueilla on satanut enemmän lunta kuin viimeisen 50 vuoden aikana koskaan. Sheffieldin alueella lunta on tullut enemmän kuin sataan vuoteen.

Koko Eurooppa on lumen vallassa: Ranska, Puola, Englanti, Sveitsi, Saksa, Itävalta ja Espanja vaikeuksissa lumentulon ja kylmyyden takia.

Euroopan ilmatilaa valvova virasto Eurocontrol ilmoittaa useiden lentojen peruuntuneen tai viivästyneen mm. Espanjassa, Saksassa ja Itävallassa. Useat eurooppalaiset lentokentät ovat suljettuna tai eivät toimi lumikinosten vuoksi kunnolla.

Ranskassa on voimassa säätilahälytys. Montenegrossa rankka vesisade ja tulvat ovat vieneet mukanaan useita taloja sekä tienpätkiä. Väestöä evakuoidaan. Puolassa on kuollut kahdeksan henkilöä kylmyyteen. Pakkasta oli -20 astetta. Bialystokissa mitattiin -26 astetta. Italiassa, Milanossa on ennätysmäärät lunta.

Saksassa talvisää aiheutti noin 2000 liikenneonnettomuutta yhden vuorokauden aikana. Sveitsiläinen Meteosuisse ennustaa lisää lunta ja erittäin kylmiä öitä läntiseen Eurooppaan. Sveitsissä pakkaset ovat ylittäneet -30 astetta.

Pohjoismaista saatujen tietojen mukaan Tanskassa on pahin talvi yli 130 vuoteen. Norjassa on kylmin talvi 222 vuoteen ja Ruotsi valmistautuu kylmimpään talveen viimeisen 100 vuoden aikana.

Euroopassa on ollut kylmää kuin Siperiassa viimeiset kaksi viikkoa. Eikö ilmasto lämpenekään?

YK:n ilmastopaneeli IPCC:n asiantuntijoiden luotsaama ilmaston lämpeneminen kyseenalaistetaan jälleen voimakkaasti. Millainen ilmastonmuutos maapallolla todella on tapahtumassa?

Jääkausi ei koske Suomea?

Ilmaston lämpenemisen sijaan monet asiantuntijat ovat maalailleet tulevaisuudenkuvaa pienestä jääkaudesta. Ilmasto tulisi kylmenemään etenkin talvisin. Ilmatieteen laitoksen mukaan tämän ja edellisen talven pakkasennätykset ovat poikkeus.

Laitos kertoo nettisivuillaan Suomen ilmastonmuutoksesta seuraavasti:

Suomi sijaitsee alueella, jossa lämpenemisen arvioidaan olevan selvästi voimakkaampaa kuin koko maapallon keskimääräinen lämpeneminen. Lisäksi muutokset tulevat olemaan suurempia talvella kuin kesällä. Lämpenemisen ohella sademäärien arvioidaan kasvavan.

Ilmatieteen laitoksen mukaan etenkin talvilämpötilat tulevat kohoamaan ja hyvin alhaiset lämpötilat tulevat harvinaistumaan.

Kesäiset hellejaksot yleistyvät ja kaikkein korkeimmat lämpötilat todennäköisesti kohoavat. Sademäärät, etenkin talvisateet lisääntyvät ja yleistyvät.

Ilmatieteen laitoksen arvion mukaan lumipeiteaika lyhenee ja lumen vesiarvo vähenee. Routaa on nykyistä vähemmän, ja lauhojen ja sateisten talvien aikana maaperä on usein märkä ja sen kantavuus on huono. Aluksi runsaat lumisateet voivat kuitenkin yleistyä.

Tänä talvena kovat pakkaset ja lumisateet ovat kuitenkin ravistelleet poikkeuksellisesti koko Suomea.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Helsingissä on lähes 50 senttiä lunta, enemmän kuin Lapissa.

Lue lisää:

Aurinko passiivinen: minijääkausi alkaa

Kolumni: Cancun-cancan ja martini-marxistit

Pakkanen piinaa myös lemmikkieläimiä

30 kommenttia

 1. http://data.giss.nasa.gov/gistemp/2010november/

  ”This is the warmest January-November in the GISS analysis, which covers 131 years.”

  ”The cold anomaly in Northern Europe in November has continued and strengthened in the first half of December. Combined with the unusual cold winter of 2009-2010 in Northern Hemisphere mid-latitudes, this regional cold spell has caused widespread commentary that global warming has ended. That is hardly the case. On the contrary, globally November 2010 is the warmest November in the GISS record.”

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Gissin tuotoksilla ei ole pienintäkään todistusarvoa. Hadgrut, UAH ja RSS mittaussarjat näyttävät huomattavasti viileämpää, kuin tämä tunnetustu huonolaatuisin mittaussarja. Loppuvuonna on ollut (surku)hupaisaa, kuinka GISS mittaussarja on yrittänyt väkisellä tehdä kuluneesta vuodesta kuuminta. Vuoden loppua kohti GISS:n lukemat ovat vain nousseet, vaikka alkava LaNina on laittanut lämpötilat muissa mittaussarjoissa syöksykierteeseen. Huijauksen näkee jo sokea Reettakin. Seuraavassa englanninkielen taitoisille, miksi väite kuumimmasta vuodesta on totaalisen naurettava suoranainen valhe.

   http://stevengoddard.wordpress.com/2010/12/13/hansens-hottest-year-ever-is-primarily-based-on-fabricated-data/

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
    1. Vertaile käppyröitä itse jos asia epäilyttää, mutta lopputulema on sama joka tapauksessa. Ihan julkista tietoa ja helposti saatavissa jos asia kiinnostaa. Nasa tietenkin pyrkii peittelemään GISS mittaussarjan epäuskottavuutta ja skeptikkoblokit taas tuppaavat kaivamaan virheet esiin. Usko sinä sokeasti Nasaan, uskoohan monet joulupukkiinkin.

     Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. Golfvirta pysähtynyt meksikonlahden öljykatastrofin seurauksena?

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 3. Nyt kun on ollut kaksi tosi kylmää talvea niin IPCC:n tutkijat sanookin, että näinhän tämän pitikin mennä. tässä nyt on vaan muutaman vuoden takapakki ja sitten se lämpeneminen vasta alkaa… Aikamoista takinkääntöä sanon minä! Tai sit ne väittää että tää kylmä kuuluu sittenkin ilmastonmuutokseen, se näkyy näin.. HUh huh.
  Liekö tuo golf-virta mihinkään edes vaikuttaa?

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Ai et vaikuttaako golf-virta? Ei tietenkään vaikuta, tiedän nimittäin että pohjanmerellä on piilossa satoja, ellei jopa tuhansia amerikkalaisten ja israelilaisten ydinvoimaloita. Niiden lauhdevedet on oikea syy, miksi norjan rannikolle puskee sitä lämmintä vettä koko ajan.
   Mitähän tässä seuraavaksi alettaisiin epäilemään? Purkautuukohan ne tulivuoret oikeasti, kun en ole itse ikinä nähnyt?
   Yritetään nyt kuitenkin pitää jotain tasoa yllä. Ei tarvita kovin suurta neroa selvittämään itse tuota golfvirran vaikutusta, ellei usko wikipediaan niin katso vaikka google earthilla et millaista on suomen leveysasteilla muuallapäin mualimaa.

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
  2. Propaganda muuttuu säitten mukaan. Lauhana talvena pelotellaan, miten tulevaisuuden talvet ovat lumettomia. Kovan talven sattuessa taas kerrotaan, että paksut nietokset ja kovat pakkaset lämmön tekosia. Ainoa pysyvä asia uutisoinnissa tuntuu olevan se ihmiskunnan syyllisyys. Eipä sillekään mitään perusteita ole, mutta ei se tunnu ilmatieteenlaitosta tai muita hidastavan.

   Plusääni(1)Miinusääni(0)
 4. Jos ei Riikka Söyringin kirjoitukset Iso Magneetti -lehdessä lopu niin
  meille ei tarvitse tuoda koko lehteä. Kylähulluja on riittävästi muutenkin.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
    1. Loistavan esimerkin valitsit. Kannattaa hei kuules tutustua niihin muihinkin juttuihin. Asiat ovat hyvin perusteltuja ja lähteet esitetty. Jos uskot pelkkään Yle:n ja Mtv:n probagandaan niin sääliksi käy. Jos ei viitsi muuta kirjoittaa kuin salaliittoteoreetikko/foliohattu huutoa perehtymättä asioihin niin hihhei vaan.

     Siitä vähän kelaamaan, että olisiko auringon eri mekanismeilla vaikutusta asiaan. Ainakin lämpötilat ja aurinkotuulten vaikutukset kulkevat samoja ratoja.
     http://climatechange1.wordpress.com/

     Kalevi Mursula esitti myös asian jo viime vuonna.
     http://thule.oulu.fi/suomi/tutkimus/tiedepv2008/Mursula.pdf

     2010 Sorce science meeting. Todellinen aarreaitta jokaiselle joka on kiinnostunut auringon vaikutuksista ilmakehän ilmiöihin:

     http://lasp.colorado.edu/sorce/news/2010ScienceMeeting/agendas.html#speakers

     http://lasp.colorado.edu/sorce/news/2010ScienceMeeting/doc/Session4/4.01_Stolarski_ozone.pdf

     Plusääni(0)Miinusääni(0)
     1. Kyllähän auringon säteilyn vaihtelullakin on vaikutusta mutta
      CO2-pitoisuuden vaikutus on suurempi, esim:
      http://fi.wikipedia.org/wiki/Auringon_aktiivisuuden_vaikutus_s%C3%A4%C3%A4h%C3%A4n_ja_ilmastoon

      IPCC:n malleissa ei ole otettu huomioon ”aurinkotuulen häiriöitä” mutta
      myöskään Mursula ei anna niille mitään lukuarvoa. Ottamalla huomioon
      vain CO2- ja hiukkaspäästöt saadaan joka tapauksessa nousevia lämpötiloja
      jotka ovat havaintojen mukaisia:
      http://ilmatieteenlaitos.fi/mista-viimeaikainen-havaittu-ilmastonmuutos-johtuu

      YLE:n ja Ilmatieteen laitoksen toimintaan ei kuulu ”propagandan” tuottaminen.

      Plusääni(0)Miinusääni(0)
    2. 😀 😀

     Mitä siitä jutusta voi päätellä?
     – tunnen lestadiolaisia?
     – olen lestadiolainen? (en ole)
     – asun lähellä Liperiä
     – katsoin taivaalle
     – katsoin maahan
     – katselin ihmisiä
     – kiinnitin huomiota eri asioihin
     – muuta, mitä?

     Plusääni(0)Miinusääni(0)
     1. Siitä voi päätellä että kaikki salaliittoteoriat ovat samassa pussissa sekaisin.
      Jutusta ja sen kommenteista löytyy mm:

      – ”KeskustaKokoomusKoalitio” ja ”laittomat lainat”
      – lentokoneiden ”kemikaalivanat” ( http://fi.wikipedia.org/wiki/Kemikaalivana )
      – Vapaan koulutuksen tukisäätiö
      – WHO:n ja lääkeyhtiöiden ”rahoituskytkökset”
      – ”rokotetutkimuksen salailu”

      Muualta blogista ehkä vielä lisää. Vähän aikaa olen ihmetellyt mistä näitä
      juttuja mainoslehteen tulee.

      Plusääni(0)Miinusääni(0)
 5. ”Euroopassa on ollut kylmää kuin Siperiassa viimeiset kaksi viikkoa. Eikö ilmasto lämpenekään?”

  Eikös ilmasto ja sää ole kaksi eri asiaa? Talven pakkaset ja kesän helteet otetaan yhdessä huomioon, kun lasketaan ilmastonmuutosta.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 6. Seppo,

  Vapaan Koulutuksen tukisäätiö http://www.kasvatus-ja-aika.fi/site/?page_id=114

  ja http://suomenkuvalehti.fi/jutut/talous/nain-saatio-voi-ostaa-vaikutusvaltaa-suomessa

  KeskustaKokoomusKoalitio taas oli -ja on- aivan vastustamaton sanaleikki, myös alkukirjaimiensa takia.

  WHO:n rahoituskytköksistä tutkintaa johtanut MP Paul Flynn http://paulflynnmp.typepad.com/my_weblog/2010/08/first-20000-dormouse-bridge.html

  ja onhan näitä enemmänkin. Blogistani pääset lukemaan CoE:n sekä BMJ:n raportin em. kytköksistä.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
   1. Tuo on metsäpalojen sammuttamiseen tehty lentokone joka on kyllä maailman suurin lajissaan.
    ”Neutralointi” tuossa yhteydessä tarkoittaa että sitä voi käyttää myös sota-aseena joissakin tilanteissa.
    Ilmastonmuokkausta ei mainita missään.

    Lentotilanteet ovat sen verran näyttäviä että ne varmasti erottuvat tavallisesta liikenteestä,
    kone purkaa 90 tonnin kuormansa noin minuutissa 🙂

    Suomessakin on käytössä metsäpalojen sammutukseen lentokoneita vähän pienemmässä
    mittakaavassa esim:

    http://www.lentopelastus.fi/sar/Lehtiartikkelit/Muut/pt504-2.pdf

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat