Näkökulma: Myyttejä karppauksesta

Vähähiilihydraattinen ruokavalio eli karppaus nousi viime vuonna lopullisesti kansan tietouteen iltapäivälehtien jatkuvien lööppien ja tv-keskustelujen myötä. Tiedon lisääntyminen ei kuitenkaan välttämättä tarkoita oikean tiedon lisääntymistä.

Vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta liikkuu edelleen paljon ennakkoluuloja ja virheellistä tietoa lehdissä ja kansan keskuudessa. Välillä jopa ravitsemuksen asiantuntijat levittävät näitä virheellisiä ennakkoluuloja karppauksesta. Asiantuntijoiden nuorempi polvi tuntuu onneksi suhtautuvan ruokavalioon avoimen myönteisesti, mutta muutama vanhempi jäärä – erityisesti Itä-Suomen yliopistolta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) – ei suostu poikkeamaan vanhoista opeista, kertoi tuoreempi tutkimustieto sitten mitä tahansa. Seuraavassa muutamia sitkeimpiä myyttejä ja muita väärinkäsityksiä karppauksesta.

Myytti: Karppaaja ei syö hiilihydraatteja.
Ei hiilihydraatteja voi kokonaan välttää, eikä se ole tarpeenkaan. Elimistö tarvitsee hiilihydraatteja kuitenkin jonkin verran päivittäin. Karppaaja voi syödä sellaisia hiilihydraattipitoisia elintarvikkeita, joissa on melko vähän hiilihydraatteja, mutta runsaasti hyödyllisiä ravintoaineita. Sellaisia ovat mm. kasvikset, hedelmät, marjat, pähkinät ja maitotuotteet.

Hiilihydraattien sopiva päivittäinen määrä on yksilöllistä. Jotkut voivat hyvin pienemmällä, jotkut suuremmalla määrällä. Myös liikunnan määrä ja laihdutustarve vaikuttavat kullekin sopivaan määrään. Esimerkiksi 60–100 g päivässä voisi olla sopiva lähtökohta, ja siitä sitten lähdetään etsimään omaa hyvän olon määrää omaa kroppaa kuunnellen. Jos aloitat karppauksen, niin hiilihydraattien määrää voi laskea pikkuhiljaa, jolloin elimistölle jää aikaa tottua vaihtuvaan energianlähteeseen ja sivuoireita tulee vähemmän.

Myytti: Karppaus on lihadieetti.
Elimistön lihan tai proteiinin tarve ei kasva vähähiilihydraattisella ruokavaliolla. Proteiinia ei siis tarvitse syödä sen enempää kuin ravitsemussuositusten mukaisella ruokavaliollakaan. Hiilihydraattien energia korvataan rasvalla: laihdutettaessa osin elimistön omista rasvavarastoista ja osin täysrasvaisista elintarvikkeista, painon ylläpitovaiheessa sitten käytetään hieman enemmän lisättyä rasvaa. Lihan sijaan proteiinin lähteenä voi käyttää myös kalaa, kananmunia, maitotuotteita, tofua ja pähkinöitä.

Myytti: Ilman täysjyväviljaa ruokavalio on yksipuolinen ja epäterveellinen.
Täysjyväviljassa ei ole mitään sellaisia ravintoaineita, joita ei muualtakin saisi. Karppaaja saa aivan mainiosti kaikki tarvittavat ravintoaineet lihasta, kalasta, kananmunista, maitotuotteista, kasviksista, hedelmistä, marjoista, sienistä ja pähkinöistä. Täysjyvävilja on toki tutkimuksissa ollut terveellisempää kuin valkoinen vilja, mutta eihän tämä tarkoita, että täysjyvävilja olisi parempi vaihtoehto kuin ei viljaa ollenkaan. Terve järkikin kertoo, että evoluution mittakaavassa aivan äskettäin ihmisen ruokavalioon tullut vilja on tuskin välttämätöntä hyvälle terveydelle. Karppaaja voi toki halutessaan syödä hieman viljatuotteita, ellei sitten satu kuulumaan siihen noin 10 % väestönosaan, jonka vatsa ei siedä viljaa.

Myytti: Karppaaja syö liian vähän ravintokuitua.
Karppaaja saa riittävästi kuitua hedelmistä, marjoista, pähkinöistä, sienistä ja kasviksista. Viljatuotteita ei tarvita riittävään kuidun saantiin välttämättä lainkaan. Leseitä voi tietenkin halutessaan lisätä joihinkin ruokiin.

Myytti: Tyydyttynyt, ”kova” rasva tai eläinrasva on vaarallista.
Tämä teoria perustuu vuosikymmenten takaisiin tutkimuksiin, joissa havaittiin, että kova rasva nostaa haitalliseksi oletettua LDL-kolesterolia, ja että koe-eläimet sairastuivat valtimotautiin, kun niille syötettiin kovaa rasvaa ja kolesterolia. Teorian ongelma on siinä, että nykyisin LDL-kolesterolin tiedetään koostuvan sekä pienistä että suurista hiukkasista, joista nimenomaan pienet LDL-hiukkaset ovat niitä haitallisia. Kova rasva nostaa LDL-kolesterolia lisäämällä suurten, harmittomien LDL-hiukkasten määrää. Kova rasva myös parantaa HDL-kolesterolia ja triglyseridi-arvoa hiilihydraatteihin verrattuna. Lisäksi tutkimuksissa käytetyt koe-eläimet olivat kasvissyöjiä, joiden elimistö ei edes pysty käsittelemään kolesterolia.

Rasva-kolesteroliteoria ei toimi myöskään käytännössä. Viime vuosina on julkaistu useita laajoja, satoja tuhansia ihmisiä ja kymmeniä vuosia kattaneita koostetutkimuksia, jotka kaikki tulivat samaan johtopäätökseen: Kova rasva ei ole yhteydessä sydän- ja verisuonitauteihin. Eniten ja vähiten kovaa rasvaa syöneillä nämä taudit olivat yhtä yleisiä. Karppaaja voi siis aivan hyvin syödä niin kasvi- kuin eläinrasvojakin.

Myytti: Karppausta ei voida suositella, koska sitä ei ole tutkittu pitkäaikaisesti.
Tämä on vain puoliksi totta. Karppauksen terveellisyydestä ei tosiaan ole pitkäaikaista tutkimustietoa, mutta ei sitä ole mistään muustakaan ruokavaliosta. Ravitsemussuositusten kaltaista melko vähärasvaista ruokavaliota on tutkittu kahdeksan ja seitsemän vuoden mittaisissa tutkimuksissa (WHI ja MRFIT), mutta mitään terveyshyötyä ei havaittu. Itse asiassa diabeetikoille ja sydänpotilaille se näytti olevan jopa haitallinen. Tietyt tahot odottavat siis vaihtoehtoiselta ruokavaliolta enemmän näyttöä kuin suositusten mukaiselta.

Kirjoittaja on noudattanut itse vähähiilihydraattista ruokavaliota yli viiden vuoden ajan ja samalla seurannut tiiviisti tutkittua tietoa ja julkista keskustelua ravitsemuksesta.

Lisätietoja ja uutisia vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta netissä ja Facebookissa:
http://vahahiilihydraattinen-ruokavalio-vhh.blogspot.com
http://www.facebook.com/Vahahiilihydraattinen.ruokavalio

 

Karppaus pähkinänkuoressa

 • Kaikenkattavaa karppauksen määritelmää ei ole olemassa. Jokainen koostaa ruokavalionsa omaa kroppaansa kuunnellen, saaden vaikutteita kirjoista, netistä tai ”guruilta”.
 • Karppaaja syö yleensä lihaa, kalaa, kananmunia, makeuttamattomia maitotuotteita, kasviksia, juureksia, hedelmiä, marjoja, sieniä ja pähkinöitä.
 • Runsaasti hiilihydraatteja sisältäviä elintarvikkeita eli leipää, perunaa, riisiä, pastaa, makeisia ja kaikkea sokeroitua rajoitetaan.
 • Karppauksen tutkittuja terveyshyötyjä ovat parantuvat veren kolesteroli- ja sokeriarvot, laskeva verenpaine sekä parempi kylläisyys ja sitä kautta painonhallinta. Monella myös vatsavaivat ovat helpottaneet viljan pois jättämisen jälkeen.
 • Sama ruokavalio ei sovi kaikille. Joillekin voi sopia tiukempi karppaus, kun taas toisille suositusten mukainen runsashiilihydraattinen malli.
 • Noin 40 % suomalaisista on vähentänyt hiilihydraattien syömistä ja noin 6 % noudattaa tiukempaa vähähiilihydraattista ruokavaliota.

Lue aiheesta lisää: Kommentti: Miksi jotkut asiantuntijat varoittelevat karppauksesta?

12 kommenttia

 1. http://www.psshp.fi/nettihenkreika/nettihr202/tiede.htm

  ”Ruisleipä vaikuttaa edullisesti sokeriaineen-
  vaihduntaan, mikä on tärkeää mm. diabetes-

  riskin alentamiseksi. Ruisleivän on osoitettu alentavan veren kolesterolipitoisuutta miehillä ja olevan myös erinomainen fytoestrogeenien lähde ”

  ”Kuopiolainen tutkimusryhmä – prof. Hannu Mykkänen ja THM Katri Juntunen Kuopion yliopiston kliinisen ravitsemustieteen laitokselta ja prof. Leo Niskanen sekä LL David Laaksonen KYSin sisätautiklinikasta – on yhdessä VTT:n tutkijoiden kanssa osoittanut, että täysjyväruisleivän nauttimisen jälkeen veren glukoosipitoisuuden säätelyyn tarvitaan vähemmän insuliinia kuin vaalean vehnäleivän nauttimisen jälkeen. Ruisleivän nauttimisen jälkeen myös mahasuolikanavan hormoneiden vasteet olivat matalampia kuin vehnäleivän nauttimisen jälkeen.”

  ”Ruis suojaa suolistoa

  Suuren ravintokuitupitoisuuden vuoksi ruisleipä tarjoaa paljon ravintoa myös paksusuolen mikrobistolle.”

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Maaseudun tulevaisuus -lehti uutisoi 11.11.2011, että rukiin terveysväitteet menivät nurin. Suomalaiset suurleipomot Vaasan ja Fazer lähettivät Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto Efsalle kaikkiaan 21 ehdotusta terveysväitteeksi leivälle. Ehdotuksista puoli tusinaa koski ruista. Efsa hylkäsi kaikki lähetetyt terveysväitteet yhtä lukuun ottamatta.

   Ainoan hyväksytyn terveysväitteen mukaan ruislesekuitu edistää vatsan toimintaa. Hylättyjen terveysväitteiden joukossa oli mm. se, että ruisleipä vaikuttaisi edullisesti sokeriaineenvaihduntaan tai veren kolesterolitasoon. Moni Efsan hylkäämä terveysväite löytyy myös suomalaisista ravitsemussuosituksista. Leipomoiden edustajat syyttävät EU:ta ja Eviraa puutteellisesta ohjeistuksesta.

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. ”Lihansyönnin vähentäminen kannattaa”
  ”..Harvardin yliopiston tuore tutkimus. Siinä selvitettiin, kuinka vahva yhteys punaisen lihan syönnillä on kohonneeseen sydän- ja verisuonitautien riskiin sekä todennäköisyyteen sairastua syöpään.”

  ”Kuolleisuutta vähentävä vaikutus havaittiin puolestaan silloin, kun punaisen lihan korvikkeina olivat kala, siipikarja, palkokasvit, pähkinät, täysjyvätuotteet ja vähärasvaiset meijerituotteet.”
  http://ohjelmaopas.yle.fi/artikkelit/tiede/tiedeuutiset/lihansyonnin-vahentaminen-kannattaa

  Nyt ruista ja 6 viljan kokojyväleipää punalihan tilalle niin kansanterveys paranee.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. TAPPAAKO LIHA JA MUITA TYPERYYKSIÄ
   Median mukaan viestintätoimistojen cityneurootikot ovat päättäneet, että karppaus on ohi ja proteiinit ovat nyt in. Tosin karppaajien mielestä tämä ei ole mitään uutta, sillä hiili-hydraattirajoitukseen proteiinit ovat itsestäänselvyys. Eri asia ovat sitten ne, jotka uskovat viralliseen pullamössöruokaan (nykyisin täysjyvävehnästä tehtyyn), mikä auttamattomasti antaa liian vähän proteiineja.

   Mielenmanipulaation takana löytyy tuo ikuinen rasvahysteria. Etenkin cilyelämään tottuneille nuorille naisille eläinrasva on samaa kuin se rasva, joka pursuaa liian kireiden farkkujen vyötärön reunan yli. Neuroosi juontaa viestintätoimistojen piiloviestin ytimestä. Kun syö ”kevyttä”, siis pullaa ja pastaa, ei läski lisäänny. Karkeissakaan ei ole läskiä.

   Kun tähän sitten lisätään VHH:n kaikkinainen vääristely, niin voi seuraukset olla kohtalokkaita. Vastaanotolla olen tavannut muutamia nuoria tyttöjä, joiden mielestä eläminen pelkkien proteiinijauheiden varassa on sitä tehokkainta karppausta. Jauheissa kun ei ole hiilareita, eikä rasvaa, joten ne ovat tyttöjen mielestä todellista superruokaa. Nuo tytöt olivat todella huonossa kunnossa. Eikä ihme, sillä vastaavaa tavattiin -70-luvulla, jolloin useampi ihminen kuoli ruokkiessaan itseään pelkillä proteiinijauheilla. Kuolema johtui sydämen rytmihäiriöistä.

   http://www.ncbi.nlm.nih.gov

   Sylttytehtaan viestintätoimistot ovat taas kunnostautuneet väittämällä, että lihan syönti tappaa. Väitteen tueksi on repäisty hiljattain julkistettu tutkimus. Vaikka tutkimus on tehty itse Harvardissa, niin se osoittaa, että arvostetun koulun kritiikki on pahasti pettänyt. Ellei sitten koko jutulla ole joku muu tarkoitus kuin totuus.

   archinte.ama-assn.org

   Asia sai tietysti meilläkin suuret otsikot, joista YLE:n uutinen oli asiallisin.

   http://www.yle.fi

   Tutkimuksen johtopäätökset ovat virheellisiä, sillä siinä sotketaan korrelaatio ja kausaalisuus. Korrelaatio ei ole sama kuin syy, pitäisi olla jo selvillä Harvardissakin. On totta, että kengän koko korreloi lukutaitoon. Mutta johtuuko se siitä, että kengän kasvaessa ihmiset osaavat lukea paremmin? Ei johdu vaan, että 20-vuotiaan lukutaito on parempi kuin 3-vuotiaan ja tietysti lukutaitoisella on isommat kengät, mutta se ei ole syy lukutaidon kehittymiseen.

   fi.wikipedia.org

   Tutkimuksessa olevat kuolleisuuserot ovat erittäin pieniä. Kaikkinainen riski kuolla on 1 sadasta 28 vuoden seurannassa. Tuo 13 %:n riski on taas sitä sekä suhteellisten että absoluuttisten lukujen kanssa leikkimistä, millä yleisöä on aina perinteisesti hämätty näissä asioissa.

   Eräitä muita oleellisia kuolleisuuteen oleellisesti vaikuttavia tekijöitä ei ollut huomioitu lainkaan kuten liikkumattomuus, matala kolesteroli, BMI, tupakointi, diabetes, kalorimäärä ja alkoholin kulutus. Näiden osuutta ei ollut poissuljettu arvioitaessa lihan vaikutuksia. Kun tarkkaan lukee raporttia, niin todellisuudessa kuolleisuus vähenee lihankulutuksen kasvaessa aina kolmanteen ja neljänteen kvintiiliin asti, mikä taas viittaa siihen, että lihansyönti estää noiden edellä mainittujen tekijöiden aiheuttamaa kuolleisuutta.

   Muitakaan tekijöitä ei ollut huomioitu, kuten lihan laatu. Prosessoimattomaksi lihaksi oli laskettu hampurilaiset, voilevät (sandwich), ketsuppi ja näiden kanssa usein käytetyt virvoitusjuomat, joilla myös on saman talon tutkijoiden toimesta todettu olevan korrelaatiota sydäntauteihin.

   http://www.dailymail.co.uk

   Hyvin oleellinen seikka tutkijoita oli jäänyt huomioimatta, nimittäin lihan laatu. Lihan laadussa on suuri ero sen perusteella, mitä ravintoa eläin on saanut. Etenkin Yhdysvalloissa naudanlihankasvatuksessa käytetään kasvuhormonia sekä viljaa ja soijaa, jotka kasvattavat lihan omega-6-pitoisuuden pilviin, millä vuorostaan on suora yhteys sydäntauteihin ja kaikkeen muuhunkin, kun taas vapaasti laiduntavan karjan rasvassa on neljä kertaa enemmän omega-3-rasvoja. Naudanlihan rasva (vapaasti laiduntava) sisältää paljon CLA:ta, joka estää mm. naisilla rintasyöpää, asia jonka tämän maan järkähtämätön kolesteroliklaanikin myöntää.

   http://www.ncbi.nlm.nih.gov

   Lopuksi on ihmeteltävä tapaa, jolla tutkimus on toteutettu. Ihmisiltä kyseltiin joka 4:s vuosi kuulumisia, että ”ookkona käyny mäkkärissä?” ja muuta viisasta. On aiheellista kysyä, moniko muistaa neljän vuoden takaa, mitä tuli syötyä, tuskin edes viime viikon aterioita. Tee siitä sitten tutkimusta.

   On suorastana häpeällistä, että tuollaista roskaa edes julkaistaan. Se on samaa tasoa kuin taannoinen vitamiinitutkimus. Mutta, kuten tässä on tullut aikaisemminkin kirjoitettua, niin mieliä manipuloidaan ja siihen peliin yliopistotkin ovat tulleet mukaan. ”Tutkijoita” löytyy, kunhan rahaakin.

   http://www.anttiheikkila.com/index.php?id=2&art=265

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
 3. Toinen järkky tiedeuutinen

  TIEDE-LEHTI 4/2012 s. 40 kappaleessa ”Roska säätää lihomaan”

  ”Samankaltaisesta mekanismista raportoivat myös Southamptonin
  yliopiston tutkijat viime vuonna. He havaitsivat, että jos äiti
  on raskausaikana vähähiilihydraattisella ruokavaliolla,
  lapsi lihoo muita herkemmin.
  Geenien vertailu osoitti, että karppanneiden äitien lapsilla
  A-vitamiinireseptoria koodaava geeni oli hiljentynyt mutta vertailuryhmän
  lapsilla se toimi normaalisti. Kyseinen geeni säätelee rasvasolujen
  kehitystä ja on mukana rasva-aineenvaihdunnassa. Tutkijat uskovat,
  että vähähiilihydraattinen ruokavalio lähettää lapselle väärän nälkiintymis-
  signaalin, minkä vuoksi hän alkaa kerätä rasvaa.”

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 4. UUnituore:

  Väitös: KARPPAAJAT ALTTIIMPIA DIABETEKSELLE
  15.4.2012 7:09 | Päivitetty 15.4.2012 8:3

  Vähemmän hiilihydraatteja ravinnosta saavat ovat alttiimpia sairastumaan kakkostyypin diabetekseen. Tämän havaitsi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Minna Similä väitöstutkimuksessaan, joka tarkastettiin Helsingin yliopistossa perjantaina.
  ..
  Moni kertoi voivansa paremmin karpatessaan ja sanoi painon pysyvän kurissa. Diabeteksen kaltaisten lihomiseen liittyvien tautien ajateltiin pysyvän loitolla.
  Yhteys ei kuitenkaan ole suora vaan käänteinen, Similä havaitsi. Vähemmän hiilihydraatteja saaneet olivatkin alttiimpia sairastumaan kakkostyypin diabetekseen.

  http://www.hs.fi/kotimaa/V%C3%A4it%C3%B6s+Karppaajat+alttiimpia+diabetekselle+/a1305559903562

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Kysymys on taas samasta roskasta kuin P-K –tutkimuksessa, että ”ookkona mummu syönyt pullaa” Täydellinen hämäys ja manipuloitu tutkimus, joka on tehty menetelmällä, minkä ei odottaisi enää nykyaikana ylittävän julkaisukynnystä, mutta mehän elämmekin viestintätoimistojen manipuloidussa todellisuudessa. Siellä mainokset ovat sama asia kuin totuus Tutkimuksia tehdään tukemaan hypeä. Lukekaa Tiusasen kirja, niin ymmärrätte, miksi ja mikä mättää Suomessa, jonka tulevaisuus on todella synkkä, kun valtaapitävien henkinen taso on sitä luokkaa kuin on.

   http://www.anttiheikkila.com/index.php?id=2&art=267

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
   1. ”Antti Heikkilä ampuu Similän väitöskirjaa kovilla tämän päivän Iltalehdessä ja sanoo, ettei tällainen tutkimus täytä minkään valtakunnan kriteereitä. Kuitenkin aiemmin samaan Setti -tutkimukseen perustuva Pietinen et al. 1997 tutkimus kyllä on kelvannut Heikkilälle ja kaikille muillekin kiivailijoille, kun on haluttu todentaa ettei tyydyttynyt rasva ole sydäntautien riskitekijä. Täysin valikoivaa lähteiden käyttöä. ”
    -Ravintoterapeutti Reijo Laatikainen (kommenttiosassa)

    http://www.pronutritionist.net/onko-glykeemisella-indeksilla-ja-kuormalla-yhteytta-sairauksiin/

    Heikkilä kun ei taida olla edes tutkijakoulutusta..

    Plusääni(0)Miinusääni(0)
 5. Karppaavilla hiirillä 15% nousu ateroskleroosissa (verisuonten tukkeutumisessa):

  http://theness.com/neurologicablog/index.php/low-carb-diets-and-heart-disease/
  ”A recent study also suggests that low-carb diets may increase vascular risk.
  Researchers fed mice their regular diet, a western diet high in fat, and a
  low-carb/high protein diet. They found that the high fat diet had a 9% increase
  in atherosclerosis (clogging of the arteries) while the low carb diet had a 15%
  increase.”

  ko.jutusta on lähdeviitteenä :
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8218780.stm
  BBC:’Low-carb diets ’damage arteries’

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 6. Artikkeleita esim. karppaus, omega-3-rasvahappojen hyvistä vaikutuksista, hermovaurion hoidossa, verenpainetaudista ja monesta muusta ajankohtaisesta asiasta, mielenkiintoisista tutustumisen arvoisista artikkeleista löytyy osoitteesta: Pycnogenol rannikkomännyn kuoriuutevalmiste… – nettiukko

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 7. Uusi ruokapyramiidi, taas on ”ravintotieteilijät junailleet kansalaisten sairausbuumin jatkuvaksi. Eikö näitä ”herhiläisiä” yhtään hävetä maailmallakin jo nauretaan suomen ruokapyramidi- opille. Harvadin viisaammat esim. ”Professori Walter C. Willet on murjaissut että, uusi ruokapyramidi sopii hevoselle, ei ihmiselle.” Todella oikeaan osunut murjaisu minunkin mielestä. Karppauksesta löytyy oikeaa tietoa esim. Antti Heikkilän kirjoista ja myös netistä. Ei se karppaaminen ole kirosana muille kuin virallista ruokahölmöilyä ylläpitäville tahoille. Katsokaas kun bisnekset ei toimi ellei sitä kierrätetä näillä virallistieteellisillä opeilla. Ensin safkaa jolla sairastuu sitten lääkkeet joilla sairastuu lisäsairauksiin ja tästä välistä vetää vielä teollinen ruoantuotanto omansa jne. Jos missä niin tässä asiassa kierrätys toimii erittäin runsain mitoin, mutta valitettavasti ei kuluttajien hyväksi vaan ”virallistieteellinen taho tarvitsee ylläpitoa ja sen suo heille kansa joka tietää vaikka Esim. ”Feeliksen maun.”

  Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat