Nämä 12 kasvia auttavat nukkumaan paremmin

Ei ole mitään kamalampaa kuin kääntyillä ja vääntyillä kaiken yötä, ja juuri kun vaivut uneet, herätyskellosi pärähtää soimaan! Unettomat yöt vievät veronsa. Energiatasomme, tuottavuutemme ja elämänlaatumme kokonaisuudessaan laskee.

 

On olemassa tapa, jolla voit parantaa unesi laatua. Täytä kotisi kukilla ja kasveilla. Ne eivät vain näytä hyvältä ja tuo elinvoimaisuutta ja eloa asuinhuoneistoosi, niillä on myös rentouttava ja puhdistava vaikutus – mikä puolestaan edistää terveen unirytmin muodostumista.

Koska stressi ja ahdistus aiheuttavat puolet kaikista unettomuusongelmista, onkin hyvä idea täyttää koti ja makuuhuone lukuisilla kasveilla, joilla on rauhoittava vaikutus. Loppujen lopuksi, koska tutkimukset osoittavat selkeästi että ajan viettäminen luonnossa laskee stressitasoja, mikset toisi luontoa kotiisi?

Saasteet, hajut ja homeitiöt heikentävät ilmanlaatua, mikä vaikuttaa hengitykseemme ja tekee hyvän unenlaadun saavuttamisesta lähes mahdotonta. Onneksi on olemassa lukuisia kasveja, jotka puhdistavat hengitysilmaa nukkuessasi – itse asiassa NASA on tehnyt tutkimuksen aiheesta!

Näiden 12 kasvin avulla nukut paremmin, mikä perustuu niiden rauhoittavaan ja ilmaa puhdistavaan vaikutukseen.

 

Jasmiini
jasmin-223232_640
Jasmiini on eksoottinen kasvi, millä on kehoa ja mieltä tyynnyttävä vaikutus. Erään tutkimuksen mukaan se lievittää ahdistuneisuutta, minkä ansiosta unenlaatu paranee.

Edut eivät jää tähän. Tutkimus ehdottaakin, että positiivisten vaikutusten, kuten unen laadun paranemisen ansiosta vireystasosi nousee, ja saat tehtyä enemmän asioita päivän aikana.

Koska kyseessä ovat näinkin kauniit, pinkin tai norsunluun väriset, kukat ei liene haittaa vaikka ne eksyisivätkin makuuhuoneeseesi!

 

Laventeli
lavender-456009_640
Ei liene ketään, joka ei rakastaisi laventelin tuoksua? Se on luultavasti tunnetuin kasveista, kun puhutaan unen laadun parantamisesta tai ahdistuneisuuden lievittämisestä. Tutkimukset tukevat väitteitä, laventelin tuoksun on havaittu hidastavan sydämen lyöntinopeutta, laskevan verenpainetta ja stressitasoja.

Eräässä tutkimuksessa laventelin tuoksu sai vauvat itkemään vähemmän, minkä ansiosta pienokaiset nukkuivat sikeämmin. Samanaikaisesti sekä äidin että lapset stressitasot laskivat – jotain mitä jokainen tuore äiti kuulisi ilomielin!

Naisilla laventelin on havaittu pidentävän pinnallisen unen, ja lyhentävän REM-unen kestoa sekä lyhentävän sitä aikaa, mikä kestää heräämiseen siitä, kun henkilö nukahtaa ensimmäisen kerran. Miehillä vaikutus on päinvastainen.

Vaikka markkinoilla on runsaasti laventelilta tuoksuvia tuotteita, joiden väitetään parantavan unenlaatua, kuten hajustettuja unimaskeja tai patjoja, mikset valitsisi kaikkein luonnollisinta ja kustannustehokkainta vaihtoehtoa – kaunista laventelikasvia sijoitettuna yöpöydällesi.

 

Isoanopinkieli
768px-Snake_plant
Isoanopinkieli on yksi suositelluimmista kasveista sisäilman laadun parantamiseen. Isoanopinkieli ei pienestä hätkähdä ja on helppohoitoinen, mikä on aina etu!

Ja mikä parasta, yöaikaan kasvi tuottaa happea ja kuluttaa hiilidioksidia, eli kaasua mitä tuotamme hengittäessämme. Tämä puhdistaa ilmaa ja parantaa unenlaatua.

Isoanopinkieli myös suodattaa joitain haitallisia, mutta kodin sisäilmassa yleisiä, myrkkyjä, kuten formaldehydin, trikloroeteenin ja bentseenin.

 

Aloe vera
aloe-vera-262718_640
Aloe vera on yksi kasveista, joita NASA on käyttänyt ilmanlaadun parantamiseen. Aloe on kuin isoanopinkieli, se tuottaa happea yöllä, mikä auttaa saamaan unen päästä kiinni. Se on yksi helpoimmista kasveista kasvattaa ja hoitaa – se sietää laiminlyöntejä eikä vaadi säännöllistä kastelemista.

Egyptiläiset kutsuivat Aloe veraa “kuolemattomuuden kasviksi”. Se lisääntyy nopeasti, joten jos ostat yhden kasvin, kohta sinulla on niitä huone täynnä. Kyseessä on mitä parhain lahja uniongelmista kärsiville perheenjäsenille ja ystäville! Aseta kasvi makuuhuoneesi ikkunalaudalle, sillä se tarvitsee runsaasti suoraa auringonvaloa.

Voit myös käyttää Aloe vera -geeliä paikallisesti pieniin haavoihin ja palovammoihin, hyönteisten pistoihin, kuivalle iholle ja moniin muihin vaivoihin! Kyseessä on pakollinen hankinta jokaiseen kotiin.

 

Keikarinkukat (Gardenia)
gardenia-139277_640
Kiiltävät ainavihannat lehdet ja kukkien ihana tuoksu – keikarinkukat ovat suosittuja vaihtoehtoja makuuhuonetta raikastamaan. Tutkimusten mukaan kasvi makuuhuoneessa voi parantaa unen laatua, kasvin tehon väitetään vetävän vertoja Valiumille kyvyssä lievittää ahdistusta ja parantaa unen laatua.

Keikarinkukat voivat olla haastavia. Ne vaativat paljon huolenpitoa, etteivät lehdet tai kukat putoa. Sisätiloissa kasvi tulisi sijoittaa valoisaan huoneeseen, mutta siihen ei saisi kohdistua suoraa auringonvaloa. Jos kärsit unettomuudesta tai ahdistuksesta, pieni investointi tähän kauniiseen kasviin on halvempi ja takuulla terveellisempi vaihtoehto kuin pillerit!

 

Kirjorönsylilja
spider-plant
Ei tule sekoittaa anopinkieleen. Kirjorönsylilja on loistava ilmanpuhdistaja. NASA:n kokeet osoittivat, että kasvi poisti noin 90 % huoneilman formaldehydistä, minkä epäillään aiheuttavan mahdollisesti syöpää. Koska formaldehydiä käytetään yleisissä kodintarvikkeissa, kuten liimoissa, saumauslaasteissa ja täyteaineissa, kannattaa hankkia yksi kasvi kotiisi.

Se puhdistaa ilmaa, mutta myös imee itseensä hajuja ja huuruja sekä pitää huoneilman happipitoisuuden kunnossa, minkä ansiosta nukut paremmin.

 

Rohtovirmanjuuri
valerian-7859_640
Rohtovirmanjuuri on monivuotinen kasvi, jolla on vaaleanpunaiset tai valkoiset ja makean tuoksuiset kukat. Kasvi kukkii kesällä.

Vaikka kukkia käytettiin parfyymeissä 16. vuosisadalla, juuresta on valmistettu teetä tai tinktuuraa antiikin ajoista lähtien. Roomalainen lääkäri ja filosofi Galenos käytti sitä unettomuuden hoitoon. Uudemmat tutkimukset osoittavat, että Galenos oli oikeassa määrätessään rohtovirmanjuurta – jo pelkästään sen nuuhkiminen auttaa nukahtamaan nopeammin, mikä takaa paremman unenlaadun.

Sen lisäksi, että pidät kasvia makuuhuoneesi ikkunalla (kasvi tarvitsee aurinkoa kuusi tuntia päivässä), miksi et lisäisi muutamaa terälehteä kylpyveteen, mikä voisi helpottaa nukahtamista?

 

Varjomuratti

NASA on käyttänyt myös tätä kasvia ilman puhdistukseen. Varjomuratti on yksinkertainen kasvattaa ja tarvitsee vain kohtuullisen määrän auringonvaloa.

Tutkimusten mukaan kasvin lehdet voivat auttaa allergian tai astman oireisiin, joista kärsivät tietävät, kuinka merkittävästi ne voivat vaikuttaa unen määrään ja laatuun. The American College of Allergy, Asthma & Immunology raportoi vuoden 2005 kokeesta, jossa varjomuratti poisti 94 % ulostepartikkeleista ja 78 % homeitiöistä huoneilmasta 12 tunnin aikana! Koska home voi vaikuttaa hengittämiseen, tämä kasvi on välttämätön hyvien yöunien varalta.

Ainavihanta köynnöskasvi näyttää loistavalta roikkuvassa ruukussa tai sijoitettuna hyllyyn, mistä köynnökset voivat laskeutua alas. Kasvi on myrkyllinen, aseta lasten ja lemmikkien ulottumattomiin!

 

Viirivehka
peace-lily-830968_640
Viirivehkasta ei ole vain silmän iloksi, viirivehka on jälleen yksi NASA:n hyödyntämistä superkasveista, joka suodattaa hengitysilmasta haitallisen bentseenin, trikloroeteenin ja formaldehydin.

Kasvin kukinnoista haihtuva vesi voi nostaa huoneen ilmankosteutta jopa 5 %, mikä vähentää mikrobien määrää ilmassa. Mikrobit voivat aiheuttaa allergioita. Kuivan nenän tai kurkun oireilu voi valvottaa, ilmankosteuden kasvu voi helpottaa.

Viirivehka tarvitsee vain varjoisan paikan ja viikottaista kastelua, mikä on halpa hinta hyvistä yöunista. Aseta lasten ja lemmikkien ulottumattomiin.

 

Bambupalmu
bambopalm
Tunnetaan myös nimellä ruokopalmu. Vaihda kemikaaleilla höystetyt ilmanraikastimet muutamaan pieneen palmuun ja sano hyvästit hajuille ja myrkyille.

Alkuperältään trooppinen bambupalmu tuo eksoottisen tunnelman makuuhuoneeseesi. Kasvi on suhteellisen helppohoitoinen – kunhan maaperä pysyy kosteana ja se saa epäsuoraa auringonvaloa.

 

Gerbera
gerbera
Gerberan kirkkaat ja eloisat kukat saavat kenet tahansa hyvälle tuulelle! Olivatpa ne pinkkejä, oransseja, keltaisia tai valkoisia, ne ovat tervetullut lisä jokaiseen huoneeseen – eikä vain sen tähden että ne näyttävät kauniilta.

Kasvi vapauttaa happea yöaikaan, mikä helpottaa hengittämistä kun torkut. Jos kärsit apneasta tai allergioista, näiden kukkien hankkiminen on enemmän kuin suositeltavaa.

Varoituksen sana aloittelijoille – gerbera on altis sienitaudeille, kastelun ja valoisuuden kanssa tulee olla tarkkana.

 

Kultaköynnös

Kasvilla on marmoroidut ja sydämen muotoiset lehdet, kultaköynnös on yksi niistä kasveista, joilla on NASA:n mukaan erityinen kyky puhdistaa hengitysilmaa.

Tämä muratin kaltainen köynnös on otollinen kiireisille henkilöille. Se paitsi parantaa unenlaatua, ei myöskään vaadi paljoa huolenpitoa. Muutama tunti aamuauringossa ja vähän vettä kerran viikossa riittävät.

Se on loistava vaihtoehto riippuruukkukasviksi – riippuruukussa kasvattaminen hillitsee sen taipumusta levittäytyä joka paikkaan, sekä pitää lemmikkieläimet ja lapset loitolla lievästi myrkyllisistä lehdistä.

 

Ota huomioon ennen kuin hankit kasveja kotiisi:

  • Varmista, ovatko kasvit myrkyllisiä lapsille tai lemmikkieläimille, niin tiedät soveltuvatko ne kotiisi.
  • Muista pyyhkiä lehdet viikoittain, jotta kasvit voivat tehdä tehtävänsä. Aivan kuin vaihtaisit ilmansuodattimen autoosi!
  • Valitse sopiva yhdistelmä kasveista, jotka puhdistavat ilmaa ja auttavat nukahtamaan. NASA suosittelee, että talossa pidetään 15-18 ilmaa puhdistavaa kasvia 150 neliömetriä kohden, joista muutama sijoitetaan jokaiseen makuuhuoneeseen.

 

Alkuperäinen artikkeli

Lue myös:
10 loistavaa sisäilmaa puhdistavaa huonekasvia

3 kommenttia

  1. Great !I’ve been searching google for several hours looking for relevant info on this, they definitely need to position your site on the first page!

    Plusääni(1)Miinusääni(0)
  2. Book Travel And Tour Packages With Imperial Voyages Tour Operators In India At Cheapest Price.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat