Nato julistautui globaaliksi armeijaksi

Naton Portugalissa vuonna 2010 pidetty huippukokous antoi Washingtonille kaiken, mitä se vaati kahdeltakymmeneltäseitsemältä liittolaiseltaan. Liittolaiset lupasivat joukkoja Afganistanissa, Euroopan Unionissa ja Venäjällä käytäviä sotia varten.

Lissabonissa solmittu sopimus kehottaa jäsenvaltioita ”alati kehittämään menetelmiä ja sotilaallista kapasiteettia retkikuntaluonteiseen toimintaan, mukaan lukien vastahyökkäykset, olojen vakauttaminen ja jälleenrakentamisoperaatiot.”

Euroopan presidentti Herman van Rompuyn mukaan tällainen kehitys on suotavaa. Nato-johtajille Lissabonissa pitämässään puheessa hän korosti yhteistyötä: ”Kahden organisaatiomme kyvyt muovata tulevaisuuden turvallisuusympäristöämme olisivat valtaisat, jos työskentelisimme yhdessä. On aika kaataa esteet väliltämme.”
Eurooppa on sisällytetty Naton ja Yhdysvaltain puolustussuunnitelmiin maailmanlaajuisen ohjussysteemin osana.

Naton oman ilmoituksen mukaan tavoitteena on koko maailma: ”Euro-atlanttisen yhteistyön edistäminen varmistetaan parhaiten koko maailman kattavien, eri maiden kanssa solmittavien kumppanuussuhteiden verkostolla.”

Naton päämääränä on ”vapaa ja yhtenäinen Eurooppa, joka jakaa yhteiset arvot”. Sen saavuttamiseksi Naton tavoitteena on kaikkien Euroopan maiden integrointi euro-atlanttisiksi rakenteiksi.

Puolustussuunnitelma, strateginen konsepti,  sisältää ydinaseet, perinteiset aseet ja asevoimat sekä keinot puolustatutua cyberhyökkäyksiä vastaan. Toiminnan kordinaatiosta Euroopassa ja muualla vastaa Pentagonin uusi osasto, U.S. Cyber Command.

Strategisen konseptin väitetään takaavan Naton avun liittolaisten keskuudessa mahdollisten hyökkäysten varalta. Näitä ovat mahdolliset terroristihyökkäykset, tietokoneverkossa tapahtuvat hyökkäykset sekä energian tuotantoon kohdistuvat uhat. Sopimus on sitova. Verkkohyökkäyksiltä on tarkoitus suojautua mm. käyttämällä Naton suunnittelemia cyber-puolustussuunnitelmia, jolloin kaikkien liittolaisvaltioiden tietokoneverkot ovat Naton alla keskitetyssä suojelussa ja NATOn hallittavissa.

Solmittu sopimus käsittelee myös Euroopan riippuvaisuutta venäläisestä öljystä sekä maakaasusta, sekä tarpeesta kontrolloida niiden kuljetusreittejä.

Naton mukaan on tarpeen lisätä kaikkinaista kontrollia, koska ”yhteistä turvallisuutta uhkaavat monet tekijät, ilmastonmuutos, terveysriskit, vesipula ja kasvavat energian tarpeet.”

Naton ilmoituksen mukaan tähtäimessä on Balkanin maiden, kuten Bosnian, Makedonian, Montenegron ja Serbian sekä Venäjän saaminen mukaan sotilasliittoon. Naton tavoitteena oleva esteetön levittäytyminen eteläiselle Kaukasukselle on aiheuttanut osan Georgian rajaselkkauksista Abkhazian ja Etelä-Ossetian kanssa.
Samalla ilmoitetaan, että joukkojen vetäminen Afganistanista ei voi, eikä saa, olla riippuvainen päivämäärästä.

Naton Välimerelliseksi dialogiksi kutsutun integrointi-operaation piirissä on tällä hetkellä Algeria, Egypti, Israel, Jordan, Mauritania, Marokko ja Tunisia. Mukaan halutaan myös Irak, Libanon, Jemen, Libya, Somalia, Djibouti, Etiopia, Senegali, Mali, Nigeria, Tsad ja Kenia.

Naton Istanbulin yhteistyösopimuksen piiriin kuuluvat Albania, Bulgaria, Kroatia, Tsekin tasavalta, Viro, Unkari, Latvia, Liettua, Puola, Romania, Slovakia ja Slovenia.

Naton Persianlahden yhteistyöneuvostoon kuuluvat Bahrain, Kuwait,Oman, Qatar, Saudi-Arabia ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat.

Lähteet:
– North Atlantic Treaty Organization Lisbon Summit Declaration http://www.nato.int/cps/en/natolive/official_texts_68828.htm?mode=pressrelease
– Strategic Concept For the Defence and Security of The Members of the North Atlantic Treaty Organisation http://www.nato.int/lisbon2010/strategic-concept-2010-eng.pdf
– Thousand Deadly Threats: Third Millennium NATO, Western Businesses Collude On New Global Doctrine, Stop NATO, October 2, 2009
– Nato warns of strike against cyber attackers Michael Smith and Peter Warren The Sunday Times June 6,…
– NATO alliance will defend the Baltic States www.economist.comIN A crunch, would NATO stand by its weakest…
– 21st Century Strategy: Militarized Europe, Globalized NATO by Rick Rozoff dandelionsalad.wordpress.com February 25, 2010 With the Strategic…
– Europe ’becoming paper tiger’: Nato chief BreakingNews.ie 27/03/2010 Europe will be a ”paper tiger” in military…
– US needs ’digital warfare force’ The head of America’s National Security Agency says that America…
– NATO unveils draft of new mission statement Founded in 1948 to counter the threat of a Soviet…
– Terrorism, cyber attacks to top security issues Terrorism and cyber attacks are expected to take precedence over…
– NATO-Israel cooperation, will the Arabs react? thepeopleofpakistan.wordpress.comFebruary 8, 2010 If Israel succeeds in joining NATO,…
– NATO, EU Experts Join Online ’Jam’ BRUSSELS – Agence France-Presse February 1, 2010 NATO and the…
– Peaceful Europe ’A Security Threat’ : Gates belfasttelegraph.co.uk 23 February 2010 European countries were accused of having..

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat