Nauti omenaviinietikkaa ennen nukkumaanmenoa – huimat terveysedut

Olet varmasti nähnyt niitä – listoja kaikista sairauksista, joihin omenaviinietikka tepsii. Omenaviinietikkaa pidetään terveystuotteena, sillä se tasapainottaa elimistön pH:ta, lisää hyvien suolistobakteerien määrää ja auttaa painonhallinnassa. Sillä on myös lukuisia muita terveysvaikutuksia.

Ja mikä parasta, kaikki edellä mainitut väitteet pitävät paikkansa, mutta hyödyt eivät rajoitu niihin. Eräs uskomattomimmista on omenaviinietikan verensokeria tasapainottava vaikutus. Arizonan valtiollisen yliopiston tutkimukseen1 otti osaa 11 vapaaehtoista, joilla oli tyypin 2 diabetes (jonka lääkäri oli diagnosoinut), ja jotka eivät käyttäneet insuliinia mutta käyttivät edelleen reseptilääkkeitä.

Jokainen osallistuja nautti 2 ruokalusikallista omenaviinietikkaa välipalan – juustopalan – kanssa ennen nukkumaanmenoa. Tutkijat osoittivat, että aamulla tutkittavien verensokerilukemat olivat alhaisemmat kuin jos he olisivat nauttineet saman välipalan kanssa 2 ruokalusikallista vettä.

Uutinen on tärkeä ja mahdollisesti käänteentekevä lähes puolelle Amerikan väestöstä. Kuten NBC uutisoi, puolet kansalaisista kärsii joko korkeasta verensokerista tai täysimittaisesta diabeteksesta.

Viranomaiset arvioivat vuonna 2010, että osuus on yksi kolmesta vuoteen 2050 mennessä.2 Luku on huomattavasti suurempi. Mikä vielä pahempaa, puolet heistä ei ymmärrä kuinka heikko heidän terveydentilansa on.3

Kyseessä ei ollut yksittäistapaus: omenaviinietikan hyödyt on todettu lukemattomissa tutkimuksissa, CNN Healtin mukaan4 moneen eri terveysvaivaan.

Muut tutkimukset vahvistavat: omenaviinietikka vaikuttaa positiivisesti verensokeriarvoihin

Vasta julkaistu tutkimus5 osoitti, että kolmen ryhmän – aikuiset joilla on diabeteksen esiaste, tyypin 2 diabetes ja terveet ihmiset – verensokeritasot olivat matalammat sen jälkeen, kun he nauttivat unssin (n.30 ml suom. huom.) omenaviinietikkaa runsashiilihydraattisen aterian yhteydessä. Ateria koostui valkoisesta baagelista voilla ja lasillisesta omenamehua. Vertailukohtana käytettiin plaseboa viinietikan asemesta.

Eikä siinä vielä kaikki: heillä joilla oli diabeteksen esiaste, verensokeritasot paranivat lähes puolella, ja henkilöillä joilla oli tyypin 2 diabetes, verensokeritasot laskivat 25 prosentilla.

Aivan yhtä huikeita ovat tutkimukset, joissa tarkasteltiin omenaviinietikan käyttöä painonhallinnassa. Journal of Agriculture and Food Chemistry raportoi tutkimuksesta6 hiirillä, joita ruokittiin runsasrasvaisella ruoalla, joka myös sisälsi omenaviinietikan aktiivista ainesosaa: etikkahappoa.

Koe-eläinten kehonpaino oli 10 prosenttia pienempi kuin verrokkikohteilla.

Mitä tämä paljastaa, tutkijat väittävät, on se että etikkahappo voi ”napsauttaa päälle” avaingeenit, joiden ansiosta entsyymit kykenevät pilkkomaan rasvaa, mikä ehkäisee painonnousua. Se myös auttaa pysymään kylläisenä.

Japanissa suoritettiin kaksoissokkotutkimus7 ylipainoisilla aikuisilla, jotka painoivat suunnilleen saman verran, ja joiden vyötärönympärys ja painoindeksi (BMI) olivat samaa luokkaa. Koehenkilöt jaettiin kolmeen ryhmään.

Ensimmäisen ryhmän jäsenet joivat puoli unssia (n. 15 ml suom. huom.) omenaviinietikkaa 12 viikon ajan, toinen ryhmä nautti juomaa jossa oli 1 unssi omenaviinietikkaa, ja kolmannen ryhmän juomassa ei ollut omenaviinietikkaa. Kun tutkimus oli ohi, viinietikkaa juoneiden kehonpaino, vatsarasvan määrä ja vyötärönympärys oli pienempi ja triglyseridit alemmat muihin verrattuna.

Tutkijat kirjoittivat: ”Yhteenvetona, viinietikan päivittäisestä nauttimisesta voi olla hyötyä metabolisen oireyhtymän ehkäisyssä vähentämällä lihavuutta.”

Omenaviinietikan vaikutus syöpäsoluihin, vastustuskykyä tukeva vaikutus

Omenaviinietikka myös puhdistaa lymfaattista järjestelmää, mikä siten auttaa parantamaan kehon sisäistä tasapainoa. Tämä voi johtua siitä, että omenaviinietikan antioksidantit lievittävät vapaiden radikaalien aiheuttamia hapetusvaurioita, parantaen samalla verta ja elimiä. The Truth About Cancer -sivustolla sanotaan:

”Viinietikan havaittiin hiljattain olevan vahva antimikrobinen yhdiste ja vaihtoehto myrkyllisille ja kalliille kemiallisille desifiointiaineille. Eräs tappavimmista bakteereista, Mycobacterium tuberculosis, on vastustuskykyinen desifiointiaineille mutta huomattiin että etikkahappo kykenee tappamaan sen.

Erityisesti potilailla joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt, omenaviinietikka on loistava luonnollinen antimikrobinen virkiste, jolla pääsee eroon haitallisista bakteereista, ja joka tukee vastustuskykyä.”
8

Lukuisat koeputkitutkimukset osoittavat että etikka voi tappaa syöpäsoluja. Authority Nutrition9 viittaa moniin tutkimuksiin. Erityisesti eräässä Japanissa tehdyssä käytettiin montaa erityyppistä fermentoitua etikkaa laukaisemaan apoptoosi (ohjelmoitu solukuolema) verisyöpäsoluissa.10

Toisessa tutkimuksessa riisietikka hillitsi pahalaatuisten rinta- ja paksusuolikasvainten, kuten myös keuhko-, virtsarakko- ja eturauhassyövän kasvua, mutta erityisesti paksusuolensyöpäkasvaimia, joiden jakautuminen hidastui 62 prosentilla.11

Etikkapunssireseptejä ruoansulatuksen terveydelle ja kurkkukipuun

Jos kärsit ongelmista, kuten haavaisesta paksusuolentulehduksesta, vatsahaavasta tai refluksitaudista (joka johtuu usein liian vähäisestä haposta vatsassa), omenaviinietikka yhdessä fermentoitujen kasvisten kanssa voi auttaa moniin erityyppisiin vatsavaivoihin.

Käymisreaktio tuottaa mietoa maitohappoa etikkahapon sijaan, mikä auttaa parantamaan suoliston mikrobiomia. Eläintutkimukset ovat osoittautuneet hyödyllisiksi kun tutkijat haluavat tutkia omenaviinietikan vaikutusta ruoansulatukseen. Yhdestä tutkimuksesta Health.com raportoi:12

”Omenaviinietikka voi olla siunaus myös aineenvaihdunnalle, perustuen tutkimuksiin hiirillä, joilla on haavainen paksusuolentulehdus.

Tutkijat havaitsivat, että kun etikkahappoa lisättiin niiden juomaveteen, niiden suolistossa oli enemmän hyviä bakteereita, kuten laktobasilleja ja bifidobakteereja, ja vähemmän ruoansulatustaudin oireita.”
13

Jotta suolistosi pysyisi kunnossa, 2 teelusikallista omenaviinietikkaa sekoitettuna teelusikalliseen raakaa hunajaa ja kupilliseen vettä auttaa. Omenaviinietikka yhdessä hunajan ja inkiväärin kanssa on suosittu ja toimiva apu kurkkukipuun. Alla toinen juoma, jota Bonnie K. McMillen, hoitaja Pittsburgin yliopistolta, suosittelee kurkkukipuun.14 Siihen lisätään:

 1. 1 ruokalusikallinen omenaviinietikkaa
 2. 2 ruokalusikallista vettä
 3. 1 ruokalusikallinen raakaa hunajaa
 4. neljäsosa teelusikallinen jauhettua inkivääriä
 5. Valinnainen: neljäsosa teelusikallinen cayennepippuria

Juomaa kannattaa nauttia pienin siemauksin muutaman tunnin välein. Pyri nielemään hitaasti, jotta seos olisi mahdollisimman pitkään kosketuksissa kurkun pinnan kanssa. Se toimii! Sen sijaan että joisit omenaviinietikkaa sellaisenaan, tai muihin ainesosiin sekoitettuna, laimenna sitä muutamalla teelusikallisella vettä peittääksesi maun, joka on hieman kirpeä.

Yksinkertainen ja maukas kastike, jota kannattaa tarjoilla parsakaalin, parsan tai vihreiden kasvisten kera: 1 ruokalusikallinen omenaviinietikkaa ja sitruunamehua, ½ teelusikallinen murskattua valkosipulia, ripaus jauhettua mustapippuria ja muutama tuore basilikanlehti pilkottuna.

Omenaviinietikkaa kauneudenhoitoon, terveyteen ja muutamiin muihin juttuihin

Jotkut väittävät kivenkovaan, että hikasta pääsee eroon nauttimalla ruokalusikallinen omenaviinietikkaa. Mitä ajatellaan tapahtuvan on se, että ”ylistimuloit” hermopäätteitäsi, mikä ”säikäyttää” hikan pois kehostasi. Jos ei muuta niin kannattaa ainakin kokeilla!

Kostuta kangaspalaa omenaviinietikassa ja aseta se mustelman päälle. Sen sanotaan lievittävän tulehdusta ja nopeuttavan paranemisprosessia.

On yleisesti tiedossa, että etikka on erittäin hapanta, mutta juuri sen vuoksi sillä on haluttu vaikutus. Koska se kykenee muuttamaan pH:tasi,15 kuten hilseen tai kuivan ja väsyneen ihon tapauksessa, sitä on käytetty:

On myös esitetty ohjeita, kuinka tätä yleistä kodintuotetta voi käyttää siivouksessa ja ruoanlaitossa. Eräs hyvä mutta harvojen tuntema kikka kaikkiin keittoihin, aina chilikeitosta vihanneskeittoon, on lisätä ruokalusikallinen tai kaksi etikkaa, mikä antaa terävyyttä ja parantaa makua kokonaisuudessaan.

Happamuutensa vuoksi omenaviinietikkaa voi käyttää suuvetenä. Sillä voi jopa puhdistaa hammasharjan (ja tekohampaat16), koska sillä on antibakteerisia vaikutuksia (liota liuoksessa joka on valmistettu 3,5 desilitrasta vettä, 2 ruokalusikallisesta omenaviinietikkaa ja 2 teelusikallisesta ruokasoodaa).

Mutta muista, sama happamuus voi vahingoittaa hampaitasi. Eräs tutkimus17 nimittää tätä ”hammaseroosioksi”, joten käytitpä sitä mihin tahansa, omenaviinietikka kannattaa laimentaa vedellä. Sen sijaan että käyttäisit jotain myrkyllistä torjunta-ainetta, omenaviinietikka tepsii rikkakasveihin, erityisesti pihatien tai jalkakäytävän halkeamista kasvaviin. RoundUp ja muut myrkylliset tuotteet voivat päätyä vesiverkostoon, josta saat juomavetesi.

 

Lähde: Mercola.com

Lue myös: Omenaviinietikka on vahva terveyspommi

1 kommentti

 1. Niinhän se on että ihminen unohtaa aina kaiken elimistönsä hyväksi tehtävän työn kun elämä on ”raiteillaan”. Ja se mutos joka tapahtuu pikkuhiljaa, se on niin pieni ettei sitä huomaa, kun elmistö alkaa voida pahoin. Ja sitä sitten mitä erilaisimmilla keinoilla koittaa ”paikata”. Kuten syömällä.

  Olin itse unohtanut omenaviinietikan käytön taas kerran kokonaan. No, näin pari viikkoa sitä juoneena (3-4 lasillista päivässä) paino on pudonnut useita kiloja. Ja suolikin toimii erinomaisesti. Puhumattakaan siitä että jos syö viljaa niin se ei enää ”turvota” vatsassa. Ehkä kaikkein merkitävin ero on kuitenkin siinä että ”napostelu” ja ”jotain tekis mieli” poistui heti ensimmäisenä päivänä.

  Elimistön ongelma on siinä että kun ihmisen avot ovat rasvaa ja jos rasvan määrä elimistössä vähenee, aivot huutavat ihmisen syömään lisää ja lisää. Niin kauan että aivot ”rentoutuvat”. No, jos vatsassa on heikko bakteeritasapaino tai suolisto ei tomi oikein, ihminen syö koska aivot käskevät ja sen seurauksena ihminen lihoaa. Tulee myös muita ongelmia kuten suolisto-ongelmat ja aineenvaihdunnan ongelmat. Verenpaine kasvaa jne…

  Ihmisten vastustuskyky ja suolisto kestää melkein mitä tahansa tuonn 25 ikävuoteen asti. Sen jälkeen ikävuoteen 35 elimistö toimii jotenkuten. Mutta sen jälkeen elimistön kunnossapitäminen onkin yhtä pitkää ja ajtkuvaa kamppailua aikaa vastaan.

  Omenaviinietikka on helpoinpia tapoja pitää suoliston kautta elimistöä ja sen aineenvaihduntaa tasapainossa. Siitä kannattaa aloittaa.

  MUTTA!!! Älkää hyvät ihmiset ostako etikkaa muovipullossa !! Sen pitää olla lasipullossa!!

  Plusääni(10)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat