Neljä syytä rakastua kookosöljyyn

Kananmunia lukuunottamatta tuskin minkään raaka-aineen mainetta pilattiin 1900-luvulla yhtä pahasti kuin kookosöljyn.

Vielä 1990-luvun lopulla kypsistä kookoksista saatavaa herkullista öljyä demonisoitiin ja sitä käskettiin välttämään kaikin keinoin. Kookosöljyn valehdeltiin esimerkiksi aiheuttavan sydänsairauksia.

Onneksi synkät ajat alkavat kookosöljyn osalta olla historiaa. Öljyllä on valtavasti terveydelle hyödyllisiä ominaisuuksia. Osasyy maineen paranemiselle lienee se, että tutkimukset osoittavat paljon kookosöljyä nauttivien alkuperäiskansojen olevan eräitä maailman terveimmistä. Näihin lukeutuvat esimerkiksi eteläisellä Tyynellämerellä asuvat Tokelaun ja Kitavan saarten asukkaat.

 
Kookosöljy on lyömätön tyydyttyneiden rasvahappojen lähde

Ruokalusikallinen kookosöljyä sisältää 14 grammaa täyttä rasvaa, josta 12 grammaa on tyydyttynyttä. Yleensä muiden raaka-aineiden (kuten lihan ja juuston) tyydyttyneet rasvahapot sisältävät paljon pitkäketjuisia triglyseridejä. Kookosöljyn tyydyttyneet rasvahapot sen sijaan sisältävät lähinnä keskipitkiä triglyseridejä. Suoliston on pilkottava pitkät triglyseridit ennen kuin elimistömme voi käyttää ne hyödyksi. Kookosöljyn keskipitkät triglyseridit metabolisoituvat paljon nopeammin eivätkä rasvat yleensä varastoidu kehoon. Keskipitkät triglyseridit ovat lähteenä kaikille seuraavaksi käsiteltäville terveysvaikutuksille.

 
Kookosöljy voi auttaa vyötärölihavuuteen

Keskipitkien triglyseridien ansiosta kookosöljyn pitkäaikainen syöminen auttaa pudottamaan painoa. Vuonna 2009 Brasiliassa tehdyn tutkimuksen mukaan 30 millilitraa kookosöljyä päivittäin 12 viikon ajan nauttineet naiset laihtuivat. Muutos näkyi niin painoindeksillä kuin vatsan ympärysmitassa. Pitkiä triglyseridejä sisältävää soijapapuöljyä nauttineiden naisten paino ei sen sijaan pudonnut.

 
Kookosöljy tappaa bakteereja, viruksia ja sieniä

Noin 50 % kookosöljyn keskipitkistä triglyserideistä on lauriinihappoa. Kehomme muuttaa lauriinihapon monolauriiniksi, joka on eräs maailman tehokkaimmista puolustuksista viruksia, bakteereja ja sieniä vastaan. Tohtori Joseph Mercola on todennut, että monolauriini voi torjua monia viruksia, kuten tuhkarokkoa, herpestä, influenssaa ja jopa HI-virusta. Tutkijat ovat tällä hetkellä erittäin kiinnostuneita monolauriinin vaikutuksista. Journal of Medicinal Food julkaisi 2007 tutkimuksen, jonka mukaan kookosöljy on hyvin tehokas lääke Candida albicans -hiivaa vastaan. Journal of Bacteriology selvitti 2000, että kookosöljy toimii erittäin hyvin Staphylococcus aureus -kokkibakteeria vastaan. Staphylococcus aureus on yleinen iho- ja hengityssairauksien aiheuttaja.

 
Hyväksi myös mielenterveydelle

On yleisesti tiedossa, että mikäli aivot eivät saa tarpeeksi polttoainettaan glukoosia, voi tämä johtaa kognitiivisiin häiriöihin, kuten Alzheimerin tautiin ja dementiaan. Tohtori Mary Newportin mukaan kookosöljy voi ehkäistä kognitiivisia häiriöitä sisältämiensä ketoaineiden avulla. Ketoaineet voisivat Newportin mukaan toimia vaihtoehtoisena polttoaineena:

”Aivot eivät normaalisti käytä ketoaineita polttoaineena. Tämä alkaa vasta, kun ihminen on nähnyt nälkää muutaman päivän ajan tai mikäli hänellä on tiukka matalahiilihydraattinen dieetti. Alzheimeriä sairastettaessa aivojen tiettyjen alueiden neuronit eivät kykene käyttämään glukoosia insuliiniresistenssin vuoksi, mikä johtaa niiden kuolemaan. Mikäli ne pääsisivät kosketuksiin ketoaineiden kanssa, on mahdollista, että ne voisivat jäädä henkiin ja jatkaa toimintaansa.”

Natural News

2 kommenttia

  1. Kyllä neitsytkookosöljy on todella tehokasta. Olen käyttänyt sitä reilun vuoden ajan noin 4 rkl päivässä eikä flunssa ole päässyt kertaakaan yllättämään. Vaikutus perustuu kookosöljyn sisältämään lauriinihappoon, jota on runsaasti myös äidinmaidossa. Bruce Fife kertoo kirjassaan ”The Coconut Oil Miracle” tapauksesta, jolloin pitkään AIDS’ia sairastanut mies päätti vielä tehdä matkan ennen kuolemaansa Etelä-Amerikan viidakkoon. Mies söi päivittäin alkuasukkaiden valmistamia kookosaterioita. Vähitellen hän huomasi vointinsa paranevan. Kotona Yhdysvalloissa HIV’tä ei löytynytkään enää verestä.
    Ikävä vain, että lääketehtaita ei kiinnosta tämä halpa luonnonaine. Sille kun ei ole mahdollista saada patenttia. Raha ratkaisee enemmän kuin ihmisten terveys.

    Plusääni(12)Miinusääni(0)
  2. Labradorinnoutajamme furunkuloosi parani kun lisään kerran päivässä ruokalusikallisen kookosöljyä sen ruokaan. Antibiootit eivät auttaneet! Pidin kerran viikon tauon kookosöljyssä ja oireet palasivat.

    Plusääni(8)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat