Norja ja NATO

WikiLeaksin paljastusten mukaan Norja oli mahdollisesti pyrkimässä eroon sotilasliitto NATO:sta. Tieto on peräisin yhdysvaltalaisilta diplomaattilähteiltä vuosilta 2006–2010, ja asiasta tiedottivat myös norjalaiset lehdet Aftenposten ja Bergens Tidende.

Tietojen mukaan NATO on jakautunut kahtia hyvin monissa kysymyksissä.

Etenkin joidenkin maiden Venäjä-suhteiden tiivistyminen on aiheuttanut jakautumista. Saksan johtama joukko maita on Venäjä-politiikallaan suututtanut Yhdysvallat.

Norjan energiaministeri Ola Borten puhui Moskovassa kesäkuussa. Hän totesi Norjan hakevan aktiivisesti Venäjän kanssa lisääntyvää yhteistyötä, jonka uusi solmittu sopimus mahdollistaa.

Norjan on sanottu kuuluvan Saksan johtamaan *Viiden jengiin*, johon kuuluvat myös Ranska, Alankomaat ja Espanja. Vastapuolella taas ovat Yhdysvaltain liittolaiset, joihin lukeutuvat Baltian maat, Bulgaria, Kanada, Tšekki, Puola ja Romania.

Paljastukset saivat monet norjalaiset kommentaattorit arvioimaan, että pienen maan on NATO:ssa vaikea tulla kuulluksi ja että NATO:sta on vaikea löytää enää ystäviä. NATO:n ja Venäjän kasvaneet erimielisyydet myös vaarantavat Norjan suhteet Venäjään.

WikiLeaks-vuotojen mukaan Norjan turvallisuuspoliittiset näkemykset koskien pohjoisia alueita ja arktista aluetta eivät herättäneet NATO:n kiinnostusta vuosina 2006–2010.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat