Oletko sosiaalisesti älykäs? 18 piirrettä

Kun tunneäly eli sosiaalinen älykkyys nousi ihmisten tietoisuuteen, käsityksemme älykkyydestä mullistui. Älyllisesti keskinkertaiset ihmiset saivat 70 % todennäköisyydellä paremmat tulokset tunneälyä mittaavista kokeista, kuin korkean älykkyysosamäärän ihmiset. Näin ollen ymmärsimme, ettei korkea äo ole ainoa menestyksen mittari.

Vuosikymmenien tutkimukset ovat osoittaneet tunneälykkyyden olevan keskeinen tekijä, mikä erottaa menestyvät ihmiset muusta massasta. Arviolta 90 % menestyjistä ovat normaalia tunneälykkäämpiä.

”Tunneäly on jotain hieman mystistä ja vaikeasti kuvailtavaa. Se vaikuttaa siihen, kuinka käyttäydymme, kuinka suhtaudumme muihin ihmisiin ja millaisia valintoja teemme elämässämme.”

Vaikka tunneälyn merkittävyys tiedostetaan, sen abstrakti luonne asettaa haasteen mittaamisen kannalta. Vaikka tarkkaa arvoa on vaikea selvittää, voit testata tunneälysi tieteellisesti pätevissä testeissä, kuten siinä, mikä tulee Emotional Intelligence 2.0 -kirjan mukana.

Valitettavasti sosiaalista älykkyyttä mittaavat, tieteellisesti pätevät testit eivät ole ilmaisia. Voimme käyttää TalentSmartin yli miljoonan käyttäjän tietokantaa apuna, kun haluamme selvittää ne ominaisuudet, jotka yhdistävät sosiaalisesti älykkäitä ihmisiä. Seuraavat merkit viittaavat korkeaan sosiaaliseen älykkyyteen:

1. Tiedostat tunteesi

Kaikilla ihmisillä on tunteita, mutta vain harvat osaavat yksilöidä ne täsmällisesti. Tutkimusten mukaan vain 36 % ihmisistä kykenee tähän. Mikäli tunteitaan ei osaa yksilöidä, niiden oikeanlainen käsittely voi olla haasteellista. Tämä johtaa huonoihin valintoihin ja elämänhallinnan ongelmiin.

Sosiaalisesti älykkäät ihmiset ymmärtävät, ja sitä myötä hallitsevat, tunteensa. He kykenevät ilmaisemaan tunteensa asiaankuuluvalla tavalla. Tavallinen ihminen voi kuvailla oloaan ”huonoksi”. Sosiaalisesti älykäs voi olla ärsyyntynyt, turhautunut, allapäin tai ahdistunut. Mitä täsmällisemmin kykenet tunnistamaan tunteesi, sitä paremmin ymmärrät niiden syyt, ja kuinka niitä tulisi käsitellä.

2. Olet kiinnostunut ihmisistä

Olet sitten sisään- tai ulospäinsuuntautunut, sosiaalisesti älykäs on aina kiinnostunut muista ihmisistä. Välittäminen edellyttää empatiaa, mikä on korkean sosiaalisen älykkyyden kulmakivi. Mitä enemmän välität muista ihmisistä, myötäeläen heidän kokemuksiaan, sitä enemmän he välittävät sinusta.

3. Et pelkää muutosta

Sosiaalisesti älykkäät ihmiset ovat joustavia ja he mukautuvat muuttuviin elämäntilanteisiin. He tietävät, että muutoksen pelko lamauttaa mielen. He näkevät jokaisen muutoksen uutena mahdollisuutena menestyä elämässä.

4. Tunnet vahvuutesi ja heikkoutesi

Sosiaalisesti älykkäät ihmiset eivät vain ymmärrä tunteitaan, he osaavat tuoda vahvuutensa esille sekä kehittää heikkouksiaan. He osaavat kääntää tilanteen kuin tilanteen edukseen. Korkea sosiaalinen älykkyys merkitsee sitä, että osaat hyödyntää vahvuuksiasi kokonaisvaltaisesti, etkä anna heikkouksien rajoittaa elämääsi.

5. Osaat lukea ihmisiä

Sosiaalisesti älykäs lukee muita ihmisiä kuin avointa kirjaa. Tiedät millaisia he ovat ja mitä he todella haluavat. Ajan mittaan opit tuntemaan ihmiset niin hyvin, ettei kenenkään todelliset piirteet ja taipumukset jää sinulta huomaamatta.

6. Et loukkaannu pienistä

Itsetuntosi on hyvällä tasolla, eikä pieni huulenheitto saa sinua loukkaantumaan. Sosiaalisesti älykkäät ihmiset ovat itsevarmoja ja avoimia uusille ideoille. Osaat nauraa itsellesi, etkä pahastu vaikka muut nauravat sinulle. Ymmärrät hurtin huumorin ja solvaamisen välisen eron.

7. Osaat kieltäytyä

Tunneäly on myös itsehillintää. Osaat lykätä tyydytystä ja vältät impulsiivisia päätöksiä. Kalifornian yliopistossa suoritetun tutkimuksen mukaan ne ihmiset, jotka eivät osaa kieltäytyä pyynnöistä ja ehdotuksista, kärsivät muita useammin stressistä, työuupumuksesta tai jopa masennuksesta. Kieltäytyminen on monille haaste itsehillinnän kannalta. ”Ei” on voimakas sana, mitä pitää uskaltaa käyttää. Tunneälykkäät eivät sano: ”en usko, että..” tai ”en ole varma..”, vaan he sanovat yksiselitteisesti EI.

8. Et jää murehtimaan virheitä

Tunneälykkäät eivät jää vatvomaan tekemiään virheitä, vaan oppivat niistä ja jatkavat eteenpäin. Virheiden analysoinnin ja vatvomisen välinen raja on veteen piirretty viiva. Vaatii lujaa itsetietoisuutta olla vaipumatta epätoivon synkkään kierteeseen. Asioiden vatvominen johtaa alakuloon, ja virheiden toistamisesta tulee itsensä toteuttava ennuste. Menestymisen edellytyksenä on kyky ottaa opiksi omista virheistään. Kun elämä kaataa sinut maahan, onnistut aina nousemaan takaisin jaloillesi.

9. Osaat antaa, etkä odota mitään vastineeksi

Lahjan antaminen, pyytämättä mitään vastineeksi, on mitä syvällisin ystävyyden ele. Keskustelet ystäväsi kanssa mielenkiintoisesta kirjasta. Kun tapaatte seuraavan kerran kuukauden päästä, tuo kirja mukanasi ja anna se hänelle. Sosiaalisesti älykkäät ihmiset luovat vahvoja ihmissuhteita, sillä he ajattelevat muita.

10. Et kanna kaunaa

Kaunan kantaminen herättää negatiivisia tunteita, mikä on elimistön tapa vastata stressaavaan tilanteeseen. Historiallisina aikoina reagoimme vaaralliseen tilanteeseen kahdella tavalla: taistelemalla tai pakenemalla. Välittömän uhan vallitessa taistele tai pakene -vasteesta on ilmeistä hyötyä. Kuitenkin, mikäli uhkaavasta kokemuksesta on kulunut pitkä aika, stressireaktio nakertaa kehomme puolustuskykyä ja voi aiheuttaa merkittäviä terveysongelmia pitkän ajan kuluessa. Emoryn yliopiston tutkijoiden mukaan stressaaminen kohottaa verenpainetta ja edesauttaa sydänsairauksien kehittymisessä. Kaunan kantaminen on stressaavaa, joten sosiaalisesti älykkäät välttävät kaunan kantamista kuin ruttoa. Menneiden unohtaminen voi siis edistää terveyttäsi.

11. Tulet toimeen hankalienkin ihmisten kanssa

Hankalien ihmisten kanssa työskentely voi olla turhauttavaa ja uuvuttavaa. Sosiaalisesti älykkäät ihmiset pitävät omat tunteensa kurissa ja lähestyvät hankalia ihmisiä rakentavasta näkökulmasta. He eivät anna tunteillensa ylivaltaa, ymmärtävät hankalan ihmisen näkökulman asiaan ja pyrkivät löytämään yhteisen sävelen. Mikäli asiat menevät peruuttamattomasti mönkään, tunneälykäs osaa minimoida vahingot suhtautumalla varauksella haitantekijään ja varoittamalla muita.

12. Et tavoittele täydellisyyttä

Tunneälykkäät ihmiset eivät tavoittele täydellisyyttä, sillä he tiedostavat ettei täydellisyyttä voi koskaan saavuttaa. Ihmiset ovat luonnostaan erehtyväisiä. Mikäli tavoittelet täydellisyyttä, epäonnistumisen pelko valtaa aika ajoin mielesi. Mietit luovuttamista tai epäilet, kannattaako asioiden eteen nähdä vaivaa. Jäät murehtimaan virheitä, asioita, joita olet jättänyt tekemättä tai mitä olisi pitänyt tehdä toisin. Sen sijaan, että olisit tyytyväinen kaikkeen, mitä olet saavuttanut ja mitä tulet saavuttamaan tulevaisuudessa.

13. Olet tyytyväinen siihen mitä sinulla on

Mieti hetki, mistä olet kiitollinen. Kalifornian yliopistossa suoritetun tutkimuksen mukaan kiitollinen asenne nosti koehenkilöiden mielialaa, vireystasoa sekä fyysistä hyvinvointia. Kiitollisuus on enemmän kuin mielenhyve: se nostaa mielialaasi, sillä stressihormoni kortisonin määrä laski 23 % tutkimukseen osallistuneilla ihmisillä.

14. Osaat rentoutua

Sosiaalisesti älykkäät ymmärtävät säännöllinen irtioton tärkeyden hyvinvointimme kannalta. Teknologian aikakaudella meidän tulee olla tavoitettavissa 24/7, mikä altistaa stressitekijöille. Jo pelkkä kännykän sulkeminen antaa ruumiille ja mielelle kaivatun lepotauon. Tutkimusten mukaan niinkin yksinkertainen asia, kuin sähköpostin lukematta jättäminen, voi lievittää stressiä. On vaikeaa nauttia vapaa-ajasta ja kääntää ajatukset pois arjen puurtamisesta, jos puhelimeen tai sähköpostiin tulee ilmoitus työkeikasta.

15. Rajoitat kofeiinin saantiasi

Kofeiinin ylenpalttinen nauttiminen lisää adrenaliinin, taistele tai pakene -reaktiosta vastaavan hormonin, tuotantoa. Vaarallisessa tilanteessa taistele tai pakene -vaste saa sinut reagoimaan nopeammin. Tästä on selkeästi etua, jos karhu jahtaa sinua metsässä, mutta sähköpostin laatimisessa hyötyarvo voi olla negatiivinen. Kofeiini saa elimistösi käymään ylikierroksilla, ja tunteet hallitsevat käyttäytymistäsi. Kofeiinin pitkä puoliintumisaika pitää huolen, ettei kiihtymys tila pääse lakkaamaan lyhyessä ajassa. Korkean tunneälykkyysosamäärän omaavat henkilöt tiedostavat kofeiinin huonot puolet, eivätkä anna piristejuomien muodostua ongelmaksi.

16. Nukut tarpeeksi

Unen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Nukkuessasi aivosi saavat kaipaamansa lepohetken, mielesi käy läpi menneen päivän muistoja, varastoiden tai hyläten ne, jotta heräät virkeänä ja valppaana uuteen päivään. Tunneälykkäät ihmiset ymmärtävät, kuinka tärkeää on nukkua riittävästi (ja riittävän hyvin!). Itsehillintä, tarkkaavaisuus ja muisti kärsivät unettomuudesta, joten riittävä unensaanti on prioriteettilistan kärjessä.

17. Lopetat negatiiviset ajatukset alkuunsa

Mitä negatiivisemmin ajattelet, sitä negatiivisemmaksi muutut. Suurin osa negatiivisista ajatuksistamme ovat juuri sitä, miksi niitä kutsutaan, eli pelkkiä ajatuksia, ei tosiasioita. Ajatus siitä, että jotain tapahtuu aina, tai ei tapahdu koskaan, on vain aivojen luonnollinen tapa lähestyä uhkaavia tilanteita (vähentää vaaratilanteiden todennäköisyyttä). Tunneälykkäät ihmiset osaavat erottaa ajatukset ja tosiasiat toisistaan, irroittautua negatiivisuuden noidankehästä ja asennoitua elämään positiivisesti.

18. Et anna kenenkään pilata iloasi

Sosiaalisesti älykkäät ihmiset eivät anna muiden mielipiteiden tai ilkeämielisten kommenttien pilata oloaan. Vaikka toisten ihmisten mielipiteiden poissulkeminen voi tuntua mahdottomalta, on parasta olla vertaamatta itseään muihin ja suhtautua muiden mielipiteisiin varauksella. Omanarvontunne kumpuaa vain ja ainoastaan omasta sisimmästäsi.

Artikkeli julkaistu alunperin englanniksi Waking Times -verkkosivuilla.

8 kommenttia

 1. Koskas tunneälykkyydestä aletaan jakamaan nobelin palkintoja ohi tieteen ja keksijöiden ohitse.

  On totta että tunneälykäs voi manipuloimalla muita ihmisiä menestyä elämässä mutta oikeaa älykkyyttä jotka ovat synnyttäneet kaikki keksinnöt ei tunne äly korvaa koskaan.

  Plusääni(13)Miinusääni(8)
 2. Sosiaalisesti älykäs on se, joka välttää ikuisen helvetin ja pääsee ikuiseen elämään. Eikö tämä ole itsestään selvää?

  Sosiaalisesti älykkään toimintaohjeita ovat siis:

  ”Älkää rakastako maailmaa älkääkä sitä, mikä maailmassa on. Jos joku maailmaa rakastaa, niin Isän rakkaus ei ole hänessä” (1. Joh. 2:15 Raamatussa).

  ”Ettekö tiedä, että maailman ystävyys on vihollisuutta Jumalaa vastaan? Joka siis tahtoo olla maailman ystävä, siitä tulee Jumalan vihollinen” (Jaak. 4:4).

  ”Älkää antautuko kantamaan vierasta iestä yhdessä uskottomien kanssa; sillä mitä yhteistä on vanhurskaudella ja vääryydellä? Tai mitä yhteyttä on valkeudella ja pimeydellä? Ja miten sopivat yhteen Kristus ja Beliar? Tai mitä yhteistä osaa uskovaisella on uskottoman kanssa? Ja miten soveltuvat yhteen Jumalan temppeli ja epäjumalat? Sillä me olemme elävän Jumalan temppeli, niin kuin Jumala on sanonut: ’Minä olen heissä asuva ja vaeltava heidän keskellään ja oleva heidän Jumalansa, ja he ovat minun kansani’. Sentähden: ’Lähtekää pois heidän keskeltänsä ja erotkaa heistä, sanoo Herra, älkääkä saastaiseen koskeko; niin minä otan teidät huostaani ja olen teidän Isänne, ja te tulette minun pojikseni ja tyttärikseni, sanoo Herra, Kaikkivaltias'” (2. Kor. 6:14-18).

  Sosiaalisesti älykäs ei ole suomalaisten ystävä eikä rakasta suomalaisia. Sosiaalisesti älykäs välttää yhteistoimintaa suomalaisten kanssa ja lähtee pois heidän keskeltänsä.

  Plusääni(9)Miinusääni(16)
 3. Joskus järkiäly joutuu tunneälyn pettämäksi.

  Taistele/pakene reaktio taitaa kuulua suomalaiseen sielunmaisemaan. Jostakin syystä se istuu siellä kuin iskias isoäidissä. Missään ei ole paniikkihäiriöisiä niin paljon kuin Suomessa. Meiltä puuttuu katolisille maille tyypillinen rippi-instituutio. Se on hyödyllinen instituutio joillekin, joskin Jeshua varoitti ripittäytymästä (Joh 2) kenellekään muulle kuin Korkeimmalle (`sillä sinua yksin vastaan me olemme rikkoneet`).

  Paniikkihäiriöinen (PH) on hyvin helppo hoitaa ja tulokset ovat pysyviä. Valitettavasti PH löytää liian usein sen hyväksi koetun hoitokeinon eli alkoholin. Alkoholilla PH siirtyy vuorenvarmasti, mutta myöhemmin natiainen huomaakin kuinka hoitokeinosta kehittyi pahempi häiriö kuin itse `taudista`. Tämän jälkeen PH senkun syvenee.

  Alkoholisti näyttäisi olevan tietyllä tavalla PHnen. Tutinaa, vapinaa, hikoilua, valvomista jne. siihen asti kuin pullo on povessa. Vaikka pullosta ei ole naukattu vielä kulaustakaan niin holisti saa rauhan ja oireet katoavat.

  Kaikkein katkerimman virheen PH tekee kun hän menee `kallonkutistajalle` (KK). KK määrittää taudin yleensä masennuspohjaiseksi ja määrää obiaatteja kuten ssri-lääkkeitä ja tälle kyytipojaksi jotakin beetasalpaajaa. Esimerkiksi jenkkilässä vuosittain kymmenet tuhannet tekevät suisidiumin juuri masennuslääkkeitten vaikutuksen alaisina.

  Ssri-lääkkeissä saattaa piillä pienoinen sivuvaikutus, mikäli niitä käyttää tiettyjen masennuspohjaisten lääkkeiden kanssa – nimittäin kouluampuminen. Osoittakaahan edes yksi kouluampuja, joka ei ole tehnyt tekoaan juuri näiden lääkkeiden vaikutuksen alaisena.

  Se oli Freud, jolla oli kammottava kuolemanpelko, toisin kuin hänen kollegallaan Jungilla (Septem sermones ad mortuos) ja joka viimemainittu seurusteli kuolleitten kanssa. Freudin ansioksi voidaan lukea huumaavien aineiden käyttö psykoterapiassa. PH ei kuitenkaan korjaannu lääkkeillä, vaikka ne saattavat peittää oireita väliaikaisesti. KKt hoitavat jopa kompulsioita ja obsessioita mielialalääkkeillä, vaikka tietävät vallan hyvin, että lopputulos on +/- nolla.

  Kuka hyötyy tästä `nappikaupasta`. Monikansalliset lääkeyhtiöt tietenkin, jotka hallitsevat koko lääkealan klusteria. Näissä rattaissa rivi-KK ei ole muuta kuin lääkeyhtiönsä edustaja.

  PHn kehossa adrenaliini ei muutu lisämunuaisten vaikutuksesta noradrenaliiniksi, vaan varastoituu. Hänen elimistönsä happamuustaso laskee ja muuttuu emäksiseksi. Tämän jälkeen tulevat tiheät hengitykset ja veren kaasu menee hapelle. Kierre on valmis ja PHnen saattaa alkaa jopa hyperventiloida.

  On yksilökohtaisia syitä miksi PHinen henkilö joutuu `taistele-pakene` tilaan (avioliitto, koulukiusaaminen, työpaikkakiusaaminen tms. fermentaatio), eikä pääse siitä pois. Hän ei voi tilanteessaan taistella, eikä paeta. Näin adrenaliinipaukku jääkin kehoon ja purkautuu ennen pitkää PHnä. Tämä on luonnollinen psykosomaattinen reaktio, se ei ole sairaus, vaan elimistön toimintahäiriö.

  PHsen parantamiseen ei tarvita mitään muuta kuin evenkeliumin anteeksianto ja kadotetun itseohjailtavuuden palauttaminen (oivallus). Siinä kaikki. Miksi monimutkaistaa asioita, jotka ovat yksinkertaisia.

  Toimituksen olisi hyvä esittää juuri tästä aiheesta (PH) hyvää matskua, koska tämä näyttää olevan varsin yleinen riesa ja jota KKt senkun pahentavat. On tilastollinen tosiasia, että silloin kun lääkärit ovat lakossa, kuolleisuus vähenee. Toivotan heille pitkää lakkoa.

  Plusääni(9)Miinusääni(1)
 4. Älykkyys tuntematon käsite suo-sraelissa lampaille idioottimaisuus on jopa kunniaasia. Ainoa aihe jota suolampaita kiinnostaa on kikkelit ja pippelit. Sillä välin kuin juutalaiset nostavat itseään valtaan suolampaiden nenien edessä rennosti ja hymyillen.

  Plusääni(2)Miinusääni(1)
 5. Kiitos hyvästä artikkelista. On helppo päällisin puolin allekirjoittaa kaikki asiapointit.

  Junnu kirjoitaa paniikkihäiriöstä, joka on näkemykseni mukaan reaktio äärimmäiseen pelkotilaan, jonka aiheuttaa liian suuri ristiriita todellisuudessa. Täysin voitettavissa vetämällä henkeä ja vetäytymällä tästä liian suuresta ristiriidasta. Kun on vetäytynyt ja saanut voimia, täysillä päälle ja ristiriita järjestykseen.

  Pelko on persoonallisuushäiriöiden ja erilaisten oireiluiden syy. On järkevää vetäytyä, kun maratoonilla paikat pettää. Vahvistuminen ja uudelleen, pelolla ei saa mennä. Äärimmäisissä fyysisissä suorituksissa – niin kuin huippu-urheilussa -, epäonnistumisen jälkeen mennään suorittamaan mahdollisimman nopeasti sama uudestaan, ettei jää pelko puseroon tällaista suorittaessa.

  Laurio hokee taas muiden tekstejä vältellen itse Elämän.

  Plusääni(4)Miinusääni(4)
  1. Ei tarvitse lukea.

   Sitä paitsi minulla on Elämä, elävä suhde Jumalaan (jonka kirjoituksia kutsut ”muiden teksteiksi”). Elän rukouksessa. Kirjoitan, että ihmiset löytäisivät pelastuksen, sielun rauhan, iankaikkisen elämän Jumalassa. Tänään taas meni koko päivä kun keräsin taustamateriaalia viimeisimpään pelastustekstiini tuolla Talmudin-henki-kirjoituksen kommenteissa. Ei mielestäni ole hyvä kutsua lähdettäni Jumalaa ”muiksi”; Kristuksessahan me nimenomaan synnymme omiksi varsinaisiksi itsekseimme – pois perkeleestä ja perkeleen kuvina olemisesta. Jos pilkkaat Jumalaa kuoleman lähteeksi, muutut savipelloksi.

   Olet vielä voimissasi. Pitemmän päälle kunnian etsiminen toinen toisiltanne (sitä tarkoittanet elämällä) käy kuolemaksi ja syntyy todellinen paniikkihäiriö, josta nykyiset paniikkihäiriönne ovat enteilevä oire: ”Kuinka te voisitte uskoa (Kristukseen, itse Elämään), te, jotka otatte vastaan kunniaa toinen toiseltanne ettekä etsi sitä kunniaa, mikä tulee häneltä, joka yksin on Jumala?” (Joh. 5:44).

   Minulla ei ole paniikkihäiriötä. Ei tarvita hengitysakrobatiaa eikä haasteitten kiertämistä. ”Vanhurskaan polku on suora” (Jes. 26:7).

   Olet löytänyt elämän maailmasta. Todennäköisesti jäät sinne vielä pitkäksi aikaa, niin että tulee kiire.

   Lue Swedenborg-vastaiset kirjoitukseni mainitusta paikasta.

   Plusääni(3)Miinusääni(6)
 6. silloin, kun tälläsiä aletaan tutkimaan ja kategorioimaan ollaan hukassa. älyvapaata touhua tälläinen. 😀 Ihan totta.

  Plusääni(1)Miinusääni(2)
 7. Tunneälystä puhuvat äänekkäästi ne, jotka epäilevät tai ovat jo todenneet, etteivät saa hääviä tulosta varsinaisesta älykkyystestistä. Tyypillisesti nämä ihmiset tietävät, että heillä olisi korkea tunneälyn tunnusluku, mutta kun sitä tunneälyä ei voi mitata, niin he eivät voi kertoa, miten paljon keskimääräistä kaduntallaajaa tunenälykkäämpiä he ovat. Mensan testeissä menestyneisiin verrattuna heidän tunneälynsä on aivan ylivertainen.

  Plusääni(1)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat