Oman asunnon myynnin verovapaus ja rakentamaton tontti

Omistamallani noin 5.000 neliön omakotikiinteistöllä sijaitsee kaksi kaavatonttia. Toisella tontilla sijaitsee omakotitalo, jossa olen asunut yli kaksi vuotta. Jos myyn rakentamattoman tontin, onko sen myynti verovapaata?

Tuloverolain mukainen oman asunnon luovutusvoiton verovapaus koskee rakennuksen tai sen osan luovuttamista. Oman asunnon luovutusvoittoa laskettaessa rakennukseen rinnastetaan myös sen rakennuspaikka, jos se on pinta-alaltaan enintään 10 000 m2 tai kaavoitetulla alueella.

Kun on kyse kaavoittamattomista alueista, esim. maatilojen asuinrakennukset, asuinrakennuksen maapohjana on pidetty säännöksen soveltamisalan mukaan veroluokituksen mukaista asuinrakennukseen liittyvää rakennuspaikkaa. Ongelmia voi olla silloin, kun maapohja yhdistetään tai jaetaan kiinteistötoimituksessa ja uusia muodostuneita rekisteriyksiköitä myydään tämän jälkeen.

Verovapaussäännöstä sovelletaan lähtökohtaisesti ainoastaan sellaiseen kiinteistöön tai sen osaan, joka käsittää tontin tai rakennuspaikan lisäksi vakituisessa asuinkäytössä olleen asuinrakennuksen. Pelkän rakennuspaikan tai tontin tai sen osan luovutus ei siten lähtökohtaisesti täytä verovapauden edellytyksiä. Tyypillisesti kaava-alueella sijaitsevasta isohkosta tontista, jolla sijaitsee verovelvollisen vakituinen asunto, myydään rakentamaton tontin osa, josta muodostetaan itsenäinen kiinteistörekisteriyksikkö. Rakentamattoman tontin osan luovutukseen ei sovelleta tuloverolain luovutusvoiton verovapaussäännöstä.

Rakentamattoman tontin myynti on siten luovutusvoittoveron alaista.

Mika Talviaro
Asianajaja, varatuomari
Asianajotoimisto Talviaro Oy
www.lakineuvo.fi

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat