Omassa kasvihuoneessa kasvavat herkulliset tomaatit

Kotipuutarhan tomaattien ei tarvitse kestää kauppakierrosta, joten hedelmät voidaan poimia täysin kypsinä. Ne ovat makeita ja mehukkaita vihanneksia.

Tomaattia voi viljellä kesäkasvihuoneessa tai avomaalla suojaisessa ja lämpimässä paikassa. Lämmitetyssä kasvihuoneessa taimet voidaan istuttaa jo huhtikuulla, ja lämmittämättömässäkin huoneessa touko-kesäkuun vaihteessa. Istutuksen jälkeen satoa on odotettavissa noin kuuden viikon kuluttua.

Taimet voidaan ostaa istutusaikaan tai kasvattaa itse. Markkinoilla on useita tomaattityyppejä, ja kausikasvihuoneessa voidaan viljellä lähes kaikkia kaupan vihannestiskiltä löytyviä tomaatteja. Tavallisen tomaatin lisäksi on olemassa pihvitomaatteja, keltaisia tomaatteja ja kirsikkatomaatteja. Makea ja pienihedelmäinen kirsikkatomaatti tarvitsee lämpöä ja valoa enemmän kuin suurihedelmäisemmät lajikkeet. Vielä pienempiä hedelmiä tekee marjatomaatti, joka soveltuu jopa asuinhuoneessa kasvatettavaksi. Amppelitomaatin kasvutapa on riippuva, ja se sopii parvekkeillekin.

Tomaatti tarvitsee lämpöä

Kun taimet kasvatetaan itse, siemenet kylvetään viisi – kuusi viikkoa ennen istutusaikaa. Kukka-aiheet kehittyvät jo taimikasvatusajan alkupuolella, ja lämpötilalla on suuri vaikutus kukkien määrään. Päivällä tomaatin taimet saavat olla huoneenlämmössä valoisassa paikassa, mutta yöksi niille pyritään järjestämään noin viidentoista asteen lämpötila. Jos taimet ovat yöllä liian lämpimässä, kukkien määrä putoaa jopa puoleen.

Kun sää on lämmennyt, tomaatit istutetaan kasvupaikalleen. Kasvihuoneessa kasvualustana on turve tai turpeella parannettu multa. Taimia tarvitaan riviä kohden kolmesta neljään kappaletta. Ne sidotaan kattoon kiinnitettyihin naruihin.

Pölytys käy kasvia täristämällä

Kasvukauden aikana tomaattia kastellaan ja lannoitetaan tarpeen mukaan. Lehtihankoihin ilmestyvät sivuversot, ”varkaat” poistetaan parin tuuman mittaisina. Jos taimia on vähän, kasvustoa voidaan tuuhentaa antamalla parin alimman sivuverson kasvaa isoiksi.

Hedelmän kasvun edellytyksenä on pölytys. Sen hoitavat luonnossa hyönteiset. Suurilla tomaattiviljelmillä työtä tekevät kimalaiset, joiden pesiä sijoitetaan kasvihuoneeseen. Tomaatin kukissa ei ole mettä, joten ne eivät erityisesti houkuttele hyönteisiä puoleensa. Kotikasvihuoneessa pölytys kannattaakin varmistaa tärisyttämällä kukkia silloin tällöin.

Hedelmät poimitaan kypsinä. Ne säilyvät viileäkaapissa tai huoneenlämmössä. Jääkaapissa tomaattia ei kannata säilyttää. Syksyllä kylmyys iskee tomaattikasvustoon ennen kuin kaikki hedelmät ehtivät kypsyä. Puolikypsät tomaatit kypsyvät sisätiloissa, ja aivan raa’at tomaatit voidaan säilöä keittämällä ne etikassa vihreiksi tomaateiksi. Raakoina vihreät tomaatit ovat myrkyllisiä sisältämänsä solaniinin vuoksi.

 

Teksti ja kuva: Juttupankki Stoori

2 kommenttia

  1. Mitä Magneettimedialle on oikein tapahtunut? Sisältö on koko ajan vaan vähentynyt vähentymistään ja viimeisessä lehdessä ei ollut kuin tämä tomaattijuttu, viimeisellä aukeamalla.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)
  2. Toivotaan, että juttuja tulee edelleen. Onhan kyseessä ainoa paperilehti, joka ei seuraa sensuroitua ja yksipuolista Erkkomediaa ja kertoo esim Bilderbergin kokouksen suomalaiset osallistujat. Niitä on turha hakea iltiksistä.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat