Onko inkivääri universaali lääke?

Inkivääri (Zingiber officinale) on kenties maailmanhistorian käytetyin kasvi. Inkiväärin nimi sanskritin kielellä on ”vishwa bhesaj”, joka tarkoittaa universaalia lääkettä.

Inkivääri tunnetaan parhaiten lääkkeenä pahoinvointiin ja ruoansulatuksen ongelmiin, mutta se voi myös auttaa avaamaan hengitystiet, tehostaa heikkoa verenkiertoa ja auttaa nivelreumassa ja kylmän ilman aiheuttamissa vaivoissa.

Jo yli 4 000 vuoden ajan inkivääriä on käytetty ympäri maailman mausteena, erityisesti Intiassa, Kiinassa, Koreassa, Thaimaassa, Indonesiassa ja Vietnamissa. 800-luvulle tultaessa inkivääri löysi tiensä Roomaan ja levisi nopeasti ympäri Eurooppaa. Englannissa siitä tuli suosittu mauste suolan ja pippurin rinnalle.

Englannin kuningas Henry VIII ja hänen tyttärensä Elizabeth I rakastivat inkivääriä. Kerrotaan Elizabethin antaneen virallisilla päivällisillä vierailleen lahjaksi inkivääripiparin, joka muistutti joko kuningasta tai häntä itseään. Piparit ovat edelleen hyvin suosittuja englantilaisissa kylissä, joista jokaisella on oma erikoisreseptinsä ja ainutlaatuisen muotoiset piparkakkumuotit. Myös Saksassa alettiin pitää inkivääristä ja piparkakuista, mutta yksittäisten piparien sijaan saksalaiset tekivät värikkäitä piparkakkutaloja joulun aikaan.

Tässä esimerkkejä eri maille ominaisista tavoista käyttää inkivääriä:

  • Saksa: Karppia inkiväärissä ja saksalaiset piparit (lebkuchen)
  • Japani: Inkivääristä tehty pikkelssi (Beni shōga)
  • Korea: Salaattisekoitus Kimchi
  • Intia ja Thaimaa: Inkivääri on tärkeä osa curry-sekoituksia
  • Jamaika: Osana kuuluisaa jamaikalaista lihaan hierottavaa tulista maustesekoitusta
  • Myanmar (Burma): Tuoreella inkiväärillä peitetään kalan haju

Inkivääriä lisätään moniin juomiin, kuten inkivääriolueen ja –limonadiin, inkivääriteehen ja moniin likööreihin sekä kahviin.

Puolet maailman inkivääristä tulee Intian Malabar-rannikolta, tosin suurin osa Yhdysvalloissa myytävästä inkivääristä kasvaa Havaijilla. Kaikkein kirpeimmän inkiväärin uskotaan tulevan Sierra Leonesta ja Nigeriasta, mutta useiden kokkien mielestä paras inkivääri ruoanlaittoon tulee Jamaikalta.

 

Inkiväärin ostamisen aakkoset

Inkivääri istutetaan syksyllä edellisen vuoden sadosta ja kasvukausi kestää yhdeksän kuukautta. Kasvin kukittua maanpäällinen osa kuihtuu, jolloin maanalainen maavarsi jää sadonkorjuuta varten.

Inkiväärin mukulaa voi ostaa kokonaisina paloina, suikaleina, kuutioituna tai kuivattuna ja jauhettuna tai sokeroituna. Ostettaessa tuoretta inkivääriä kokonaisena kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että mukula on kiinteä ja pullea, vaaleanruskea väriltään ja kuoreltaan tasainen. Tuore inkivääri voi sisältää eri määriä gingerolia, riippuen kasvupaikasta ja –tavasta. Nämä karvasaineet vaikuttavat inkiväärin makuun ja siksi eri paikoissa eri tavoin kasvatettujen inkiväärien maku voi vaihdella miedosta tulisen kirpeään.

Tuore inkivääri säilyy jääkaapissa pari viikkoa, mutta sen voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten. Intialaiseen Ayurvedaan käytettävää inkivääriä ei pidä pakastaa.

Kuivatussa ja jauhetussa inkiväärissä ei ole tuoreen inkiväärin raikasta aromia, mutta mausteinen tuoksu ja ominainen maku ovat edelleen tallella. Sekä tuoretta että kuivattua inkivääriä käytetään maustetuissa ruuissa. Makeisiin ruokiin käytetään yleensä kuivattua. Useimmissa aasialaisissa ruuissa käytetään tuoretta inkivääriä.

Käytettäessä kokonaista tuoretta inkivääriä ruoanlaitossa kuoritaan ensin juurimukula kuorimaveitsellä. Inkivääri on helppo pilkkoa sopivan kokoisiksi paloiksi, raastaa tai hienontaa ruokaan sopivaksi. Ruokaan lisättynä tuoreen inkiväärin vahva maku pehmenee.

 

Inkiväärin käyttö lääkkeenä

Tuore inkivääri on pistävä sekä lämmittävä ja se vaikuttaa lempeästi ruoansulatukseen (vipāka). Kuivattu inkivääri on myös pistävä ja lämmittävä, mutta saa aikaan tulisemman vaikutuksen ruoansulatukseen. Molemmat kiihdyttävät ruoansulatusta ja parantavat ravintoaineiden imeytymistä elimistöön. Inkivääri auttaa myös närästykseen ja mahakipuihin nopeuttamalla ruoansulatusta. Ayurvedinen itsehoitoon opastava keittokirja neuvoo pureskelemaan suolalla maustettua ohutta inkivääriliuskaa 10 minuuttia ennen ateriaa herättämään ruokahalua ja saamaan ruoansulatuksen käyntiin.

Inkiväärissä on runsaasti antioksidantteja ja sillä on tulehduksia estäviä ja bakteereja tuhoavia ominaisuuksia. Sen lämmittävä, stimuloiva ja veren hyytymistä estävät vaikutukset ovat hyväksi verenkiertojärjestelmälle. Tehostamalla hapen virtausta verenkierrossa inkivääri voi auttaa alentamaa kolesterolia ja sen on todettu vähentävän verihiutaleiden yhteen kerääntymistä, mikä on yleinen syy sydänkohtauksiin ja aivoinfarkteihin.

Inkivääri on osoittautunut lupaavaksi migreenipäänsärkyjen hoidossa ja Cancer Research –lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan siitä voi olla apua taistelussa keuhko-, rinta-, eturauhas-, iho-, maksa-, haima-, virtsarakon ja kohdunkaulan syöpiä vastaan. Inkivääriä on myös yleisesti käytetty hoitamaan tulehduksia ja rentouttamaan kipeitä lihaksia sekä lievittämään nivelrikon kipuja.

 

Inkiväärin kotihoito-ohjeita ayurvedalaisesta itsehoitokeittokirjasta

Nuha ja flunssa: Lisää inkivääriä ruokaan helpottamaan tukkoisuutta, yskää ja tavalliseen vilustumiseen liittyvää hengenahdistusta. Juo flunssan oireisiin kupillinen teetä (resepti alla), johon on sekoitettu teelusikallinen jauhettua inkivääriä, kanelia ja fenkolia. Myös inkivääritee sitruunalla ja hunajalla käy hyvin. Kurkun karheutta, rintakipuja, vinkuvaa hengitystä ja yskää lievittämään sekoita teelusikallinen inkiväärimehua sekä limemehua ja lisää pari hyppysellistä vuorisuolaa.

Ruoansulatuksen vaivat: Sekoita teelusikallinen tuoretta inkiväärimehua sekä limemehua ja nauti aterian jälkeen helpottamaan ruoansulatusta, lievittämään ilmavaivoja, ummetusta ja vatsan seudun kipuja. Tuoretta inkiväärimehua voi myös hieroa vatsan ympäristön iholle lievittämään ripulia ja vatsakipuja.

Aikaerorasitus: Ota yksi kapseli kuivattua inkivääriä tunti ennen lentoa.

Pahoinvointi ja oksetus: Nauti teelusikallinen inkiväärimehua ja tuoretta sipulimehua sekoitettuna rauhoittamaan pahoinvointia ja oksetuksen tunnetta.

Painonhallintaan ja kolesterolin säätelyyn: Sekoita ½ tl trikatu-sekoitusta (tasamäärin jauhettua inkivääriä, mustapippuria ja pitkäpippuria) yhteen teelusikalliseen hunajaa helpottamaan kuona-aineiden (ama) ja liman (kapha) poistumista keuhkoista. Nauti 2–3 kertaa päivittäin ennen aterioita.

Nivelreuma: Lisää kupilliseen inkiväärimehua ruokalusikallinen risiiniöljyä ja juo sekoitus ennen nukkumaan menoa.

Tukkoinen nenä tai poskiontelo: Sekoita teelusikallinen hunajaa ja inkiväärimehua ja nauti 2–3 kertaa päivittäin.

Em. liittyvä päänsärky: Hiero puoli teelusikallista jauhetusta inkivääristä tehtyä tahnaa otsaan ja pese pois hoidon jälkeen.

Pernan ja sisäelinten kipu, nivelrikko ja ripuli: Keitä ruokalusikallinen inkiväärijauhetta ja 2 rkl kirkastettua voita kattilassa tahnaksi, jota voi syödä kolmesti päivässä aina ½ rkl kerrallaan.

Huomautus Ayurvedan harrastajille: Inkiväärin lämmittävä vaikutus voi ärsyttää pittaa.

 

Muita inkiväärireseptejä

Inkivääritee: Uuta tuoretta raastettua inkivääriä kiehuvassa vedessä 5–10 minuuttia. Nauti maksimissaan kaksi kupillista päivässä.

Inkiväärikylpy: Raasta tai suikaloi kaksi ruokalusikallista tuoretta inkivääriä ja laita verkkopussiin. Laita inkivääripussi kuumaan kylpyyn ja anna liota 20 minuuttia, jonka jälkeen kylve itse 20 minuuttia.

Varoitus: Käytä inkiväärilisävalmisteita varovasti, sillä ne voivat reagoida tiettyjen lääkkeiden kanssa. Keskustele lääkärisi kanssa ennen inkiväärivalmisteiden käyttöä, varsinkin, jos käytät lääkkeitä diabetekseen, korkeaan verenpaineeseen tai veren ohentamiseen.

Kokeile ja muuta reseptejä omien mieltymystesi mukaan!

 

Alkuperäinen artikkeli CureJoy.com-verkkosivuilla.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat