Ostovoiman heikentyminen

Korillinen ostoksia, jotka maksoivat 100 dollaria vuonna 1800, olisi maksanut 102 dollaria vuonna 1900. Koko tämän ajan dollari oli ankkuroitu kultaan. Nykyään sama ostoskori maksaisi yli 4000 dollaria. Tätä tarkoittaa ostovoiman heikentyminen.

Viimeisen vuosikymmenen aikana Kanadan dollari, euro ja Japanin jeni ovat menettäneet yli 70 % ostovoimastaan kultaan verrattuna. Yhdysvaltain dollari ja Englannin punta ovat menettäneet yli 80 %.

Mikä tämän ostovoiman heikentymisen aiheuttaa ja tuleeko se jatkumaan? Valuuttojen heikentyminen kultaan verrattuna johtuu vain yhdestä varsin yksinkertaisesta syystä: rahavarannot paisuvat nopeammin kuin kultavaranto. Arvometallit ovat ainoa raha, jota keskuspankit eivät kykene keinotekoisesti lisäämään. Vuodesta 1980 maanpäällisen kullan määrä on noussut keskimäärin 3 % vuodessa.

Toinen tapa ymmärtää tätä ostovoiman heikentymistä on tarkastella, kuinka monta unssia kultaa tarvittaisiin eri aikakausina hankkiakseen talon, auton tai Dow Jones-indeksin hinnan. Vuonna 1971 tavallinen amerikkalainen auto maksoi 66 unssia kultaa, tavallinen kanadalainen talo 703 unssia ja Dow-indeksin arvo oli 25 unssia. Nykyään 66 unssilla kultaa saisi jo miltei 4 tavallista amerikkalaista autoa, 703 unssilla kultaa ostaisi kaksi taloa Kanadassa ja Dow-indeksin arvo on enää 6,5 unssia kultaa.

 

Takaisin pääjuttuun

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat