Ovi sulkeutuu

Vuonna 2003 pidätettiin Mikhail Khodorkovsky, Yukos Oil-yhtiön omistaja ja johtaja, heti sen jälkeen, kun hän oli tavannut yksityisesti Dick Cheneyn, joka toimi Bushin hallinnon puolustusministerinä ja varapresidenttinä.

Cheney on myös suurosakkeenomistaja ja johtaja Hallburtonissa, öljyalan yrityksessä. Khodorkovsky oli aikeissa myydä Yukosin hallintaan oikeuttavan osakemäärän ExxonMobilille. Jos Exxon olisi saanut haluamansa, se olisi kontrolloinut valtaosaa maailman abioottiseen öljynetsintään sekä syväporaukseen koulutettuja geologeja ja insinöörejä.

Vuoteen 2003 venäläinen tiedemaailma oli halukas jakamaan tietojaan muun maailman kanssa. Nyt halukkuus on merkittävästi vähentynyt. USA ja muun lännen tiedemaailma hylki venäläisten aiempia tarjouksia.

Miksi sitten korkean riskin sota Irakin kontrolloimiseksi? USA ja läntiset öljyjätit ovat jo yli sadan vuoden ajan hallinneet maailman öljykauppaa ja -kuljetuksia kontrolloimalla Saudi-Arabiaa, Kuwaitia ja Nigeriaa.

Tänäpäivänä, kun monien öljyalueiden tuotto on vähenemässä, yhtiöt näkevät, että Irakin ja Iranin valtion kontrollissa olevat öljykentät ovat suurin jäljellä oleva halvan ja helposti esiin otettavan öljyn lähde.

Kiinan ja Intian kasvavat öljy-tarpeet ovat olleet merkittävä osatekijä USA:n päätökselle ottaa kiireellä haltuunsa ja sotilaallisen hallinnan alle Keski-idän öljyreservit.

Dick Cheney tuli toimeen suoraan Halliburtonilta. Halliburton on maailman suurimpia öljyn ja geofysiikan toimijoita. Ainoa uhka USA:n öljy-maailmanvallalle on Venäjän öljyvarannot ja valtio-ohjauksessa olevat venäläiset energiajätit.

Kenneyn mukaan venäläiset geofyysikot käyttivät hyväkseen nerokkaan saksalaisen tutkijan Alfred Wegenerin teorioita jo 30 vuotta ennen kuin läntiset geologit ”löysivät” Wegenerin 1960-luvulla. Vuonna 1915 Wegener julkaisi perusteoksen, seminaalin, nimeltään The Origin of Continents and Oceans, jossa hän esitti, että yli kaksisataa vuotta sitten oli olemassa alkuperäinen, yhtenäinen maamassa, pangaea, joka erkaantui nykyisiksi mantereiksi mannerliikunnon myötä.

Aina 1960-luvulle asti amerikkalaiset tiedepiirit, myös tri Frank Press, Valkoisen talon neuvonantaja tiedeasioissa, viittasi Wegeneriin ”mielipuolena”.

Loppupuolelle 1960-lukua tultaessa Wegeneria pilkanneet geologit ja tiedepiirit joutuivat nielemään omat puheensa. sillä Wegenerin ideat tarjosivat ainoan mahdollisen selityksen sille, miksi Pohjanmereltä löytyi valtavat määrät öljyä.

Kenties muutamassa vuosikymmenessä läntiset geologit ja tiedepiirit ehtivät miettiä uudelleen öljy-mytologiansa syntyä ja perusteita, ja huomata saman, minkä venäläiset ovat tienneet jo 1950-luvulta asti.

Sillä välin Moskova pitelee yhä öljy-valttikorttia pelipöydän omalla puolellaan.

 

Takaisin pääjuttuun

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat