Painekeittimellä valmistetaan ruokaa ja säilykkeitä

Painekeittimellä tehty ruoka valmistuu nopeampaa ja on maukkaampaa, mutta valmistelussa ja lopettelemisessa on omat niksinsä. Keittäminen sujuu itsestään.

Ruoan hauduttaminen tavallisessa kattilassa haihduttaa tärkeitä vitamiineja ja mineraaleja. Keittäminen on kolme kertaa nopeampaa painekeittimessä, jossa nesteen kiehumispistettä voidaan nostaa. Ruoan makukin säilyy.

Ruoka voidaan jättää keittimeen ilman ongelmia, sillä keitin ei ruostu eikä säilytä tai siirrä hajuja.

Keittimessä on lämpöä jakava pohja, joka on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja kuparista. Pohja koskettaa tiiviimmin lämmönlähdettä ja johtaa tasaisemmin lämpöä. Keitintä ei saa jättää kuumalle liedelle tyhjänä, koska kolmikerrospohja vaurioituu ja ruoka palaa helpommin pohjaan. Keitintä voidaan käyttää sekä kaasuliedellä että sähkölevyllä.

Keittimen täyttäminen säilykepurkeilla

Säilykepurkit täytetään tiiviisti kala- tai lihasäilykkeellä. Reunan kanssa pitää olla tarkkana, ettei mitään jää väliin, kun kansi suljetaan purkituskoneella. Sulkemisen jälkeen purkit laitetaan keittimeen.

Säilykepurkkeja keittäessä keittimeen laitetaan 1/2 – 2/3 vettä. Keitin laitetaan täyteen purkkeja, niin tiiviisti kuin saa. Säätö- ja varoventtiilien reiät eivät kuitenkaan saa tukkeutua.

Kannen sulkeminen ja keittoajan laskeminen

Kun purkit on laitettu keittimeen tarvittavan veden kera, kansi suljetaan kääntämällä se loppuun saakka vasemmalle. Kädensijat täytyy asettaa päällekkäin, jotta kansi lukkiutuu kunnolla. Keitintä ei saa laittaa liedelle, jos ei ole varma, että kansi on kunnolla kiinni.

Seuraavaksi säätöventtiili painetaan loveen, ja nostetaan lämpöä kunnes alkaa höyrytä. Tästä lähtien lasketaan keittoaika. Lämpöä vähennetään vielä. Sähkölevyllä käytetään asentoa kolme, jotta höyry tulee tasaisesti venttiilistä pienellä vislaavalla äänellä. Kaasulevyllä käytetään keskilämpöä, koska ison lämmittimen minimilämpö nostaa lämpötilan liian korkeaksi. Vesi ei saa haihtua, ettei ruoka pala pohjaan.

Kannen avaaminen ruoan valmistuttua

Keittämisen jälkeen keitin upotetaan kylmällä vedellä täytettyyn astiaan ennen avaamista. Jäähdytyksen jälkeen nostetaan säätöventtiili tarkistaen, ettei kattilassa ole painetta. Mikäli kansi ei tämän jälkeen avaudu, yritä uudelleen jäähtymisen jälkeen. Kantta ei saa avata väkisin.

Keitin jäähdytetään ja sieltä päästetään paine ennen avaamista, etteivät purkit pullistuisi.

Keittimen puhdistaminen

Keitin puhdistetaan heti käytön jälkeen astianpesuaineella. Puhdistuksessa ei saa käyttää hankaavia puhdistusaineita tai metallisientä. Keitintä ei saa myöskään pestä astianpesukoneessa. Tiiviste pestään kuumalla vedellä ja saippualla. Keitin on kuivattava heti pesun jälkeen. Myös säätöpidike ja varoventtiili on puhdistettava säännöllisesti juoksuttamalla vähän lämmintä vettä osan päälle. Keitin varastoidaan aukinaisena.

Kaikki vaatimukset täytettynä

Sitram painekeittimet on valmistettu parhaasta ranskalaisesta ruostumattomasta teräksestä. Keittimen laadun on tarkastanut ranskalainen AFNOR instituutti. Se on vakuuttunut siitä, että keitin täyttää kaikki vaatimukset turvallisuuden, toiminnan, metallin laadun, helppokäyttöisyyden ja kestävyyden osalta. Siksi jokaisessa keittimessä on metallikuoreen kaiverrettuna merkki NF.

Ohjeita hirvi- ja kalasäilykkeisiin

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat