Pajupallo iloksi portaalle

Pajun käsittely vaatii taitoa ja harjoitusta. Hyvät neuvot ovat myös tarpeen varsinkin pajupallon valmistuksessa. Valmiin pajupallon voi päällystää vaikka sammalella.

1. Tee kolme samankokoista rengasta tasaisesti taipuvista pajuista. Valitse runkopajut huolella: liian kuiva paju napsahtaa poikki ja liian jäykästä ei saa pyöreää. Pajua voi notkistaa liottamalla väljässä vedessä  viikon verran.

2. Laita kaksi rengasta ristikkäin ja kiinnitä risteyskohdista rautalangalla (2kpl). Laita vielä kolmas rengas poikittain päälle ja kiinnitä risteyskohdat (4kpl). Tarkkaile asetellessa pallon muotoa. Nyt runko on valmis.

3. Ala pujotella pajuja tyvi edellä runko-osien alta ja päältä. Laita pajun tyvi aina runko-osan alle, pallon sisäpuolelle. Latvat jää vielä odottamaan. Tässä vaiheessa saattaa tuntua ettei tekeleestä tule lähellekään pyöreää.

4. Pujottele pajuja (tyvi edellä) tasaisesti jokapuolelle. Kun pallo on jo vähän tiiviimpi, pujottele latvat punoksen sekaan. Leikkaa pallon ulkopuolelle tulevat tyven ja latvan päät pois. Jatka pajujen pujottelua kunnes pallo on sopivan tiivis.

Ohjeet ja kuvat: Sanna Tanska, lisää pajuohjeita blogista Toukokalliolla

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat