Pakurikääpä pääsi pannasta

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on sallinut pakurikäävän käytön ravintolisissä tai niihin verrattavissa olevassa pienimittakaavaisessa käytössä, kuten teessä tai mausteissa.

 

Viime vuonna Evira kielsi pakurikäävän käytön tutkimusten ajaksi. Eviran tiedotteen mukaan Evira on vastaanottanut selvityksen pakurikäävän kaupallisesta elintavikekäyttöhistoriasta Suomessa. Arvioitu materiaali sisälsi riittävästi sellaisia asiakirjoja, joiden perusteella voitiin todeta pakurikäävän merkittävä kaupallinen käyttöhistoria ravintolisänä EU:n alueella ennen vuotta 1997. Muissa elintarvikeryhmissä pakurikääpä katsotaan kuitenkin edelleen uuselintarvikkeeksi, joten sen käyttö ns. tavanomaisissa elintarvikkeissa on kiellettyä, kunnes sille on haettu ja myönnetty uuselintarvikeasetuksen (EY) 258/97 mukainen markkinointilupa.
Pakurikääpä on useilla lehtipuilla esiintyvä yleinen lahottajasieni, jota esiintyy koko Suomessa. Pakurikääpä on erityisen suosittu luontaislääkinnän harrastajien keskuudessa sen sisältämän erittäin runsaan adaptogeenipitoisuuden vuoksi. Pakurikäävästä on viimeisen 40 vuoden aikana tehty yli 1600 tieteellistä tutkimusta, joissa on osoitettu sen anti-virus, anti-sieni ja anti-syöpä ominaisuudet. Lisäksi pakurikäävän sisältämiä betuliinia ja betuliinihappoa käytetään vaikuttavana ainesosana 46:ssa eri lääkkeessä.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat