Pelastakaa Lapset ry hakee sijaisperheitä

Lastensuojelun piirissä olevien lasten määrä on viimeisen vuosikymmenen aikana kasvanut valtavasti. Lapsille tarvitaan kaiken aikaa lisää tukiperheitä ja sijaisperheitä.

Tukiperhetoiminta on ennaltaehkäisevää työtä perheeltä perheelle. Vuoden 2008 alusta voimaan tullut lastensuojelulaki korostaa ensisijaisesti ennaltaehkäiseviä ja avohuollon palveluita.

Pelastakaa Lapset ry on valtakunnallinen ja kansainvälinen lastensuojelujärjestö, joka toimii lasten oikeuksien edistämiseksi. Pelastakaa Lapset ry:n lastensuojelupalvelut käsittävät lasten lomakoti- ja tukiperhetoiminnan, sijaiskoti- ja lastenkotityön sekä kansainväliset ja kotimaiset adoptiot. Pelastakaa Lapset ry rekrytoi Pohjois-Suomen alueella vapaaehtoisia perheitä tulemaan mukaan tukiperhetoimintaan ja sijaisperhetoiminnasta kiinnostuneita perheitä lyhyt- ja pitkäaikaisiksi sijaisperheiksi.

Tukiperhettä odottaa tällä hetkellä Pohjois-Suomen aluetoimiston alueella noin 200 lasta. Tukiperhe auttaa lasta ja perhettä silloin, kun lapsen vanhempien omat voimavarat ovat vähissä tai lapsen perhettä on kohdannut kriisi. Myös yksinhuoltajavanhemmat saavat levon mahdollisuuden lapsen ollessa tukiperheessä.

Tukiperhe tarjoaa huolenpidon perheessä yleensä yhtenä viikonloppuna kuukaudessa. Joskus tukiperhesuhteet voivat kestää jopa useita vuosia. Tukiperheissä käyvät lapset ovat pääasiassa 3-12-vuotiaita.

Sijaisperhe tarjoaa kodin lapselle, joka tarvitsee joko pitkä- tai lyhytaikaista sijoitusta oman kodin ulkopuolelle. Sijaisperheiksi kaivataan perheitä, joilla on riittävästi kiinnostusta, aikaa ja voimavaroja huolehtia lapsesta, joka ei ole heidän omansa.

Sijaisperheen tärkeimpänä tehtävänä on luoda rakastava ja pysyvä suhde lapseen, samalla kun lapsi ylläpitää suhteita omaan syntymäperheeseensä ja sukuunsa.

Tuki- ja sijaisperheeksi haluavilta edellytetään vakaata elämäntilannetta, kykyä tarjota lapselle turvallista ja lämmintä huolenpitoa sekä halua sitoutua lapsen ja hänen perheensä tukemiseen. Pelastakaa Lapset ry valmentaa tuki- ja sijaisperheet joko perhekohtaisesti tai kurssimuotoisesti. Lisäksi perheet saavat sijoituksen aikana tukea sosiaalityöntekijöiltä ja perheillä on mahdollisuus osallistua vuosittain täydennyskoulutukseen.

Pelastakaa Lapset ry kertoo lisää tuki- ja sijaisperhetoiminnasta Muhoksella 1.3. klo 18.
Artikkelin on tuottanut Pelastakaa Lapset ry.

1 kommentti

  1. Mielestäni sijaisperheen tehtävä on todella vaativa, mutta pelastakaa lapset ry:n tuki ja posiitiivinen palaute tässä asiassa on korvaamatonta. Näinkin vaikeassa tilanteessa on löydetty paljon ratkaisuja, se on todella hienoa.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat