Perunat ovat terveellisempiä kuin uskoitkaan

Vuonna 2010 Chris Voight ryhtyi perunadieetille ja söi pelkkiä perunoita 60 päivän ajan. Hänen tarkoituksenaan oli osoittaa, että perunat ovat terveellisiä.

Ajatus syntyi, kun naisille ja lapsille suunnattu vähävaraisia auttava WIC-ohjelma päätti poistaa perunat tarjottavien vihannesten listalta.

Tuohon aikaan Chris toimi Washington State Potato Commission –järjestön toimitusjohtajana. Hänellä oli siis tarve osoittaa että päätös oli väärä. Kokeilun seurauksena hänen painonsa putosi ja veriarvonsa paranivat, ja kokeesta tuli välitön nettihitti.

Hän käytti ruoanlaitossa 20 eri perunalajiketta. Ateriat valmistettiin eri tavoin käyttäen ruoanlaitossa terveellisiä öljyjä ja mausteita. Perunoista ei kuitenkaan valmistettu muusia tai kermaperunoita eikä pekoni-perunalaatikkoa. Chris ei syönyt 60 päivää kestäneen perunadieetin aikana lisäravinteita. Tästä huolimatta hänen terveysprofiilinsa oli 60 päivän jälkeen loistava.

Whole Health Source –terveysblogin ylläpitäjä Stephan Guyenet kirjoitti:

”Hän karisti 21 paunaa, paastoglukoosi laski 10 mg/dl (104:stä 94:ään mg/dl), hänen seeruminsa triglyseridit putosivat lähes 50 %, hänen HDL-kolesterolinsa kasvoi hieman, ja hänen laskennallinen LDL-kolesteroli putosi huimat 41 % (142:sta 84:än mg/dl). Muutokset HDL-, triglyseridi- ja paastoglukoosiarvoissa liittyvät kasvaneeseen insuliiniherkkyyteen, eivätkä ole yhteydessä LDL-partikkeleiden koon muuttumisessa vaaralliseen “pieneen ja tiheään” muotoon.(Lähde)

Osa lukijoista otti mallia Chrisin 60 päivän perunadieetistä ja ryhtyi hieman lyhyemmälle, yleensä noin 30 päivän mittaiselle perunadieetille. Myös heidän painonsa laski ja terveydentilansa parantui.

Aiemmat käsitykset

Ironista kyllä, monet välttävät perunaa muuten kuin ravintolassa ranskalaisina ruoan kylkiäisenä tai perunalastuina. Jos valmistat paistinpottuja luomuperunoista ja käytät terveellistä öljyä, ruoka on terveellistä. Luomuperunat voi myös paahtaa.

Kaupalliset ranskanperunat valmistetaan ei-luomuperunoista, jotka uppopaistetaan öljyssä jota käytetään useaan otteeseen. Kyseessä on kaikkein epäterveellisin perunaruoka, perunalastujen ohella.

Vuonna 2004 elokuvantekijä Morgan Spurlock ohjasi suositun dokumentin “Super Size Me”. Hän testasi roskaruoan vaikutuksia syömällä McDonald’sissa kolme kertaa päivässä.

Neljän viikon kuluttua hän ei kärsinyt vain ylipainoista. Lääkärin mukaan hänen veriarvonsa olivat hälyttävät.

Normaalein menetelmin kasvatettuja perunoita, joita tarjoillaan tavallisissa ravintoloissa ja pikaruokaloissa, tulisi välttää sillä ne ovat altistuneet myrkyllisille aineille. Ja kukapa tietää milloin bioteknikot kehittävät taas uuden GMO-version perunasta.

Normaalein menetelmin kasvatetut perunat eivät ole EWG-järjestön (Enviromental Working Group) Clean 15 –listalla, mutta bataatit ovat.(Lähde)

Suurin osa kuluttajista on huolissaan perunoiden tärkkelyspitoisuudesta ja korkeasta glykeemisestä indeksistä (GI), joka kuvaa ruoka-aineen imeytymisnopeutta.

Monet ravintoasiantuntijat ja lääkärit ovat yhdenmielisiä siitä, että verensokerin nousu liian korkealle ja liian usein johtaa terveysongelmiin, erityisesti tyypin 2 diabetekseen ja sydänvaivoihin.

Perunan pitkä historia

Ajattele asiaa tältä kannalta: Miljoonat ovat selvinneet hoikkana ja terveenä satojen vuosien ajan syömällä perunaa ja riisiä, molemmat tärkkelyspitoisia ruoka-aineita. Aasiassa on syöty riisiä, Etelä-Amerikassa pääasiassa perunaa. He ovat selvinneet karuissa olosuhteissa, tosin he eivät altistuneet teollisuussaasteille ennen nykyaikaa.

Teollistuneissa länsimaissa on viimeinkin asetettu kyseenalaiseksi yleinen näkemys, jonka mukaan korkean glykeemisen indeksi ruoat kuten pasta, riisi, leipä ja peruna altistavat diabetekselle ja sydänsairauksille.

Journal of the American Medical Association (JAMA) –lehti julkaisi kliinisen tutkimuksen 17. joulukuuta 2015, jossa Johns Hopkins University School of Medicinen ja Harvard Medical School’n tutkijat eivät löytäneet näyttöä, joka tukisi teoriaa tärkkelyspitoisen ruokavalion terveysriskeistä normaalisti terveellisesti syöville henkilöille.(Lähde)

Perunan väheksytty ravintosisältö

Tarkoituksena ei ole väittää että yksi ruokavalio sopisi kaikille. Tarkoituksena on oikoa virheellisiä käsityksiä, jotka liittyvät tärkkelyspitoisiin ruokiin, erityisesti perunoihin.

Oikeastaan useimmat meistä tarvitsevat tärkkelystä. Saamme niistä energiaa solujen käyttöön ja ollaksemme tekemisissä ulkomaailman kanssa. Useimmat kalorinlaskijat pitävät tärkkelyspitoisia ruokia lihottavana. Kuitenkin gramma perunaa sisältää korkeintaan noin puolet rasvaisen ruoan kaloreista.

Tärkkelyspitoiset ruoka-aineet sisältävät yleensä runsaasti kuituja. Runsaasti kuituja sisältävä ruokavalio on hyväksi ruoansulatukselle ja pienentää paksusuolensyövän riskiä. Perunan kuidut luovat kylläisen olon, tunteen siitä että olet syönyt tarpeeksi.

Lisäksi tärkkelyspitoisten ruokien välttäminen voi aiheuttaa metabolista stressiä. Stressi johtaa vakaviin aineenvaihduntasairauksiin kuten esidiabetekseen ja tyypin 2 diabetekseen. Ironista kyllä, tärkkelyspitoisten ruokien nauttimisen on väitetty altistavan kyseiselle sairaudelle.

Se mitä ei yleensä huomioida tai mikä sivuutetaan on tosiasia, että perunan proteiinit sisältävät tarvittavat 22 aminohappoa, jotka pilkkoutuvat ja imeytyvät paremmin kuin lihan ja maitotuotteiden proteiinit.

Perunat sisältävät runsaasti kaliumia, jopa enemmän mitä banaanit. Ne sisältävät runsaasti muita hivenaineita. Niissä on myös runsaasti C- ja B6-vitamiinia.

Viimeisintä huipputeknologiaa käyttäen, Agricultural Research Servicen kasvigeneetikko Roy Navarre on tunnistanut perunan kuoresta ja lihasta 60 eri fytokemikaalia, jotka voivat torjua useita eri sairauksia. (Lähde)

Joissakin perunalajikkeissa on yhtä paljon fenoli-yhdisteitä kuin parsakaalissa ja pinaatissa. Toiset lajikkeet taas sisältävät runsaasti folaatteja (foolihapon luontainen lähde), antioksidatiivista kversetiiniä, ja verenpainetta alentavaa kukoamiinia. Muista ruoka-aineista vain goji-marjat sisältävät näitä kolmea yhdistettä. Perunoiden antioksidanttitiheys on korkea.

Joidenkin lähteiden mukaan kuoret ovat myrkyllisiä, vaikka niissä on runsaasti ravinteita ja suurin osa kuiduista. He viittaavat myrkkyyn jota on perunakasvin lehdissä ja varressa, jonka tarkoituksena on pitää eläimet ja hyönteiset loitolla, nimittäin solaniini-alkaloidiin.

Kuorten myrkyllisyys pätee vain villiperunoihin, tavallisissa lajikkeissa ei piile vastaavaa riskiä ellei kuori ole alkanut vihertää tai kukkia. Jos perunassa on merkkejä kummastakaan, ei sitä kannata syödä, vaikka solaniinin määrän tulee olla suuri ennen kuin ilmenee välitön myrkytysreaktio.

Eli voit syödä luomuperunoiden kuoria, kunhan niitä ei ole ravintolatapaan uppopaistettu myrkyllisessä rasvassa.

Perunan historia pähkinänkuoressa

Peruna oli Etelä-Amerikan ylänköalueiden alkuperäisasukkaiden tärkein ruokakasvi satojen vuosien ajan. Nämä kansat eivät kärsineet ylipainosta tai aineenvaihduntasairauksista. Espanjalaiset konkistadorit veivät muutaman perunan sekä tonneittain kultaa ja hopeaa takaisin Eurooppaan. He myös huomasivat, että perunoita syömällä voitiin välttää keripukki paluumatkojen aikana!

Hiljalleen eri perunaruoat nousivat suosioon talonpoikaisväestön keskuudessa monissa Euroopan maissa. Erityisen suosion ne saavuttivat irlantilaisten keskuudessa. Brittivalta kielsi Irlannin katolilaisia omistamasta maata.

Heidän täytyi vuokrata pieniä maalänttejä anglo-protestanteilta ja kasvattaa perunoita selviytyäkseen, kuten he tekivätkin ennen suurta nälänhätää 19. vuosisadan puolivälissä.

Pienellä alueella voi kasvattaa suuren määrän perunoita, jopa kaikkina vuodenaikoina niillä alueilla joilla maa ei jäädy. Muutamasta perunasta voi loihtia aterian pienelle perheelle.

Perunat pysyvät tuoreena useiden viikkojen ajan ruokakomerossa tai kellarissa. Perunoita ei tule säilyttää jääkaapissa, sillä kylmässä tärkkelys muuttuu sokeriksi.

Ruoan kotikasvatus on yleistymässä. Löydät enemmän tietoa googlettamalla “perunoiden kotikasvatus” ja “perunan istutus”. Perunoita voi kasvattaa jopa kasvatuslaatikossa tai kukkaruukussa.

Miljoonat ovat pärjänneet yli tuhat vuotta riisin ja perunan voimalla.

Perunapannukakkuresepti

Ainesosat (luomua)

 • 1 kilo Russet- tai Idaho-lajiketta
 • puolikas hopea- tai keltasipuli (ei tarvitse olla luomua)
 • 8 isoa kananmunaa, vapaasti kasvatettu
 • 6 ruokalusikallista idätettyä jauhoa tai gluteenitonta riisijauhoa
 • 4 teelusikallista merisuolaa
 • tuoretta mustapippurirouhetta
 • 3,5 dl raffinoitua kookosöljyä
 • täyshapankermaa, mieluiten ruoholla ruokitun lehmän
 • omenasosetta

Tarvikkeet

 • Juustoliina
 • Monitoimikone tai raastinrauta
 • Lämpömittari (valinnainen)

Ohjeet

 1. Kuori perunat, raasta raastinraudalla tai monitoimikoneella.
 2. Kääri perunaraaste juustoliinaan ja purista kunnes suurin osa nesteestä on poistunut.
 3. Lisää perunaraaste suureen kulhoon. Sekoita joukkoon idätetty jauho, suola, sipuli ja kananmunat.
 4. Lisää hieman mustapippurirouhetta ja sekoita hyvin.
 5. Kuumenna kookosöljyä suuressa valurautapannussa tai emaliastiassa tai hollantilaisessa uunissa. Lämpömittari ei ole välttämätön, mutta voit käyttää sitä lämpötilan mittauksessa. Kuumenna öljy 150–170 asteiseksi. Jos et käytä lämpömittaria, tiputa pannulle hieman taikinaa. Lämpötila on oikea kun öljystä nousee pieniä kuplia.
 6. Kun öljy on riittävän kuumaa, lisää reilu ruokalusikallinen perunasekoitusta pannulle. Levitä seosta että saat noin 6 – 13 mm paksuja pannukakkuja.
 7. Paista molemmilta puolilta kunnes pinta on väriltään kullanruskea.
 8. Aseta pannukakut talouspaperin päälle. Anna jäähtyä tai laita jääkaappiin ja lämmitä uudelleen ennen tarjoilua.
 9. Tarjoile hapankerman ja/tai omenasoseen kera.

 

Lähde: HealthImpactNews

7 kommenttia

 1. Tämä on Magneettimedialta ala-arvoista väittää että peruna olisi terveysruokaa!
  Peruna kuuluu osana sitä epäterveellistä ruokavaliota, se on niinkuin muutkin korkean glykeemisen ruokavalion ruoat epäterveellistä, aiheuttaa verensokeri huippuja, nehän juuri rasittavat haimaa, joka lisää insuliinia jota kautta verisuonistoon kertyy rasvaa, seurauksena kaikkien tuntemat verisuonisairaudet.
  Tässähän oikein mainitaan kuinka perunateollisuudessa osallinen henkilö on tehnyt henkilökohtaisen kokeen perunalla, varmasti voi tähän kokeeseen luottaa ettei ole vilppiä tehnyt?

  Tosin taitaa olla niin että peruna ei ole niistä kaikkein epäterveellisimmästä päästä, mutta jos sitä päivittäin syö niin kuin monet suomalaiset tekevät, on se hyvinkin epäterveellistä, täytyisi syödä ennemmin juureksia, ja muita vihanneksia, huom, peruna ei kuulu virallisesti juureksiin.
  Paras olisi syödä paleo ruokavaliota, siis sitä mihin ihminen on geneettisesti luotu.

  http://www.helsinkipaleo.com/2011/06/02/mika-ihmeen-paleo/
  http://www.helsinkipaleo.com/2011/12/23/kokonaisvaltaista-hyvinvointia/

  Plusääni(6)Miinusääni(6)
  1. Kuten huomaat ”[T]arkoituksena ei ole väittää että yksi ruokavalio sopisi kaikille.”
   Ja kannattaisi miettiä, missä kontekstissa VHH toimii ja missä ei.
   Vihjaatte että ”kuuluu osana sitä epäterveellistä ruokavaliota…” Jos perunaa syödään einestuotteiden, pikaruokien yms. ohessa, silloin ei voi sanoa että myös perunakin yksi ”huonoista” kunkin yksilön ruokavalinnoista.
   Jotta se alkeellinen kausaliteetti ei kestäisi päivänvaloa, on myös huomioitava, että eri ravintoaineet reagoivat (hidas sulaminen, nopea sulaminen, resistentti tärkkelys yms.) eri lailla ruoansultatuksessa (huom. yksilöllisyys tässäkin!), riippuen syömisen tavoista. Esim.kun tarkastellessa yhtä ruoka-ainesta suhteessa muuhun annoksen sisältöön syödäänkö se käsittelemättömänä tai kypsennettynä, ateriaa ennen erikseen vaiko jälkeen; ruoka-annos ollessa tätä yhtä lähdettä, syödäänkö se tyhjään mahaan, missä mielentilassa jne..

   VHH ei ole sama kuin ”paleo” sillä jälkimmäinen on käytännössä mahdoton, ellei asuta kaukana ruokakaupoista maalla ja mettissä.

   Plusääni(1)Miinusääni(0)
 2. Kumma kun tästä perunadieetistä en ole ennen kuullutkaan, tosin esim ruotsissa lähes puoli miljoonaa syö VHH ruokavaliota hyvin tuloksin, tosin monet siirtyy siitä esim paleoliittisempaan suuntaan, koska VHH pitemmän päälle ei ole hyväksi, vaan ikäänkuin välivaiheena siirryttäessä pois vaarallisesta ”normaali” ruokavaliosta kohti terveellisempää elämäntapaa.

  Plusääni(8)Miinusääni(2)
 3. Perunassa on 10 % proteiinia ja kaikki välttämättömät aminohapot.

  1920-luvulla tehtiin tutkimus 25-vuotiaalla miehellä ja 28-vuotiaalla naisella. Heidät laitettiin kuudeksi kuukaudeksi ruokavaliolle, joka koostui lähes kokonaan perunasta (lisäksi vähän hedelmiä, kahvia ja teetä). Hei laihtuivat niin paljon, että heidän ruokavalioonsa lisättiin rasvaa. Tutkijoiden mukaan he olivat hyvässä kunnossa.
  Kon SK1, Klein A. The value of whole potato in human nutrition. Biochem J. 1928;22(1):258-60.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16744005

  Perussa tehtiin tutkimus, jossa aliravitsemuksesta toipuvat taaperoikäiset lapset laitettiin ruokavaliolle, jossa kaikki proteiinit ja 75 % kaloreista tuli perunasta. Kaikki kasvuun liittyvät arvot olivat normaaleja.

  Lopez de Romaña G, MacLean WC Jr, Placko RP, Graham GG. Fasting and postprandial plasma free amino acids of infants and children consuming exclusively potato protein. J Nutr. 1981 Oct;111(10):1766-71.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7288499

  Lopez de Romaña G, Graham GC, Madrid S, MacLean WC Jr. Prolonged consumption of potato-based diets by infants and small children. J Nutr. 1981 Aug;111(8):1430-6.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7264773

  Peruna näyttäisi vähentävän kardiometabolista riskiä:
  McGill CR1, Kurilich AC, Davignon J. The role of potatoes and potato components in cardiometabolic health: a review. Ann Med. 2013 Nov;45(7):467-73. doi: 10.3109/07853890.2013.813633. Epub 2013 Jul 15.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23855880

  Näyttää olevan muutakin hyötyä:

  King JC1, Slavin JL. White potatoes, human health, and dietary guidance. Adv Nutr. 2013 May 1;4(3):393S-401S. doi: 10.3945/an.112.003525.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23674809

  Camire ME1, Kubow S, Donnelly DJ. Potatoes and human health. Crit Rev Food Sci Nutr. 2009 Nov;49(10):823-40. doi: 10.1080/10408390903041996.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19960391

  Breithaupt DE1, Bamedi A. Carotenoids and carotenoid esters in potatoes (Solanum tuberosum L.): new insights into an ancient vegetable. J Agric Food Chem. 2002 Nov 20;50(24):7175-81.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12428979

  Fernandez-Orozco R1, Gallardo-Guerrero L, Hornero-Méndez D. Carotenoid profiling in tubers of different potato (Solanum sp) cultivars: accumulation of carotenoids mediated by xanthophyll esterification. Food Chem. 2013 Dec 1;141(3):2864-72. doi: 10.1016/j.foodchem.2013.05.016. Epub 2013 May 15.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23871035

  Tierno R1, López A2, Riga P1, Arazuri S2, Jarén C2, Benedicto L1, Ruiz de Galarreta JI1. Phytochemicals determination and classification in purple and red fleshed potato tubers by analytical methods and near infrared spectroscopy. J Sci Food Agric. 2015 Jun 8. doi: 10.1002/jsfa.7294.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26058597

  Eikä peruna lihota:
  http://www.naturalnews.com/052347_potato_extract_weight_gain_polyphenols.html

  Tohtori McDougall kertoo, miksi peruna on lähes täydellistä ruokaa:

  Plusääni(9)Miinusääni(1)
 4. Pohjamaalla perunan viljelijä kasvattaa Israelissa käytettyjä lajikkeita joissa on suuremmat hivenainepitoisuudet kuin suomessa käytettävillä lajikkeilla.

  Plusääni(1)Miinusääni(1)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat