Pinta-alavirhe ja hinnanalennus

Ostin kerrostalokaksion vuoden alussa. Neliöitä piti kauppakirjan mukaan oleman 50. Nyt minua on alkanut vahvasti epäilyttämään, että neliöitä voi puuttua jopa kymmenkunta. Kauppakirjan mukaan kauppa ei ole pinta-alaperusteinen, eikä pinta-alaa ole tarkastusmitattu. Olenko oikeutettu korvaukseen?

Kerrostalohuoneistojen pinta-alavirheet ovat melko tyypillisiä. Tästä johtuen kauppakirjoihin otetaan lähes säännönmukaisesti myyjän vastuuta rajoittava ehto siitä, ettei kaupan kohdetta ole myyty tai ostettu neliöiden perusteella. Toisin sanoen ostaja on ostanut ja myyjä on myynyt huoneiston kokonaisuutena.

Rajoitusehdosta huolimatta ostaja saattaa olla oikeutettu hinnanalennukseen, mikäli poikkeama neliömäärässä on niin oleellinen, että se on ollut omiaan vaikuttamaan kauppaan ja kauppahintaan. Neliöiden merkitys kauppahintaan on yleensä suurempi pienissä kerrostaloasunnoissa.

Oikeuskäytännössä ostajan on katsottu olleen oikeutettu hinnanalennukseen tapauksessa, jossa 83 neliömetrin sijasta todelliset neliöt olivat 75,5. Huoneisto sijaitsi Helsingin keskustassa ja kauppakirjassa oli ehto, ettei kauppa ole pinta-alaperusteinen.

Mikäli kysyjän tapauksessa neliöitä todella puuttuu kymmenkunta, virhe ennen kauppaa annetuissa tiedoissa voi olla hyvinkin niin suuri, että ostaja on oikeutettu hinnanalennukseen.

Hinnanalennuksen prosentuaaliseen suuruuteen vaikuttaa puuttuvien neliöiden kokonaismäärä ja asunnon koko. Myös huoneiston mahdolliset erityisominaisuudet tulee huomioida. Tällainen voi olla esimerkiksi huoneistoon kuuluva parveke, autotalli ja varastotilat.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat