Piristävä C-vitamiini

C-vitamiinin riittävä saanti auttaa jaksamaan ja on tehokas keino myös syövän hoidossa.

Vesiliukoinen C-vitamiini eli askorbiinihappo on antioksidantti, joka edistää kasvua, luuston ja hampaiden muodostumista sekä toimii yhdessä elimistön muiden antioksidanttien kanssa.

C-vitamiini on mukana lukuisissa elimistön biokemiallisissa reaktioissa.

Se parantaa elimistön foolihappoaineenvaihduntaa ja valkosolujen toimintaa lisäämällä vastustuskykyä tulehdussairauksia vastaan, samalla se tehostaa raudan ja eräiden muiden hivenaineiden imeytymistä suolistosta. Myös iho pysyy hyvässä kunnossa C-vitamiinilla.

Lukuisissa tutkimuksissa sekä hoitotyössä on todettu esimerkiksi leikkaushaavojen paranevan nopeammin, kun toipilaan C-vitamiinin saantia on lisätty.

Korkeasta kolesterolista kärsivät saattavat myös saada avun C-vitamiinilisällä, sillä sen on huomattu vähentävän pahaa LDL-kolesterolia ja vastaavasti lisäävän hyvää HDL-kolesterolia veressä; tämä ehkäisee ahtautuneen verisuonen sisäseinämän repeämiä ja veritulpan syntyä. C-vitamiinin verihiutaleiden yhteen liimautumista estävä vaikutus vähentää sekin riskiä veritulpan syntyyn.

Tärkeä sairauksia ehkäisevä ja etenemistä hidastava ominaisuus C-vitamiinissa on antioksidanttivaikutus. Antioksidantit estävät hapetusstressiä, joka on mukana lähes kaikissa kroonisissa sairauksissa, kuten sydän- ja verisuonitaudeissa, diabeteksen lisätaudeissa, syöpätaudeissa, tulehdustiloissa ja monessa muussa oireyhtymässä.

 

Ortomolekulaariseen lääketieteeseen keskittyneiden tutkijoiden sivusto kertoo lukuisista seurantatutkimuksista, joiden antama tieto viittaa siihen, että C-vitamiini suojaisi harmaa- eli vanhuudenkaihilta, ruoansulatuskanavan alkuosan syöpää, haima-, kohdunkaula-, peräsuoli-, rintarauhas- ja keuhkosyöpää vastaan sekä toimii ennaltaehkäisevänä tekijänä. Kokeellisesti on todettu, että suonensisäisesti annosteltu C-vitamiini pienentää syöpäkasvaimia jopa puolella.

 

C-vitamiini suojaa myös ympäristömyrkkyjä kuten raskasmetalleja vastaan. Kasvava määrä todistusaineistoa viittaa siihen, että raskasmetallit ovat osasyy lasten käytöshäiriöiden (oppimisvaikeudet, ADHD, ADD) taustalla. C-vitamiini näyttää olevan osa ratkaisua. Astmaatikkojen on huomattu saavan apua oireisiinsa runsaasta C-vitamiinilisästä.

 

C-vitamiinin puute aiheuttaa väsymystä, infektioherkkyyttä, ruokahaluttomuutta ja anemiaa. Pitkään jatkunut suuri puutos johtaa keripukkiin.

C-vitamiinia saa sitrushedelmistä, marjoista kuten ruusunmarja, tyrnimarja, mustaherukka, kasviksista, perunasta paprikasta ja persiljasta. Keittäminen vähentää vitamiinipitoisuutta.

Veren C-vitamiinipitoisuus voidaan mitata laboratoriokokein. Nykyisen suosituksen (60 mg/vrk) mukainen saanti on liian matala, jos tarkoitus on saavuttaa ihannetaso, yli 50 µmol/l. Naisilla 80 mg/vrk ja miehillä 150 mg/vrk vastaa veressä keskimäärin 57 µmol/l, joka vastaa nykyistä tavoitetasoa. Raskaus, tupakointi, sairastelu ja ikääntyminen lisäävät tarvetta.

 

Lähteet:

http://orthomolecular.org/resources/omns/index.shtml

http://www.otago.ac.nz/news/news/otago009857.html

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat