Pohjois-Karjala myytti romuttumassa

Amerikan Sydänliiton ravitsemusosaston johtaja Ronald M. Krauss tutkijaryhmineen on julkaissut kaksi tutkimusta, joiden mukaan eläinrasvat EIVÄT kasvata sydän- ja verisuonitautien riskiä. Sen sijaan varsinkin hiilihydraatit kasvattavat.

”Ravintosuositusten idea sydän- ja verisuonitautien (SV) estämisen ja hoidon suhteen on ollut vähentää tyydyttyneiden rasvojen saantia, pääasiassa keinona alentaa LDL-kolesterolikeskittymiä. Kokonaisuutta tulee kuitenkin arvioida suhteessa muiden makroravintoaineiden saantiin.—Tyydyttyneen rasvan korvaaminen tyydyttymättömällä tai monityydyttymättömällä rasvalla alentaakin sekä HDL- että LDL-kolesterolia. Kuitenkin ravinnon korkea hiilihydraattipitoisuus lisää LDL-kolesterolipitoisuuksia.–”

Krauss on -kaiken muun toimintansa ohella- toiminut Amerikan sydänliiton (AHA) ravitsemusosaston johtajana, sekä perustanut AHAn ravitsemus-, liikunta- ja aineenvaihdunta -neuvoston, ja toimii edelleen sen johtajana.

Yksikään merkittävimmistä uutismedioista ei ole vieläkään kommentoinut mitenkään jo joulukuussa 2009 julkaistuja Kraussin & kumppaneiden tekemää kahta tutkimusta.

Eivät myöskään Suomen ravitsemussuosituksista vastuussa olevat tahot.

Uusi italiainen tutkimus, The EPICOR Study, Dietary Glycemic Load and Index and Risk of Coronary Heart Disease in a Large Italian Cohort (3), vahvistaa Kraussin ryhmän saamia tuloksia. Kohorttitutkimuksen mukaan varsinkin runsaasti hiilihydraatteja syövät naiset olivat SV-riskiryhmää.

Elimistö käyttää ruokana syödyn rasvan ensisijaisesti energialähteenä, kudosrakenteiden (solukalvojen) ja elimistön tehoaineiden raaka-aineiksi ja varastorasvaksi. Aivot tarvitsevat rasvaa. Dementian yleistyminen johtuneekin osittain tästä margariinivouhotuksesta. Rasvaa tarvitsevat myös keuhkot.

Oxford Journalin artikkelissa  Exporting failure? Coronary heart disease and stroke in developing countries(1) vuodelta 2001 on kaavio, josta näkyy selvästi että kuolleisuus laski Pohjois-Karjaprojektin aikaan koko maassa. Itseasiassa se laski maailmanlaajuisesti. Syy on ollut joku muu kuin margariinin syönti.

Kuva 1. Suomen iskeemisten sydänsairauksien kuolleisuuskäyrät 1961-1985, miehet 35-64 v. Kuva näyttää laskevia käyriä iskeemisistä sydänsairauksista johtuvassa kuolleisuudessa Suomen (entisissä) lääneissä ja koko maassa.  Lähde: Valkonen T. Trends in regional and socioeconomic mortality differentials in Finland. Int J Health Sciences

Ravintosuositukset

Nykyisissä ravintosuosituksissa keskeisellä sijalla on leipä, jonka runsasta syömistä perustellaan kuidun saannilla ja tasaisella verensokerilla. Leipä on tärkkelystä. Tärkkelys on yhteen pakattuja sokerihiukkasia. Tärkkelystä esiintyy kaikissa viljoissa, myös riisissä ja maississa. Tärkkelystä sisältävät perunaruoat, puurot, vellit, leivonnaiset, pastat, pizzat, jauhoilla suurustetut kastikkeet..Tosiasiassa Diabetesliitto suosittaa kaikille kansalaisille, myös diabeetikoille, 300-400 grammaa glukoosia päivässä (tärkkelyspitoisista ruuista). Se merkitsee 115-155 sokeripalaa (4). Pienet LDL-partikkelit ovat kaikkein alttiimpia hiilihydraateille, isot LDL:t taas tyydyttyneille rasvoille. ”Terveellisen” kokojyvän syöminen saa pienet LDL-partikkelit ampaisemaan ylös kuin lähtökiihdytyksessä olevan raketin. Pient LDL-partikkelit toimivat SV-tautien laukaisimina, ja SV-taudit ovatkin yleistyneet esim. USAssa valtavasti(5).

Hiilihydraattien ja varsinkin nopeasti imeytyvien hiilihydraattien rajoitus helpottaa laihtumista ja parantaa elämän laatua. Myös diabeetikoilla. Lääkitys kevenee ja hypoglykemiakohtaukset (alhaisten verensokeritasojen aiheuttamat tilat) vähenevät. Ihminen voi paremmin. Kansantalous, veronmaksajat ja Kela voittavat (4).

Pohjois-Karjala ja diabetes

Aikuis- eli kakkostyypin diabeteksesta on tullut uusi kansantauti, joka uhkaa sekä kansanterveyttä että kuntien taloutta. Diabetesta sairastavia on Pohjois-Karjalassa noin 30 prosenttia enemmän kuin muualla maassa keskimäärin ja diabetes yleistyy muuta Suomea nopeammin. Pohjois-Karjalassa diabeetikkojen määrä on kaksinkertaistunut 20 vuodessa.(2)

Kansanterveyslaitoksen mukaan tyypin 2 diabeetikkojen määrä Suomessa saavuttaa tänä vuonna 500 000 ihmisen rajan. Sekä sairauden ehkäisyssä että hoidossa on täydellisesti epäonnistuttu. Lihavuus lisääntyy katastrofaalista vauhtia ja 2-tyypin diabetesta on alkanut esiintyä jo lapsilla (4).

Kauanko vielä kestää, ennenkuin THL ja Diabetesliitto antavat uudet ruokasuositukset?

Kirjoittajalla on mm. suurtalous- ja ravintolakokin koulutus.

Kuva 2. Lipoproteiinien alaluokkien partikkelimäärät annetaan suluissa kunkin pylvään yläpuolella. Pylvään korkeus on prosenttipiste, joka kertoo onko arvo ”korkea” vai ”matala” perustuen vertailuväestöryhmään, jossa oli yli 6900 osallistujaa Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis –tutkimuksesta.

Lähteet:

(1) http://ije.oxfordjournals.org/content/vol30/issue2/images/large/ijeEd.f1.jpeg

(2) Sanomalehti Karjalainen 4/2010

(3) Dietary Glycemic Load and Index and Risk of Coronary Heart Disease in a Large Italian Cohort: The EPICOR Study ;Sabina Sieri, PhD; Vittorio Krogh, MD, MS; Franco Berrino, MD; Alberto Evangelista, BSc; Claudia Agnoli, PhD; Furio Brighenti, PhD; Nicoletta Pellegrini, PhD; Domenico Palli, MD; Giovanna Masala, MD; Carlotta Sacerdote, MD; Fabrizio Veglia, MD; Rosario Tumino, MD; Graziella Frasca, PhD; Sara Grioni, BSc; Valeria Pala, PhD; Amalia Mattiello, MD; Paolo Chiodini, PhD; Salvatore Panico, MD; Arch Intern Med. 2010;170(7):640-647.

(4) Keskisuomalainen 4/2010

(5) Dr. William Davis; Heartscan.blog  http://heartcurrents.blogspot.com/2008/11/large-versus-small-ldl.html

(6) Tyydyttyneillä rasvoilla ei yhteyttä sydän- ja verisuonitauteihin; http://www.ajcn.org/cgi/conten…08.26285v1 ja Meta-analyysi rasvojen vaikutuksesta sydän- ja verisuonitauteihin; Patty W Siri-Tarino, Qi Sun, Frank B Hu ja Ronald M Krauss; http://www.ajcn.org/cgi/conten…09.27725v1

1 kommentti

  1. Pohjois-Karjala myytti murenemassa. Joopa joo kyllä virallinen taho pitää kynsin hampain kiini siitä millaisen ruokavaliosuosituksen se on lanseerannut kansan pahoinvoinnin lisäämiseksi. No senverran tuo Jussi Huttunen on periksi antanut,että hiilareita voi vähentää mutta margariini pysyy hänen suosituksissaan. Ja sen myös myönsi että sokeri on epäterveellistä, mutta sen tilalle suositteli aspartaamia kun se kuulema on ”terveellisempi” vaihtoehto. Aspartaamin ja margariinin terveellisyyttä uskallan kyllä epäillä suuresti. Miten on mahdollista että täysin keinotekoiset tuotteet muka päihittäisivät aidot ja mahdollisimman käsittelemättömät tuotteet, sallikaa minun nauraa moista hölmöilyä, mutta jos on osakkeenomistaja kyseisissä firmoissa niin ymmärrän sen, että kenen leipää syöt sen lauluja laulat. Olen kyllä sitä mieltä että aito ravinto on parempi vaihtoehto kuin keinotekoisesti muokattu ja lisäaineita ym. täynnä oleva keinomössö.

    Plusääni(1)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat