Porkkanan 25 suurinta terveyshyötyä

Porkkanaa viljeltiin alun perin tuhansia vuosia sitten Keski-Aasiassa ja Lähi-idässä sekä osissa Eurooppaa. Se levisi ympäri Eurooppaa ja se vietiin myös Pohjois-Amerikkaan löytöretkien aikaan 1500-luvulla.

Porkkanat kuuluvat sarjakukkaiskasvien (Apiaceae) heimoon, johon kuuluvat myös persilja, tilli, anisruoho, kumina, fenkoli, selleri, palsternakka ja roomankumina (jeera eli juustokumina). Porkkanan englanninkielinen nimi carrot juontaa juurensa kreikankielen sanasta ”karoton”, jonka alkuosa ’kar’ viittaa kaikkeen sarven muotoiseen, kuten juuriin.

 
Rapsakkaa terveysruokaa

Porkkanan tekstuuri on rapean rouskuva ja maku makea ja aromaattinen, kun taas vihreät latvat maistuvat raikkaalta ja lievästi karvaalta. Vaikka porkkanan väriksi mielletään yleensä oranssi, löytyy niitä muunkin värisinä, kuten valkoinen, keltainen, punainen tai violetti. Yllättävintä lienee kuitenkin se tosiasia, että raakana syödyn porkkanan β-karoteenista vain 3 % imeytyy ruoansulatukseen, mutta sitä voi tehostaa jopa 10-kertaiseksi soseuttamalla, kypsentämällä ja lisäämällä öljyä.

The-Top-25-Health-Secrets-of-Carrots
Porkkanan 25 parasta terveyshyötyä

Porkkanat tunnetaan ehkä parhaiten niiden runsaasta antioksidantti beetakaroteenin pitoisuudesta, joka itse asiassa nimettiin juuri porkkanan mukaan. Porkkanat sisältävät kuitenkin beetakaroteenin lisäksi monia muitakin antioksidantteja ja terveellisiä ravintoaineita.

1. Asidoosi: Porkkanan elintärkeät orgaaniset emäkset puhdistavat ja elävöittävät verenkiertoa, mikä helpottaa veren pH-tasapainon ja verensokerin ylläpitämistä.

2. Anemia: Porkkanan molekyylirakenne on hyvin samankaltainen hemoglobiinin molekyylirakenteen kanssa, mikä tekee siitä tehokkaan avun hemoglobiinin tuotannossa ja sen tasapainon ylläpidossa.

3. Ihon vanheneminen: Porkkanan sisältämä C-vitamiini auttaa kollageenin tuotannossa, joka on ihon joustavuutta ylläpitävä tärkeä proteiini. Se myös estää ryppyjen ja pigmenttiläiskien muodostumista. Antioksidantti beetakaroteeni (jonka elimistö muuttaa A-vitamiiniksi) hyökkää vapaiden radikaalien kimppuun ja auttaa kumoamaan ikääntymisen merkkejä.

4. Antiseptinen: Porkkanalla on antiseptisiä ominaisuuksia ja sitä käytetään ulostuslääkkeenä, matokuurina ja parannuskeinona maksasairauksiin.

5. Estää ateroskleroosia: Porkkanan sisältämä kalium rentouttaa verisuonia ja valtimoita, mikä parantaa veren virtausta, tehostaa verenkiertoa ja sisäelinten toimintoja sekä vähentää verenkiertojärjestelmään kohdistuvaa rasitusta. Korkea verenpaine aiheuttaa mm. valtimonrasvoittumistautia (ateroskleroosi), sydänkohtauksia ja aivoinfarkteja.

6. Helpottaa verenpainetautia: Karotenoidit säännöstelevät verensokeria ja kalium auttaa tasapainottamaan korkean verenpaineen aiheuttaman natriumin korkeita pitoisuuksia ja siten alentamaan verenpainetta. Porkkanan sisältämän kumariinin on myös osoitettu alentavan verenpainetta ja suojaavan sydämen terveyttä.

7. Syöpää estävä: Porkkanan antioksidantit polyasetyleenit falkarinoli (luonnollinen torjunta-aine, joka suojelee juurta homeelta) ja falkarindioli auttavat ehkäisemään syöpää tuhoamalla syöpäkasvaimien esiasteella olevia soluja, mikä vähentää keuhkosyövän, rintasyövän ja suolistosyövän riskiä.

8. Kalsiumin lähde: Porkkana sisältää kalsiumia, joka on elintärkeä luuston kasvun ja kehityksen komponentti etenkin lapsilla ja naisilla.

9. Sydän- ja verisuonien terveyden edistäjä: Tutkimusten mukaan porkkanasta runsain mitoin löytyvä karotenoidien beetakaroteeni, alfakaroteeni ja luteiini yhdistelmä suojaa sydäntä sairauksilta. Porkkana alentaa kolesterolia kahdella tapaa. Sen vesiliukoiset kuidut sitovat sappihappoa ja huuhtelevat sen elimistöstä. Myös porkkanan pektiini alentaa veren kolesterolipitoisuutta.

10. Helpottaa tukkoisuutta: Porkkanamehu on tehokas hoitokeino poistamaan limaa nenästä, poskionteloista ja kurkun alueelta, mikä helpottaa niiden oloa, jotka kärsivät tukkoisesta nenästä, poskiontelotulehduksesta, liman erityksestä ja muista vastaavista oireista.

11. Estää diabetesta: Karotenoidit ehkäisevät insuliiniresistenssiä ja säätelevät kehon käyttämän insuliinin ja glukoosin tasoja estäen epäterveelliset verensokerin heilahtelut.

12. Hampaiden terveys: Rapea porkkana puhdistaa hampaista plakkia ja ruoan jäänteitä, stimuloi ikeniä ja lisää syljen eritystä, mikä auttaa tasapainottamaan happohyökkäyksiä ja reikiä aiheuttavia suun bakteereita. Porkkanan sisältämät mineraalit tappavat suun haitallisia pöpöjä ja estävät hammasmätää.

13. Puhdistaa elimistöä: A-vitamiini auttaa maksaa huuhtomaan elimistön myrkkyjä ja vähentää sapen ja rasvan kertymistä maksaan.

14. Ruoansulatuksen terveys: Porkkanan sisältämät vesiliukoiset kuidut puhdistavat suolistoa, parantavat suolen toimintaa ja ruoansulatusta, tehostavat laihdutusta ja parantavat ummetuksen ja närästyksen.

15. Keuhkolaajentuma (emfyseema): Keuhkolaajentuma on keuhkoahtaumataudissa (COPD) ilmenevä keuhkorakkuloiden vaurio, joka aiheuttaa rakkuloiden löystymisen ja laajenemisen, mikä johtaa jatkuvaan hapenpuutteeseen. Porkkanan syöminen lievittää keuhkolaajentuman oireita, jotka johtuvat liiasta tupakoinnista (myös passiivisesta tupakoinnista).

16. Näkökyky: Beetakaroteeni, luteiini ja zeaksantiini suojaavat hajataitteisuudelta, glaukoomalta (viherkaihi), silmänpohjan rappeumalta, hämäräsokeudelta ja vanhuuden harmaakaihilta. Beetakaroteeni muuntuu elimistössä A-vitamiiniksi, joka taas muuntuu verkkokalvolla rodopsiiniksi, hämäränäölle välttämättömäksi näköpurppuraksi.

17. Hedelmällisyys: Eräs hedelmättömyyden syistä on ravintoaineiden ja entsyymien puute ruokavaliossa. Säännöllisesti nautittu porkkanamehu voi ravita kehon jälleen hedelmälliseksi.

18. Estää hiustenlähtöä: Porkkanan sisältämät C- ja E-vitamiinit parantavat päänahan verenkiertoa, mikä edistää hiustenkasvua ja hidastaa hiusten harmaantumista.

19. Parantavia vaikutuksia: Porkkanassa on tulehdusta estäviä ja parantavia ominaisuuksia, jotka auttavat niveltulehduksiin, reumaan, kihtiin ja muihin tulehduksiin. Haavaan laitettu raaka ja raastettu porkkana nopeuttaa parantumista ja auttaa ihoa palautumaan nopeammin ja pitämään terveen värin.

20. Immuniteetin vahvistaja: Porkkanalla on antiseptisiä ja antibakteerisia ominaisuuksia, joiden ansiosta se on oivallinen immuunijärjestelmän tehostaja. Porkkanassa on myös runsaasti C-vitamiinia, joka stimuloi valkosolujen tuotantoa ja toimintaa, mikä on ihmisen immuunijärjestelmän tärkeimpiä tekijöitä.

21. Helpottaa kuukautiskipuja: Porkkanamehussa on fytoestrogeenia, joka helpottaa kuukautiskipuja, auttaa säätelemään kuukautisvuotoa ja vaihdevuosien jälkeen lievittää kuumia aaltoja ja muita vaihdevuosien oireita.

22. Imettäville äideille: Porkkanamehu edistää maidoneritystä imettävillä äideillä.

23. Raskauden aikana: Porkkana auttaa sikiötä kehittymään ja vähentää infektioita sekä keskenmenon riskiä raskauden aikana. Erityisesti raskauden viimeisellä kolmanneksella porkkanamehun juominen vähentää lapsen sairastumista keltatautiin.

24. Iho-ongelmat: Antioksidantit, karotenoidit, A- ja C-vitamiinit ravitsevat tehokkaasti ihoa ehkäisten ja parantaen psoriasista, pigmenttiläiskiä, arpia, aknea, ihottumaa, ihotulehduksia ja auringonpolttamia. Kalium pitää ihon kosteana ja se puhdistaa tehokkaasti myrkkyjä ja kuona-aineita verestä.

25. Muita hyötyvaikutuksia:

 • Lasten kihomatoihin tepsii lasillinen porkkanamehua joka aamu viikon ajan.
 • Porkkanan lukuisat ravintoaineet auttavat ravitsemaan nääntyneitä soluja, jotka märkivät.
 • Porkkanamehu on diureettinen ja auttaa poistamaan ylimääräistä nestettä kehosta ja estämään nesteen keräytymistä, erityisesti raskaana olevilla naisilla ja kuukautisten aikana.

Alkuperäinen artikkeli englanniksi osoitteessa CureJoy.com

4 kommenttia

 1. Porkkana näyttää olevan erittäin monipuolinen naposteltava. Tästä artikkelista löytyy vinkkejä porkkanan monipuolisista terveysvaikutuksista, eikä maksa paljon. Esim. 24. kohta ihoongelmat ja uskomatonta kertomaa koko artikkeli. Kannattaa tutustua ja yllättyä porkkanan hyvistä vaikutuksista hyvän terveyden ylläpitämiseksi ja kaiken kukkuraksi saa ihoonsa upean terveen värin porkkanan ansiosta.

  Plusääni(14)Miinusääni(1)
 2. Olen jotenkin ollut tietoinen porkkanan hyvistä ominaisuuksista, muttä tämä tieto tässä oli järisyttävän upea – helpotus kaikkeen mahdolliseen. Miksihän tästä esim ei puhuta mediassa yhtään enempää – käydä perusteellisesti ohjelmassa ”Ruoka/ravintoaine, joka voi parantaa kaikki vaivat” olisi oiva nimi TV/radio-ohjelmalle.

  Plusääni(7)Miinusääni(0)
 3. Olen 80 luvulta lähtien syönyt porkkanan kuorimalla sen, sitten leikkaan porkkanan sentin suikaleiksi ja laitan mikroon täydelle teholle n kolme minuuttia Näin tulee maukkaita eikä mitään liukene keitinveteen Raa’asta porkkanasta en pidä

  Plusääni(4)Miinusääni(1)
 4. Mikroon ei kannata laittaa mitään ruokaa. Sen säteily tuhoaa ravintoaineet.

  Plusääni(1)Miinusääni(2)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat