Psykedeelien lääketieteelliset hyödyt

Pennsylvania laillisti marihuanan, ja Ohiossa asiasta päätetään myöhemmin. Ne ovat kuitenkin järjestyksessä 24. ja 25. osavaltio, jotka tunnustavat hyödyt lääkekäytössä. Koska marihuana auttaa moneen vaivaan ja aiheuttaa korkeintaan lieviä sivuoireita, muutkin kasvipohjaiset lääkkeet kasvattavat suosiota, ja niitä käytetään masennuksen, huumeriippuvuuden, traumanjälkeisen stressihäiriön ja muiden sairauksien hoidossa.

Psykedeeliset kasvit auttavat silloinkin kun normaalit lääkkeet eivät. Joskus yksi annos riittää. Liiallisesta stressistä kärsivät länsimaalaiset etsivät apua maailman ääristä ja haluavat tietää vaihtoehtoisista hoitokeinoista. Yleensä hoito tapahtuu miellyttävässä ja hallitussa ympäristössä, shamaani annostelee oikean määrän rohtoa.

Myös ei-uskonnolliset biohakkerit hyödyntävät psykedeelejä, kuten bestsellerin The 4-Hour Workweek kirjoittanut Tim Ferriss. Tällä hetkellä hän tutkii psykedeelien nauttimista mikroannoksina, ja sen vaikutusta suorituskykyyn. Lisäksi Ferriss rahoittaa Johns Hopkins yliopiston tutkimusta, jossa psykedeelejä käytetään masennuksen hoidossa.

Ferriss kertoo tutkimuksesta:

[box type=”shadow” align=”aligncenter” ]Avustan Johns Hopkins yliopiston neurotieteiden ja psykiatrian tutkijoiden pilottitutkimusta, jossa tutkitaan psilosybiinin vaikutusta hoitoresistenttiin masennukseen.

Johns Hopkinsin tuore mutta julkaisematon tutkimus osoitti, että yksi annos psilosybiiniä sai aikaan nopean ja merkittävän ja pitkäkestoisen (jopa kuusi kuukautta kestäneen) antidepressiivisen ja anksiolyyttisen vaikutuksen potilailla, joilla oli pitkälle edennyt syöpä, ja jotka olivat stressaantuneita. Tulokset ovat äärimmäisen mielenkiintoisia. Voidaanko tunnettujen masennuslääkkeiden kuten SSRI-lääkkeiden sivuvaikutuksia vähentää, tai voitaisiinko niistä päästä kokonaan eroon?

Tutkimus voi tarjota vaihtoehdon.[/box]

Monissa tutkimuksissa on käytetty synteettisiä psykedeelejä, kuten lysergihapon dietyyliamidia (LSD). Tuorein tutkimus osoitti, että LSD:n vaikutuksen alaisena aivojen toiminta muistuttaa lapsen mielen vapaata ja avointa mieltä.

Aivot normaalitilassa ja LSD:n vaikutuksen alaisena.
Aivot normaalitilassa ja LSD:n vaikutuksen alaisena.

Alla video 1950-luvulta, jossa kotiäiti nauttii LSD:tä. Havaintojen perusteella kokemus on melko turvallinen ja miellyttävä.

Valitettavasti psykedeelisten kasvien mahdollisesta hyötykäytöstä on vain vähän tuoretta tutkimustietoa. Onneksi asiaan näyttää tulevan muutos.

Kuinka psykedeelit toimivat?

Psykedeelien vaikutus on kuin fyysinen tai psyykkinen puhdistuskuuri. Monet niistä aiheuttavat oksentelua ja ripulia, minkä vuoksi ne eivät sovellu hyvin viihdekäyttöön. Kuinka ne toimivat? Psykedeelit näyttävät nopeuttavan juuttuneiden psykologisten traumojen käsittelyä. Jos trauma aiheuttaa ahdistusta, masennusta, traumanjälkeisen stressihäiriön tai riippuvuutta, ja se poistetaan, potilas tuntee parantuneensa.

Näistä neljästä psykedeelistä on hyötyä hoidossa

1. Psilosybiini

Psilosybiini on LSD:n tai DMT:n (dimetyylitryptamiini) kaltainen aine, jota löytyy yli 200 sienilajista. Taikasieniksi kutsutut silokit aiheuttavat ”euforian tunnetta, näkö- ja ajatusharhoja, muutoksia tajunnassa, ajantajun menetystä ja hengellisiä kokemuksia,”.

Johns Hopkinsin yliopiston tutkimuksen mukaan taikasienet ovat auttaneet pääsemään eroon riippuvuuksista. Sienten on havaittu tepsivän myös sarjoittaiseen päänsärkyyn, masennukseen ja traumanjälkeiseen stressihäiriöön, ja siitä on hyötyä jopa syövän hoidossa.

Silokkisienten mikroannostelu:

Selkeistä lääkinnällisistä käyttötarkoituksista huolimatta psilosybiinin käyttö on edelleen kielletty Yhdysvalloissa. Yhdysvaltain hallitus on luokitellut taikasienet ensimmäisen luokan huumausaineiksi.

2. Ayahuasca

Ayahuascasta on tulossa yksi kaikkein helpoiten saatavilla olevista kasviperäisistä hallusinogeenilääkkeistä. Ayahuasca on juoma, jolla on psykoaktiivinen vaikutus, ja jonka käyttö on lähtöisin Etelä-Amerikan Amazonin alueen alkuperäisväestöltä. Tee valmistetaan dimetyylitryptamiinia (DMT) sisältävistä kasveista. Juoma nautitaan suun kautta, shamaanin ohjaamassa seremoniassa.

Usein osallistujat kertovat oppivan uusia asioita itsestään. Monet kokevat hengellisen herätyksen, näkyjä tulevasta, tai tunteen puhdistumisesta.

The Shaman & Ayahuasca: Journeys to Sacred Realms kirjoittaja Don Jose Campos väittää, että ihmiset voivat kokea käänteentekeviä myönteisiä muutoksia elämänlaadussa. Ayahuascan nauttiminen voi aiheuttaa oksentelua. Monien shamaanien ja kokeneiden käyttäjien mukaan oksentelu kuuluu asiaan, sillä se symboloi elämän aikana varastoituneiden negatiivisen energian ja tunteiden poistumista kehosta.

Fyysinen puhdistus auttaa karkoittamaan ei-toivottuja, trooppisia parasiitteja.

[box type=”shadow” align=”aligncenter” ]Ayahuascan psykedeelisiä vaikutuksia ovat näkö- ja kuuloharhat, aistien sekoittuminen sekä omien ajatusten ja tuntemusten tarkkailu, mikä voi aiheuttaa pelkoa tai tunteen ajatusten selkenemisestä tai valaistumisesta. Sen oksentamista edistävä vaikutus on tärkeä. Sillä voimakas oksentelu ja ajoittainen ripuli voi auttaa puhdistamaan elimistön madoista ja muista trooppisista parasiiteista.[/box]

Lindsey Lohan kiittää raitistumisestaan kertaluontoista Ayahuasca-kokeilua.

Vaikka monet jakavat Ayahuascasta saadut kokemukset, kliiniset tutkimukset ovat harvassa. Tästä huolimatta tiedelehti Nature julkaisi pilottitutkimuksen, jossa kokeiltiin Ayahuascan tehoa masennuksen hoidossa. Brasilialaistutkijoiden mukaan Ayahuascalla voitaisiin hoitaa syöpää.

Lain näkökulmasta Ayahuasca on harmaalla alueella. Teknisesti ottaen itse kasvi ei ole laiton, mutta sen aktiivinen aineosa DMT on. Epävarmasta laillisuustilanteesta huolimatta Ayahuascaa käytetään monissa maailmankolkissa traumojen hoidossa.

3. Kratomi

Kratomia valmistetaan trooppisen puun lehdistä. Puu kuuluu Matarakasvien heimoon. Se lievittää kipua ja auttaa mielialanvaihteluihin.

Philip Smith kirjoitti kratomista Stop the Drug War –sivustolla:

[box type=”shadow” align=”aligncenter” ]Kratomi lukeutuu psykoaktiivisten yhdisteiden vähemmän haitalliselle puolelle. Sitä valmistetaan Thaimaassa ja Indonesiassa kasvavan siaminkratomin lehdistä, joita nautitaan pureskelemalla tai valmistamalla niistä teetä. Sitä on käytetty lääkinnällisessä käytössä ja viihdekäytössä vuosien ajan. Erowid-päihdetietosivuston mukaan kratomilla on sekä lievästi stimuloiva että lievästi sedatiivinen vaikutus. Se herättää empatian ja euforian tunteita, se auttaa jaksamaan työnteossa, ja sen vaikutusaika on lyhyt.

Jokaisella psykoaktiivisella yhdisteellä on hyvät ja huonot puolensa, mutta kratomin haitat eivät ole järin vakavia. Erowid-sivuston mukaan haittavaikutuksia ovat kitkerä maku, huimaus ja pahoinvointi suurilla annoksilla, lievästi masentava vaikutus aineen vaikutuksen hiipuessa, kuumuuden tunne ja hikoilu ja alkoholia muistuttava krapula. Mahdollisesta riippuvuuspotentiaalista ei ole mainintaa. Vaikka kuolettavan suuri yliannostus on teoriassa mahdollinen erityisesti metanoli- ja alkanoidiekstrakteissa, käytännössä kratomin yliannostus ei ole realistinen riski. Yhtäkään kuolemaan johtanutta yliannostustapausta ei tunneta.[/box]

Kratomia käytetään kivun, ahdistuksen ja masennuksen lievityksessä. Sen käyttöä ei-vieroitusoireita aiheuttavassa riippuvuuden hoidossa tutkitaan. Sen sanotaan auttavan sosiaalisten tilanteiden kammosta kärsiviä.

Seuraavalla videolla perehdytetään kratomin käyttöön:

Joissain osavaltioissa käyttöä yritetään kieltää, mutta tällä hetkellä kratomia voi ostaa verkosta.

4. Iboga

Ibogaa tai ibogaiinia saadaan ibogapensaan kuoresta. Pensasta kasvaa Afrikassa. Yleensä shamaani valmistelee oikean annoksen, iboga saa aikaan transsinkaltaisen tilan. Pienillä annoksilla ibogalla on keskushermostoa stimuloiva vaikutus, ja suuremmilla annoksilla se aiheuttaa näköharhoja. Käyttäjät kertovat tutkiskelleen omaa mieltään transsin aikana.

Sitä on käytetty huumeriippuvuuden ja traumanjälkeisen stressihäiriön hoidossa, hyvin tuloksin. Alla olevalla videolla Kanadan laivaston veteraani kertoo, kuinka ibogaiini auttoi päihittämään traumanjälkeisen stressihäiriön, masennuksen ja päihderiippuvuuden.

Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS) –järjestö tutkii parhaillaan ibogaiinin terapeuttista käyttöä Meksikossa ja Uudessa-Seelannissa. Samaan aikaan länsimaihin perustetaan parannuskeskuksia ja vetäytymispaikkoja. Yhdysvaltojen huumausainelaki on luokitellut aineen ensimmäisen luokan huumeeksi.

Miljoonat käyttävät kasviperäisiä psykedeelejä eikä vaarallisia sivuoireita ilmene juuri ollenkaan, ainakaan verrattuna kaupallisiin lääkkeisiin joita käytetään ahdistuksen ja masennuksen hoidossa. Tästä huolimatta suurin osa psykoaktiivista kasveista on kielletty Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa.

 

Lähde: Waking Times

5 kommenttia

 1. Pitää sanoa ettei kyllä uskalla kokeilemaan kun on nähnyt millaisia sienten syöjiä on anarkomarkot rasmuslaiset ja muut suvakit.

  Plusääni(18)Miinusääni(8)
  1. Suvakit ja rasmusloiset käyttävät hieman järeämpää kamaa, kuten heroiinia, kokaiinia ja Talmudia. Tosin noilla satanisteilla ja pettureilla on pönttö sen verran sekaisin jo valmiiksi, ettei heidän oikeastaan tarvitsisi käyttää mitään.

   Plusääni(11)Miinusääni(1)
 2. Ayahuascaa käyttävät tietyt shamaanit eli papit muuttamaan ihmisten ohjelmointia.

  Youtubessa on Madventuren jakso jossa ne läpikäy puhdistusseremonian: Madventures Amazonas – Ayahuasca Trip. Kuvattu varsin hyvin.

  Sellainen puhdistussessio vaatii ammattilaisen, ei Suomesta sellaista saa.

  Plusääni(3)Miinusääni(2)
 3. Mukava yllätys nähdä että edes jossain monista aiheesta suomennetuissa artikkeleissa on mainittu sarjoittainen päänsärky eli Hortonin oireyhtymä. Sairauteen on muitakin turvallisempia ja tehokkaampia hoitoja kuin neurologin kirjoittama reseptilääkitys, esimerkiksi ruokakaupan hyllyltä löytyvä D-vitamiini ja lakritsijuuri. Valitettavasti tieto näistä on itse etsittävä internetin syövereistä.

  Plusääni(1)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat