Psykiatri varoittaa mielialalääkkeiden yleistymisestä

Isossa-Britanniassa joka neljäs ihminen kärsii vuosittain mielenterveysongelmista. Yleisimpiä vaivoja ovat masennus ja ahdistuneisuus. Asiantuntijat pitävät kuitenkin lääkkeiden liikakäyttöä huolestuttavana trendinä.

Viime vuonna briteille kirjoitettiin yhteensä 53 miljoonaa mielialalääkereseptiä. Määrä on noussut 25 % vain kolmen vuoden aikana. Joillain alueilla joka kuudes aikuinen käyttää mielialalääkkeitä.

Keskusteluterapiaa mielenterveysongelmista kärsiville tarjoava Nabila El-Zanaty muistuttaa, että jossain tapauksissa lääkitys on tarpeen. Pillereiden ei kuitenkaan pitäisi olla ensisijainen hoitomuoto etenkään silloin, kun oireet eivät ole vielä hyvin vakavia.

Taloudellinen taantuma on lisännyt räjähdysmäisesti mielialalääkkeiden käyttöä Isossa-Britanniassa. Monet sanovat, että syy tälle on taloudellisen epävarmuuden synnyttämä stressi ja pahoinvointi. Taantuma kuitenkin myös kuormittaa julkisia terveyspalveluita, ja jonot vastaanotoille ovat entistä pidempiä. Mielenterveysongelmista kärsivät voivat joutua odottamaan kuukausia päästäkseen terapeutin puheille. Jonoja lyhentääkseen lääkärit määräävätkin usein lääkkeitä, sillä se on terapeutin kanssa keskustelua nopeampi ja ”kustannustehokkaampi” tapa lyhentää jonoja.

Vaikka lääkityksen aloittaminen voi vaikuttaa helpolta vaihtoehdolta pitkäkestoiselle keskusteluterapialle, voivat lääkkeet tuoda mukanaan hyvin ikäviä sivuoireita. Lääkkeet eivät voi koskaan yksinään parantaa oireilevaa mielenterveyttä.

Press TV

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat