Puutarha kuntoon kesäksi

Lumet ovat sulaneet, mutta mihin pihatyöhön tarttuisi ensimmäiseksi? Laadimme muistilistan kevään tärkeimmistä puutarhatöistä.

Varsinkin omakotitalojen pihoilla riittää töitä keväisin. Vaikka mitään uutta pihalle ei tehtäisikään, pelkkä pihan ylläpito vaatii keväisin tietyt toimenpiteet. Mikäli piha on työläs tai aikaa ei tunnu riittävän, osan isommista töistä voi teettää ammattilaisella. Omat tai naapurin koululaiset ovat myös reipas apu kevyissä pihatöissä, varsinkin jos saavat työstä vähän palkkaa.

• Lannoita monivuotiset perennat, koristepensaat sekä marjapensaat ja hedelmäpuut heti maan sulettua. Kotikutoisia lannoitteita ovat kompostimulta ja puhtaasta, kuivasta puusta poltettu tuhka. Tuhka ei kuitenkaan yksistään riitä lannoitteeksi, koska siinä ei ole typpeä. Tumma tuhka kerää auringon valoa itseensä ja siten jouduttaa maan sulamista.

• Suojaa ikivihreitä kasveja kuivattavalta kevätauringolta. Myös matalat alppiruusut ja vihreät perennat saattavat kaivata suojaa. Kun maa on täysin sulanut, poista suojat.

• Lehtipensasaitojen leikkausaika on nyt. Kavenna, madalla ja muotoile pensaat, sillä kesällä leikataan vain uutta kasvua. Ota huomioon, että esimerkiksi norjanangervo kukkii edellisen kesän kasvustolla, joten se kannattaa muotoilla vasta kukinnan jälkeen.

• Leikkaa omena– ja muut hedelmäpuut ennen silmujen puhkeamista. Suoraan ylöspäin sojottavat tai toisiaan hankaavat oksat kannattaa leikata pois, jotta puu pysyy terveempänä. Leikkauspinta siistitään huolellisesti terävällä puukolla tai taltalla.

• Leikkaa marjapensaat. Vadelmasta leikataan viime vuonna satoa tuottaneet versot ja mustaherukasta maata viistävät versot pois. Huolla samalla marjapensaiden tuet. Uudet taimet kannatta myös istuttaa keväällä, kun maa on vielä sopivan kostea.

• Siivoa kasvihuone. Pese ikkunalasit, korjaa repeytynyt muovi ja kiinnitä irtonaiset laudat. Vaihda kasvualusta uuteen tai muokkaa vanha taimien istutusta varten. Kokeile kasvimaan pohjana myös pelkkää hiekkaa, johon istutetaan sopivan kokoiset multapaakut esim. tomaatille. Hiekan etu on siinä, ettei sitä tarvitse vuosittain vaihtaa. Hiekkaviljely on uusi, mutta Suomessa vielä tuntematon trendi.

• Maan kevätmuokkauksen voit aloittaa heti maan sulettua ja kuivahdettua. Älä muokkaa liian syvältä, jotta kevätkosteus ei haihdu. Kasvimaa muokataan ja lannoitetaan noin viikkoa ennen kylvöä. Kukkapenkeissä perennojen siirtejä ja jakaminen onnistuu parhaiten keväällä. Tässä auttaa se, että tunnistaa kasvin ilman kukintoa.

• Ruohon kuivahdettua voit haravoida pihan. Ruohon alkaa nopeammin viheriöidä, kun sitä vähän rapsuttaa.

• Mikäli toukokuun alku on lämmin, voit alkaa suunnitella tosissaan kasvimaan kylvöä. Esimerkiksi porkkana, salaatti ja retiisi kasvavat jo toukokuussa hallaharson alla.

• Moni kesäkukka ehtii vielä kesäksi, mikäli kylvät ne heti. Yrttejä voit kylvää vaikka pitkin kesää. Kurkut ja kurpitsat kylvetään vasta toukokuussa suoraan ruukkuihin.

• Huolehdi, että itäneet kylväkset saavat tarpeeksi valoa. Kouli pariviikkoiset taimet omiin ruukkuihin tai taimilaatikoihin. Aloita taimien lannoitus vasta viikko koulimisen jälkeen, jotta taimet saavat hieman levähtää. Voit aloittaa myös taimien karaisun viemällä niitä päiviksi ulos. Taimista tulee vahvempia, kun niitä ulkoiluttaa ja ne selviytyvät paremmin itse istutuksesta.

• Tuo daalianjuurakot talvisäilytyksestä kellarista tai varastosta asuinhuoneeseen lämpimään ja ruukuta uudelleen. Siirrä ruukut valoon vasta uusien versojen ilmestyttyä.

• Nauti mullasta sormien alla ja kevään alkavasta kukkaloistosta. Poimi sisälle kukkapenkin tulppaaneja ja narsisseja, niin saat niistä kaksinkertaisen ilon. Mikäli puutarhatouhut ovat sinulle pakkopullaa, ne voi jättää tekemättä tai teettää ammattilaisella!

Lue lisää: Luomuviljely tuottaa satoa, kokemuksia ja tarinoita

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat