Raaseporissa vanhukset laiminlyödään, Valvira tutkii – RKP ja SDP laskevat luikuria

Kirjallisuus- ja teatterikriitikko Arto Tuominen on kirjoittanut 23. maaliskuuta, että Raaseporin päättäjät laskevat yhä edelleen luikuria tapansa mukaan. Tällä kertaa perusturvaporukasta RKP:n ja SDP:n edustajat puhuivat kaunisteltua puppua Etelä-Uusimaa –lehdessä, vaikka laiminlyönnit ovat Valviran tutkinnassa!

Kunnallisvaalien läheisyydessä monikulttuurisuutta rikastavien RKP:n ja SDP:n edustajien paine on säilyttää Raaseporissa perinteinen valta-asema. Tätä varten paikallisessa mediassa nämä edustajat puhuvat tietysti hyvin toimeliaasti ja kauniisti muunneltua totuutta vanhustenhoidon tilasta kaupungissa.

Kirjallisuus- ja teatterikriitikko Arto Tuominen näki usean vuoden ajan oman äitinsä johdosta hyvin kipeästi ja karusti Raaseporin vanhustenhoidon ongelmia. Niin hän kirjoittaa vanhusten ja heidän omaisten kohtaamista vaikeuksista:

”Vaikka kuntalaisten tiedossa on, että laitos- ja kotihoivavanhuksilla on lähes mahdotonta päästä oikealle lääkärille tai erikoissairaanhoitoon, väittää kaupungin Perusturvaporukka toista. Karl von Smittenin (RKP) ja Jaana Tasangon (SDP) johtamaa

Perusturvalautakuntaa on vastikään siteerattu Etelä-Uusimaa-lehdessä. Sen mukaan kaikilla on mahdollisuus päästä oikealle lääkärille ja erikoissairaanhoitoon, mikä ei pidä paikkaansa. HUS-Länsi-Uudenmaan tulos ja asiakaskäynnit ovat romahtaneet syystä, että Raasepori ei toimita vanhuksia hoitoon!”

Arto Tuominen muistuttaa kirjoituksessaan Etelä-Suomen aluehallintoviraston huomautuksesta:

”Raaseporissa on n 750 vanhusta kotihoivassa ja laitoksissa puhelinlääkäritoiminnan piirissä. Vanhusten kehnoista mahdollisuuksista saada apua, on Etelä-Suomen aluehallintovirasto vastikään huomauttanut. ’Lääkäripalvelut eivät ole riittäviä.’ Miten kerran vuodessa kotihoivavanhuksen luo tehtävä käynti voisi olla riittävä, kun kyse on heikoista ja monisairaista vanhuksista? Puhelinlääkäritoiminta ei siis ole viranomaisten mukaan riittävä.”

“Valvira tutkii parhaillaan tapahtumia ja mahdollisia laiminlyöntejä Pohjankurun Maria-kodissa, missä äitini joutui kitumaan ennen kuolemaansa.”

”Äitini virui Maria-kodissa jalka ylös asti kuoliossa kolme päivää saamatta lääkärin- tai lääkeapua kuolioonsa, joka oli noussut ylös asti. Kukaan ei muka ollut osannut tunnistaa kuoliota, niinpä puhelinlääkärin toimesta kuolioon määrättiin lääkkeeksi aspiriinia. Myös äitini takapuoli mätäni jättisuurista makuuhaavoista, joita edes kirurgialla ei kyetty auttamaan.”

Kuvassa Mariakoti Raaseporissa. Tämän vanhustalon työntekijöitä on kielletty ottamasta yhteyttä läheiseen terveyskeskukseen, joka sijaitsee vain muutaman sadan metrin päässä. Vanhusten hoidosta on tehty bisnes Doctagon-puhelinyrityksen kanssa.
Kuvassa Mariakoti Raaseporissa. Tämän vanhustalon työntekijöitä on kielletty ottamasta yhteyttä läheiseen terveyskeskukseen, joka sijaitsee vain muutaman sadan metrin päässä. Vanhusten hoidosta on tehty bisnes Doctagon-puhelinyrityksen kanssa.

Raaseporin strategian mukaan omaisille ei näytetä vanhuksen potilasasiakirjoja

Tätä uutta suojaamista varten on perustettu jopa tietosuojavastaavan toimi kaupungin virkamiehistöön. Tämä tietosuojavastaava torppaa asiakirjapyynnöt ja ohjaa ne Perusturvalautakunnan käsittelyyn, joka hylkää pyynnöt.

Arto Tuominen kertoo siitä, kuinka hän itsekin jäi pimentoon äitinsä saattohoitoon ohjaamisen perusteita. Tietoa ei annettu kuolevan äidin pojalle!

Ketä vanhuksen potilasasiakirjojen tietosuojakäytäntö suojaa Raaseporissa? Laiminlyöntejä tekeviä kaupungin vastuullisia henkilöitä!

Perusturvan ja Doctagonin bisnes

Valvira on havainnut saman kuin monet omaiset kuolleiden vanhusten tähden, että Raaseporissa yhtä pahasti Maria-kodissa kuin kotihoidon henkilökuntaa on jyrkästi kielletty tilaamasta vanhuksille apua. Kyse on Perusturvan ja Doctagonin puhelinlääkäriyhtiön välisestä bisneksestä ja sopimuksesta.

MV-lehti on kertonut Raaseporin sopimuksesta Doctagon-yhtiön puhelinlääkärin kanssa, joka 500 kilometrin päästä jakaa vastauksiaan näkemättä potilasta.

Vanhusta ei päästetä 7 minuutin päähän kylän omalle terveysasemalle

Aluehallintoviraston eräs päätös oli Raaseporissa esityslistalla 16.3.2017, mutta tämä päätös ei ollut sellaisenaan, vaan ”tiivistelmänä” selostettu ilman mitään toimenpidettä asioiden korjaamiseksi.

Tiivistelmästä käy ilmi, että Aluehallintovirasto oli katsonut ratkaisussaan, että Villa Anemonen lääkäripalvelu ei kaikilta osin toteudu tarkoituksenmukaisella tavalla. Aluehallintavirasto huomautti myös, että asiakkaan oikeusturvan turvaaminen tulisi huomioida hallintopäätöstä koskevissa prosesseissa. Perusturvalautakunta merkitsi asian tiedoksi.

MV-lehti on kertonut myös aiemmin Raaseporin rajuista menettelyistä laitosvanhuksia vastaan, jotka pakkosiirrettiin ja hoitosuhteet yllättäen purettiin. Raaseporin vanhushoivapäällikkö Kirsi Ala-Jaakkola perusti tuolloin pakkosiirtoa ”ajattelutavan muutoksella” ja selitteli tiedotuksen puuttumista ”kaupungin tietokoneongelmilla”.

Näitä vanhushoidon laiminlyöntejä on ympäri Suomea kaupungeissa ja kunnissa. Tuokaa tapaukset julki, jotta itseään suojelevat päättäjät joutuvat vastuuseen laiminlyönneistä!

Samat päättäjät mädättävät suomalaismieliä laittomasti maassa oleskelevien nuorten ulkomaalaisten miesten viihdyttämiseksi, mutta sallivat omien vanhusten mädäntyä hoidon puutteessa!

 

Julkaistu alunperin MV-lehdessä.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat