Rahanluontioikeus tahdotaan pois yksityisiltä pankeilta

Raha ei ole pelkkä vaihdon väline, eikä nykyjärjestelmässä liikkeellä oleva valuutta ole sidottu mihinkään kiinteään, esimerkiksi kultakantaan. Rahaa eivät luo myöskään valtiot tai ainoastaan keskuspankit. Yhä useampi pitää nykytilannetta erittäin vaarallisena.

Financial Times -lehden tunnettu kolumnisti Martin Wolf tahtoo tuoreessa kirjoituksessaan, että yksityisiltä pankeilta poistetaan oikeus luoda rahaa. Pankit luovat uutta rahaa tyhjästä antamalla luottoa asiakkaille. Raha on siis ykkösiä ja nollia virtuaaliavaruudessa, eivätkä valtiot voi kontrolloida sen liikkeitä. Mikäli asiakkaat päättäisivät nostaa kaikki talletuksensa yhtä aikaa, pankit romahtaisivat.

Wolfin mukaan yksityisten pankkien rahanluontioikeus on tärkeimpiä syitä nykyaikaisille talouskriiseille. Koska järjestelmä on hyvin haavoittuvainen, tarjoavat valtiot kuluttajille tarvittaessa talletussuojia sekä pääomalisäyksiä ja keskuspankit toimivat poikkeustilanteissa lainanantajina.

Mikäli yksityisiltä pankeilta poistettaisiin oikeus luoda rahaa, tarkoittaisi se käytännössä sitä, että valtioille annettaisiin rahanluontimonopoli. Wolfin mukaan tästä oli kyse esimerkiksi 1930-luvun ”Chicago-suunnitelmassa”. Suunnitelmassa vaadittiin, että pankit saisivat lainata vain rahaa, jonka asiakkaat ovat aiemmin tallettaneet. Tämä hillitsisi merkittävästi suhdannevaihtelua ja talletuspakoja sekä karsisi julkista velkaa.

Wolfin ehdottamassa mallissa rahaa voitaisiin luoda neljällä eri tavalla: rahoittamalla julkisia hankkeita (mikäli tätä ei tehdä vero- tai velkarahalla), tulonsiirtoina kansalaisille, anteeksiantamalla maksamattomia velkoja (julkisia tai yksityisiä) sekä antamalla luottoa pankkien tai muiden välikäsien kautta. Yksityisten pankkien rooliksi jäisi viimein pelkkänä välikätenä toimiminen.

Etenkin julkinen talous hyötyisi siitä, että rahanluontioikeus varattaisiin valtiolle. Rahan määrää voitaisiin myös kasvattaa kansalaisten velkaantumatta automaattisesti lisää. Ei myöskään enää syntyisi konkurssikypsiä suurpankkeja, joita valtion olisi keinotekoisesti pidettävä hengissä suuremman kriisin estämiseksi.

Financial Times

1 kommentti

  1. Jonkun pitäisi taas käydä kaatamassa näitten rahanvaihtajien pöydät.

    Plusääni(1)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat