Rasvapitoinen ruokavalio on parempi vaihtoehto diabeetikoille

Huhtikuussa 2014 julkaistussa tutkimuksessa verrattiin kahta erilaista ruokavaliota ylipainoisilla diabeetikoilla.

Ensimmäisen ryhmän ruokavalio noudatti Amerikan Diabetesliiton ravitsemussuosituksia. Ruokavalio oli sisälsi niukasti rasvaa, runsaasti hiilihydraatteja, sekä kalorien saantia rajoitettiin, mikä vastaa Yhdysvaltain maatalousviraston näkemystä ”terveellisestä” ruokavaliosta. Ryhmän ruokavaliosta vastasi ravitsemusterapeutti, jolla on ”vuosien kokemus diabeteksen hoidosta”. Ryhmän jäsenten kokonaisenergiasta 45-50 % tuli hiilihydraateista, sekä heitä kehoitettiin pitämään kalorien ja rasvan saanti kurissa. Kuten tutkimuksessa mainittiin: ”ruokavalio koostui kuitupitoisista elintarvikkeista, kuten vihanneksista, hedelmistä, kokojyvätuotteista ja palkokasveista, sekä vähärasvaisista maitotuotteista, tuoreesta kalasta ja vähän tyydyttyneitä rasvoja sisältävistä ruoista.”

Toisen ryhmän ruokavalio oli lähes päinvastainen, Diabetesliiton suosittelemaan ruokavalioon verrattuna. Ruokavalio oli ketogeeninen; se sisälsi vähän hiilihydraatteja, paljon rasvaa, eikä kalorien saantia rajoitettu. Tavoitteena oli ketoosi, eli elimistön tila, jossa veren beta-hydroksibutyraattin viitearvot ovat 0,5 M ja 3 mM välillä. Viitearvot mitataan kotioloissa testiliuskojen avulla.

Tutkimustulokset

Diabetesliiton suositusten mukaan syöneet eivät pudottaneet painoaan yhtä paljon kuin ketogeenistä dieettiä noudattaneet henkilöt, vaikka heidän päivittäinen kalorinsaantinsa oli alhaisempi. Ensimmäisen ryhmän henkilöt pudottivat painoaan keskimäärin 2,6 kiloa, ketogeenistä ruokavaliota noudattaneet pudottivat painoaan keskimäärin 5,5 kg.

Tulokset olivat poikkevia paitsi painon, myös lääkityksen suhteen. Ketogeenista ruokavaliota noudattaneista henkilöistä seitsemän yhdestätoista (64 %), saattoi vähentää diabeteslääkkeiden käyttöä. Ravitsemussuositusten mukaista ruokavaliota noudattaneista vain kaksi kolmestatoista (15 %) kykeni samaa.

Ketogeeninen ruokavalio kehittivät John Hopkinsin sairaalan henkilökunnan jäsenet 1920-luvulla. Ruokavaliolla hoidettiin lasten epilepsiaa silloin, kun lääkkeet eivät tehonneet. Tutkimus on yksi monista, jotka ovat osoittaneet ketogeenisen ruokavalion positiiviset terveysvaikutukset, verrattuna virallisiin ravitsemussuosituksiin. Ketogeenisen ruokavalion suosio hiipui vasta sitten, kun tyydyttyneitä rasvoja alettiin pitämään terveyden kannalta huonona vaihtoehtona.

Hiilihydraattien, mutta ei kalorien, saannin rajoittamisen sekä hyvien rasvojen nauttimisen terveysvaikutukset oli yleistietoa ennen vanhaan, kuten alla oleva videopätkä Andy Griffith show:sta osoittaa. Bee-tädin omenapiirakkaa vältetään epäterveellisten ”hiilihydraattien sekä glukoosin” vuoksi. Lihamureketta pidetään terveellisempänä vaihtoehtona.

Alkuperäinen teksti

Aiheesta lisää:
Rasvat ovat elintärkeitä terveydelle – ne eivät lihota eivätkä aiheuta sydänsairauksia
Ketogeenisen ruokavalion hyödyt ja rooli syöpähoidossa
Rasvat ja proteiinit karppauksen perustana

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat