Rekisteri poliisille

On aivan ilmeistä, että järjestelmää vaadittaisiin myös poliisin käyttöön. Käy samalla tavalla, kuin on käymässä sormenjälkipassien kanssa.

Sormenjälkipassit eivät tarvitse toimiakseen rekisteriä, johon jäljet tallennetaan. Monet maat, kuten Saksa ja Tanska, ottivat järjestelmän käyttöön ilman rekisteriä. Suomessa rekisteriä vaati poliisi, jolle tosin uuden passijärjestelmän perustanut laki ei antanut käyttöoikeutta rekisteriin. Rekisteri kuitenkin luotiin, ja viime vuoden alussa poliisi aloitti julkisen PR-kampanjan oikeuden saadakseen. Sisäministeri Päivä Räsäsen (kd) on ilmoittanut kannattavansa rekisterin luovuttamista poliisin käyttöön.

Entiset passit vanhenevat, ja vähitellen koko kansa on sormenjälkirekisterissä. Tätä ennen täytyi tehdä vakavahko rikos päästäkseen poliisin sormenjälkirekisteriin, nyt sinne päätyy vain olemalla Suomen kansalainen.

Samoin kävisi satelliittipaikannuksen kanssa. Vielä lakia säädettäessä kansalaisia rauhoiteltaisiin sillä, ettei poliisi saisi oikeutta järjestelmän käyttöön.  Kun tekniikka on käytössä, oikeus annetaan pienellä lakimuutoksella. Suomessa proseduuriin kuuluu myös, että ensiksi poliisi saa käyttää uutta keinoa vain kaikkein törkeimpien rikosten tutkinnassa, sitten kynnystä alennetaan kerta toisensa jälkeen, kunnes sitä voidaan käyttää missä vain. Näin tapahtui esimerkiksi puhelinkuuntelun kanssa.

Rekisterihankkeet eivät pääty tähän. Poliisi on lobannut – pääosin kulisseissa – jo kymmenisen vuotta koko kansan DNA-rekisterin puolesta. Jokaisesta kansalaisesta tallennutettaisiin näyte rekisteriin, uusista kansalaisista näyte otettaisiin jo synnytyslaitoksella.

Kaikki näitä perustellaan rikostutkinnan edistämisellä. Epäilemättä jokaisesta olisi hyötyä rikostutkinnassa, mutta on syytä kysyä, millainen on yhteiskunta, jossa kaikki on alistettu rikostutkinnan vaatimuksille?

Koko kansa poliisin sormenjälkirekisterissä, koko kansa poliisin DNA-rekisterissä, kaikki kansalaisten autot viranomaisten ympärivuorokautisessa satelliittiseurannassa. Onko se vapaiden kansalaisten yhteiskunta?

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat