Riikka Söyring: Sano, tuuli.

Aion nyt kertoa tositarinan Pentikäisen perheestä (nimi muutettu). Pentikäiset asuvat Savossa, pienessä maaseudun kylässä. Perheeseen kuuluu äiti, isä ja useampi lapsi, joista osa on jo teini-ikäisiä. Varsin tavallinen suomalainen perhe siis.
Kutsukaamme äiti Pentikäistä Raijaksi ja isää Penaksi. Pari vuotta sitten Raija, ammatiltaan kirjanpitäjä, kertoi minulle lopettaneensa statiinilääkityksen koska ”jalkoja repi niin ettei kävelemään pystynyt, ja muutennii tuli huono olo”. Raijan mukaan olo helpottui heti, kun lopetti kolesterolilääkityksen. Kuukausi sitten Raija kävi lääkärissä, ja hänelle määrättiin taas kolesterolilääkitys. Epäröiden Raija lunasti reseptin, mutta arveli sitten lääkäreiden tietävän ammattinsa. Raija nappasi ensimmäisen nappulan. Piakkoin iltapuoleen kävi ambulanssi noutamassa Raijan, teho-osastolle oli matka. Siellä Raija on nyt viettänyt viimeisen kuukauden, elämästään kamppaillen.

•••

Kuulostaa karulle, eikö totta? Tarina jatkuu.
Kun sana Raijan joutumisesta sairaalaan levisi kylällä, Penan ja Raijan kotipihaan ilmestyi kokonaista kaksikymmentäyhdeksän ihmistä. Nämä ihmiset eivät puhuneet kauniita sanoja myötätunnosta tai parjanneet terveydenhuoltoviranomaisia. He tekivät kauniita tekoja. Osa porukkaa siivosi koko talon lattiasta kattoon, osa teki pihatöitä. Osa hakkasi halot ja nosteli ne liiteriin. Osa laittoi ruokaa. Penan ollessa töissä omakotitalon pihalle ilmestyi lisäkuorma halkoja; määrämittaan sahattuna ja nätisti pinottuna.

Ovatko Raija ja Pena harvinaisen hyviä ihmisiä, joilla on paljon ystäviä? Ovatko Raijan ja Penan perheen ystävät ja naapurit harvinaisen hyviä ihmisiä?
Ehkä. Onko sillä oikeastaan väliä? Tärkeämpää lienee se, että ihmisiä, jotka tekevät arjen hyviä tekoja siitä sen kummemmin melua pitämättä ja mainesanoja odottamatta, elää keskuudessamme.

•••

Kunpa tarinan voisi päättää tähän, hyviin hetkiin ja välittämiseen. Se ei kuitenkaan olisi rehellistä. Tänään, maanantai-iltana, tätä kirjoittaessani Raija on poissa. Alle viisikymppisenä. Sairaalassa vereen alkoi erittyä kalkkia. Sairaalassa Raijalle tuli haimatulehdus, kramppeja, kuolio varpaisiin. Lääkärit, lausui sureva leski yksikantaan, panivat kuoleman potilaan syyksi.

Perheystävä lähti tuuleen. Olkoon matkansa tähtikirkas. Minä istutan puita. Levähdyspaikaksi, sielupuuksi tähtimatkalaisille – ja itselle. Kasvakaa siinä, yhdessä ja ilossa, suvun suojana. Sukupuusta klaanimetsä, jossa juuret purevat maahan ja latvat hipovat pilviä. Metsänreunassa taivas lepää. Ja mieli. Tähdet kiinnittyvät oksiin.

Kirjoittaja on Magneettimedian toimittaja.

18 kommenttia

 1. Hannu Tanskanen – tämä tölväisy oli jopa sinulta pohjanoteeraus. Kapeakatseisen omahyväisen älykkyyskompleksia potevan narsistin Ilkeyden tiivistelmä.

  Kiitos Riikka Söyringin koskettavasta artikkelista. Voimia perheelle ja naapureille.

  Plusääni(1)Miinusääni(0)
 2. Ei kait tällainen julkaisu mikään muistokirjoitusten paikka ole? Tässä sitä paitsi hyökätään taas kerran julkista terveydenhuoltojärjestelmää ja sen tekijöitä vastaan.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Heppu – oletko sinä noin rajoittunut yksilö, että maailmaasi ei mahdu muuta kuin Farmaca Fennica ainoana raamattunasi. Jos julkinen terveyden hoito tekee kardinaalimunauksen ja lääkäri amputoi sinulta terveen jalan, messuat varmaan hänen toimineen parhaaan tietämyksensä mukaan. Jospa hankkisit itellesi elämän.

   Plusääni(1)Miinusääni(0)
 3. Olisi mielenkiintoista tietää, mikä valmiste oli hänellä käytössä ja johtuiko kuolemaan johtaneet elimistön pettämiset joidenkin aineiden yhteisvaikutuksista vai valmiista sairaudesta. Mahdollisesti pelkästä valmisteesta? Oliko hänellä sairauksia tai lääkityksiä? Käyttikö hän samanaikaisesti luontaistuotteita?

  Monta aukkoa jää tarinaan.

  Jokaisen ihmisen kuolema on surullinen ja omaisille traaginen asia. Siksi on inhottava edes ajatella, että joku käyttäisi toisen kohtaloa omien tarkoitusperiensä ajamiseksi kirjoittamalla siitä julkisesti pelottelumielessä…
  Valitettavasti kyyninen luontoni ajatteli sitäkin mahdollisuutta.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. TheHangedMan,

   – en tiedä kuoleman aiheuttaneen lääkkeen merkkiä
   – ei muuta lääkitystä; perusterve
   – ei alkoholia
   – ei säännöllisesti luontaistuotteita, ainoastaan normaalit vitamiinisatsit silloin tällöin
   – tarkoitusperäni on jatkuvasti pyrkimys edistää ihmisten halua ajatella ihan itse. Se on minusta aina paras vaihtoehto: oman mielipiteen muodostaminen vertaamalla eri puolilta saatua tietoa. Minun kanssani ei tarvitse olla samaa mieltä.

   Plusääni(1)Miinusääni(0)
   1. Oikea paikka kirjoituksillesi olisi mielipideosasto. ( Kolumnit ovat tietysti erikseen).

    Yleensä uutisjutuissa ei toimittajan mielipide ole näkyvästi esillä. Tosin eiväthän ne varsinaisesti useinkaan sinun ole, copypastaat vain näkemyksiäsi tukevia asioita nippuun.

    Muuten jos olet magnmeettimedian toimittaja, otapa toimituksen kokouksessa puheeksi yksi journalismin perusjuttu: totuudellisuus. Nämä codex-jutut sotkevat asioita, ja eivät pidä yhtä totuuden kanssa.

    Ihan yksityiskohtana maininnat ruokien,yrttien yms kaupan kieltämisestä. Viittaan jokin aika sitten kirjoittamaani kommenttiin, jossa tiedustelin asiaa.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)
 4. Akuutti haimatulehdus voi johtua useasta syystä aina alkoholista sappikivitautiin, autoimmuunireaktiosta hyperkalsemiaan(korkea kalsiumpitoisuus veressä) ja hypertriglyceridemiaan(korkea triglyseridipitoisuus veressä). Myös lääkeaineet: tulehduskipulääkkeet, diureetit ja statiinit voivat sen laukaista. Jotkut ovat kuvanneet statiinien aiheuttavan myös kramppeja.

  Hypertriglyceridemiaan liittyy haimatulehdusriski ja hoitoon kuuluu niasiini(B3-vitamiini), fibraatit ja statiinit ja kalaöljy. Eli tässä statiinit ovat estämässä myös haimatulehdusta ?

  1/5 haimatulehduksista kehittyy monielinviaksi ja se on vaarallinen. Siihen liittyy sepsistä ja kuolioita ym.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 5. Ikävä tapaus. Ihminen kuolee kuukauden lääkekuuriin. Omalta osaltani voin sanoa, vuosien kolesteroolilääkitys, ja olen elossa. Ehkäpä juuri siksi.

  Tosin tarinan mukaan lääkityksen lopettaminen poisti vaivat, aloittaminen tappoi.Valitettavasti juttu noudattaa kaavaa terveydenhuollon ja THL:n syyllistäminen.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 6. Tätini -jo edesmennyt- oli ammatiltaan kirjailija ja toimittaja. Hän antoi aikanaan minulle neuvon ”Kirjoita aina kuin kirjoittaisit idiootille”. Täti tarkoitti tietenkin, että esimerkiksi reseptiä kirjoitettaessa täytyy aina olettaa että tekstiä lukee joku, joka ei ole koskaan keittänyt edes vettä kattilassa > ole perusteellinen, aloita kertominen alusta asti.

  Hyvä neuvo, mutta vaikea noudattaa. Varsinkin, kun merkkimäärä on rajattu.

  Kun kirjoitin tätä kolumnia, mielessäni oli paljolti, surun lisäksi, yksi-koko-sopii-kaikille-ajattelutavan vaarallisuus: siinä ajattelussa unohtuu helposti, että ihminen on yksilö joka reagoi yksilöllisesti ja että toisen oire on toisen normaalitila. Esimerkiksi jollain ihmisellä on aina matala verenpaine, jopa niin matala että toisella ihmisellä se merkitsisi sairaalakeikkaa. Tarjottu hoito on kuitenkin yleensä sama.

  Yksi-koko-sopii-kaikille-ajattelu perustuu tietenkin tehokkuusajatteluun mutta myös tuottavuuden kasvattamiseen (talouskasvun mantra): sarjatuotanto kasvattaa voittomarginaalia. Toisaalta sarjatuotanto vaatii suuren myyntivolyymin; suuren asiakaskunnan. Tuotteelle täytyy luoda kysyntä.
  Lääkkeiden kanssa se tehdään suositusarvoilla, jotka perustuvat keskiarvolaskentaan ja oletusarvoihin.
  Yksilöllisillä taipumuksilla ei ole siinä tilaa.
  Tähän ongelmaan ovat jotkut arvostetut lääketieteen ammattilaiset kiinnittäneetkin huomiota.

  Minun on vaikea uskoa, että kukaan tosissaan luulee minun pitävän kaikkia lääkäreitä ammattitaidottomina, vastuuttomina mäntteinä ja aivopestyinä tappajina jotka tahallaan tai osaamattomuuttaan aiheuttavat kärsimystä.

  Lääkärit ovat tehokkuusajattelun uhreja hekin: jatkuvasti vaaditaan tuottavuutta, kustannustehokkuutta, supistuksia henkilökunnan määrään tmv.
  Aika, jonka budjettiosasto myöntää lääkärin käytettäväksi on potilasta kohden aivan liian lyhyt, että siinä ennättäisi tutustua edes niin paljon että kommunikaatio sujuu. On takuulla vaikea saada selkoa, mikä vaivaa, jos ei ole tottunut potilaan tapaan ilmaista itseään.

  Ongelma on ajattelutavoissamme: taloustermeillä mitattavan tehokkuusharhan vääristämä moraalinen ja eettinen vinoutuma, eräänlainen fiskaali fimoosi.

  Plusääni(1)Miinusääni(0)
 7. Hyvä Riikka, lisää näitä!

  Tämä on valitettavasti suomen terveydenhuollon nykypäivää. Määrätään kolestrolilääkkeitä, vaikkei niden käytölle ole mitään perusteluja. Tämä koko kolestrolihysteria on sitä terveystahoilta tulevaa pelottelua. Kiitokset tästä P. Puskalle ja sille Pohjoiskarjalatutkimukselle, joka oli täyttä huuhaata.

  Plusääni(1)Miinusääni(0)
 8. Kerronpa myös surullisen tapauksen.

  Lähiomainen käytti monivitamiinivalmistetta M, ja sai infarktin. Hän kertoi minulle, että tuttu kirjastonhoitaja käytti myös M:ää ja hän sai infarktin johon menehtyi. Tämän jälkeen kesti jonkin aikaa että lähinomaiseni tajusi mikä aine M:ssä saattoi olla syypää ja lopetti sen käytön. Mutta se oli yksityishenkilön ns. hypoteesi, arvelu. Kesti vuosia ennenkuin viralliselta taholta (Jukka T. Salonen) keksittiin ja myönnettiin ja varoitettin tämän saman hivenaineen aiheuttavan sydäninfarkteja. Pian tämän jälkeen – vähin äänin – vitamiinivalmisteista poistettiin (myös tuosta tuotemerkistä M) tuo kyseinen ”vaarallinen” hivenaine. (Muistaakseni sekä virallisella että vaihtoehtolääk. puolella).

  Arvaatteko mikä hivenaine on kyseessä ?

  Plusääni(1)Miinusääni(0)
  1. Kerro meille myös niistä miljoonista surullisista tapauksista, joita tapahtuu, kun ihmiset kuolevat lääkkeiden käyttöön. Pelkästään USA:ssa kuolee joka vuosi yli 100,000 ihmistä FDA:n hyväksymien lääkkeiden takia.

   Plusääni(1)Miinusääni(0)
  2. Kysessä on rauta (Fe).

   ”On todennäköistä, että elimistön runsaat rautavarastot lisäävät katalyyttisen raudan saatavuutta verisuonen seinämässä.
   Kolmessa prospektiivisessa väestötutkimuksessa onkin havaittu elimistön runsaiden rautavarastojen liittyvän sydäninfarktin tai sepelvaltimotaudin suurentuneeseen vaaraan (Salonen ym. 1992a, Magnusson ym. 1994, Morrison ym. 1994).”
   -Rasvojen hapettumisen merkitys sydän- ja verisuonisairauksissa,
   Duodecim 1994;110(17):1643,Seppo Ylä-Herttuala ja Jukka Salonen

   Plusääni(1)Miinusääni(0)
 9. Ja vielä, en nyt oikein ole sillä tuulella, että jaksaisin keskustella täällä pohjattomasta ilkeydestäni, veljeni
  kuoli helatorstain aattoaamuna Satakunnan keskussairaalassa taisteltuaan siellä kolme viikkoa nopeasti edennyttä imusolmukesyöpää vastaan.

  Plusääni(1)Miinusääni(0)
 10. Bildenberg kokoukseen osallistujat Suomesta. Huomaa Hesarin Pentikäinen !!!! Vanha Pravda käy hakemassa ohjeita kuinka lampaita paimennetaan !!!

  Apunen, Matti, Director, Finnish Business and Policy Forum EVA
  Johansson, Ole, Chairman, Confederation of the Finnish Industries EK
  Ollila, Jorma, Chairman, Royal Dutch Shell
  Pentikäinen, Mikael, Publisher and Senior Editor-in-Chief, Helsingin Sanomat

  Plusääni(1)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat