Rokotekritiikin taustaa

Rokotteiden säilöteaineet ovat suurin vastustuksen aiheuttaja. Kritiikkiä aiheuttaa myös se, että rokoteohjelmissa yhteisön etu ajaa yksilön edelle.

Rokotteet sisältävät taudinaiheuttajien laimennettua kantaa, inaktiivisia taudinaiheuttajien osia tai muunneltuja taudinaiheuttajien tuottamia myrkkyjä. Rokotuksen tarkoitus on aiheuttaa elimistössä puolustusreaktio, joka jättää elimistöön muistijäljen ja estää tartunnan tai lieventää tartunnan aiheuttamia haittoja.

Rokoteohjelmien pyrkimyksenä on hävittää tauteja aiheuttavat mikrobikannat maapallolta kokonaan ja estämään siten tautien ilmeneminen. Vallitsevan lääketieteellisen näkemyksen mukaan rokotusohjelmien hyödyt ovat kiistattomia sekä rokotettavalle itselleen että koko yhteisölle.

Tilastoilla on osoitettu, että tartuntataudit ovat huomattavasti vähentyneet rokotteiden käyttöönottamisen jälkeen.

Rokotusten vastainen kirjallisuus puolestaan esittää, että tartuntatautien määrä oli kääntynyt jyrkkään laskuun jo kauan ennen laajamittaisten rokotusohjelmien käynnistymistä. Syy tautien vähenemiseen on pääasiassa parantunut hygienia ja elinolot, mikä on tilastollisestikin nähtävissä.

Rokotteiden lukuisat säilöteaineet, etenkin ympäristömyrkky elohopea, ovat myös joutuneet kritiikin kohteeksi. Säilöteaineita on kaikissa rokotteissa. Rokotekriittiset muistuttavat myös siitä, ettei rokotteiden turvallisuudesta ole olemassa luotettavia, pitkäaikaisiin vaikutuksiin keskittyneitä tutkimuksia. Erilaiset autoimmuunisairaudet ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti rokotteiden käyttöönoton jälkeen.

Kansanterveyslaitoksen/THL:n mukaan suomalaisen yleisen rokotusohjelman suunnittelussa otetaan huomioon rokotusten hyödyt ja toisaalta taudin vakavuus, siihen sairastumisen todennäköisyys, rokotteen teho ja sen mahdolliset haittavaikutukset. Tarkoituksena on saavuttaa tarvittava suoja mahdollisimman pienillä haittavaikutuksilla.

Rokotteiden tauteja lisäävää vaikutusta tutkitaan. Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan uusi pneumokokkirokote tuotti lääkkeille vastustuskykyisempiä bakteerikantoja samalla kun suojasi tiettyjä keuhkokuumeen aiheuttajia vastaan. Pneumokokkirokote lisättiin Suomen lasten rokotusohjelmaan 1. syyskuuta 2010.

Nykyään rokotteet ovat useimmissa maissa enimmäkseen vapaaehtoisia. Suomessa rokotukset ovat vapaaehtoisia tavallisissa tilanteissa, mutta lakiin on edelleen kirjattu pakollisten rokotusten mahdollisuus. Suomi on yhtenä 194 maasta allekirjoittanut WHO:n IHR-sopimuksen (International Helath Regulations) joka mahdollistaa väestön pakkorokotukset.

Suomessa Heikki Peltola, infektiotautiopin professori, on puolustanut näkemystä, että rokotuksissa yhteisön edun tuleekin mennä yksilön etujen edelle. Jotkut katsovat pakollisten rokotusten olevan oikeutettuja siitä huolimatta, että lapsia kuolee rokotteiden aiheuttamiin haittoihin.

Lue lisää:

Rokotteet aiheuttavat sairauksia

Miksi media vaikenee rokotehaitoista?

Kommentti: Julkisesta keskustelusta puuttuu läpinäkyvyys

5 kommenttia

 1. ”Tilastoilla on osoitettu, että tartuntataudit ovat huomattavasti vähentyneet rokotteiden käyttöönottamisen jälkeen.

  Rokotusten vastainen kirjallisuus puolestaan esittää, että tartuntatautien määrä oli kääntynyt jyrkkään laskuun jo kauan ennen laajamittaisten rokotusohjelmien käynnistymistä. Syy tautien vähenemiseen on pääasiassa parantunut hygienia ja elinolot, mikä on tilastollisestikin nähtävissä.”

  Sinällään ihan oikea ajatuksenjuoksu. Entäs ne tapaukset joissa ruokavalio ja hygenia on pysynyt samana, mutta vasta rokotteen käyttö on laittanut tautitapausten määrän romahtamaan? Esim. Hib-rokote vauvoilla. Samoin tuhkarokkorokotteen käyttö 60-luvulla.

  http://www.cdc.gov/vaccines/vac-gen/6mishome.htm#Diseaseshadalready

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. Repe on siis iloinen hinkuyskään sairastuneista lapsista?

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 3. Skepsisläisten kommentit on taas luokkaa Ö-mappi. Eikö skepsisläiset sitten ole pahoillaan kaikkien niiden puolesta, jotka ovat kuolleet minkä tahansa rokotteen saatuaan tai saaneet niiden takia esim. narkolepsian tai halvauksen? Entä ne naiset, jotka sikapiikin saatuaan saivat keskenmenon ja menettivät lapsensa?

  Teillä on myös omituinen asenne rokotekriittisiä ihmisiä kohtaan, eikö rokotteita saisi tarkastella kriittisesti? Eikö rokotevalmistajia ja heidän kytköksiään, lahjomisia jne.jne.jne. saisi tuoda esille? Eikö Puskan ja THL:n suosituksia ja kehoituksia saa epäillä? Eikö epäileminen nimenomaan ole Skepsiksen alaa? Nykyinen toiminta näyttää perustuvan lähinnä kieltämiseen ja hyvin valikoidut aiheet epäilemiseen.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 4. Rokotteiden todelliset tavoitteet ovat tärkeysjärjestyksessä:
  1) henkisen kehityksen hidastaminen ja estäminen
  2) lisääntymiskyvyn heikentäminen
  3) immuunipuolustusjärjestelmän heikentäminen.

  Yksinkertaisia on helpompi hallita ja pienempi joukko on helpommin hallittavissa. Samalla oletetaan, että hallitsijoille jää itselleen enemmän resursseja käytettäväksi. Lisätavoitteena rahan kerääminen lääkefirmoille ja niiden edustajille rokotteita myymällä sekä lisälääkkeiden myynnistä mm. rokotteista heikentyneille. Tauteja tehtaillaan ja levitetään tahallisesti. Muitakin keinoja on. Mm. ravinnon hallinta, ravinteiden saannin heikentäminen ja ravinnon saastuttaminen, pelottelu ja luonnollisten parantamiskeinojen käytön estäminen lainsäädännön avulla.

  Järjestelmässä on varmasti myös ihan vilpittömin aikein mukana olevia yksilöitä, jotka vain eivät tiedä. Ei silti syytä huoleen. Meillä on keinot selvitä tästäkin ja myös selviämme. Jokaisen täytyy itse herätä. Kannattaa aloittaa ahneudesta eli siitä pelosta, että minulle ei riitä ja että minusta ei huolehdita. Pelokkaita on helppo hallita.

  Plusääni(1)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat