Ruotsalainen skeptikkoyhdistys vuoden harhaanjohtaja 2011

Tiede ja Kansansivistys- yhdistys harjoittaa länsinaapurissamme aggressiivista toimintaa ja on vahingoittanut tieteen alkuperäistä määritelmää.

Ruotsalainen internet-sivusto NewsVoice on nimittänyt skeptikkoyhdistys Vetenskap och Folkbildning (VoF) vuoden 2011 harhaanjohtajaksi. Yhdistys on tullut tunnetuksi yrityksistään sabotoida sellaisten yksilöiden ja organisaatioiden mainetta, joilla he uskovat olevan vääriä mielipiteitä.

Yhdistyksen hallitus ja sen nuoret aktivistit näkevät kuviteltuja vaaroja ihmisissä, jotka uskovat ”vääriin asioihin”. Väärät asiat voivat liittyä biodynaamiseen viljelyyn, luontaislääketieteeseen, kasvisravintoon, uskoon henkisestä elämästä tai epäuskoon influenssarokotteita kohtaan. Itse asiassa VoF:n strategiaan sisältyy taistelu vähintäänkin 30 asiaa tai ilmiötä vastaan sekä niiden naurettavaksi tekeminen. Asia käy ilmi yhdistyksen kotisivuilta.

VoF tekee kaikkensa estääkseen instituutioita tutkimasta ”vääriä” alueita huolimatta siitä, että yhdistys itse sanoo tahtovansa niitä tutkittavan. Käytännössä VoF toimii kaikkia tällaisia tutkimusyrityksiä vastaan. Mikäli tutkimuksissa kuitenkin ilmenee myönteisiä tuloksia, VoF vaihtaa suuntaa ja pyrkii saattamaan tutkimukset huonoon valoon.

VoF sanoo toimivansa vapaan mielipiteenmuodostuksen pohjalta, mutta tosi asiassa Tiede ja Kansankasvatus -yhdistys luo sensuuria ja epävirallista rajoitusilmapiiriä hallituksensa ajaman aggressiivisen toiminnan avulla. VoF:n kyseenalainen toiminta ilmenee mediakampanjoina, verkkohyökkäyksinä sekä päättäjiin kohdistuvana henkilökohtaisena vaikuttamisena, johon liittyy pelottelutaktiikkaa. Suomessa toimivaa skeptikkoyhdistystä, Skepsis ry:tä, on niin ikään arvosteltu erikoisista toimintatavoistaan.

NewsVoicen perustelut VoF:n nimittämiseksi vuoden harhaanjohtajaksi 2011

• VoF on onnistunut johtamaan harhaan monia vaikuttajia, poliitikkoja ja journalisteja diktatorisella kielenkäytöllä, joka kuulostaa tieteelliseltä, mutta on tosiasiassa kvasi- tai pseudotieteellistä.
• VoF on jo vuodesta 1982 saakka onnistunut asettamaan kannattajiaan keskeisiin asemiin korkeakouluissa, instituutioissa ja tiedotusvälineissä. Se on usein tapahtunut virkamiesten ja korkeassa asemassa olevien johtajien toimesta, jotka huolehtivat siitä, että ”oikea henkilö” tulee valituksi varmistamaan, että VoF:n politiikkaa noudatetaan.
• VoF on tuonut julkisuuteen näkemyksen, että toisella tavalla ajattelevien mustamaalaus ja heitä vastaan taisteleminen on hyvän tieteen ja kansankasvatuksen mukaista.
• VoF on vahingoittanut tieteen käsitettä vääristämällä sen alkuperäistä määritelmää.
• VoF on saanut aikaan, että moni vuosina 1982-2011 kasvanut nuorisosukupolvi on saanut vääristyneen kuvan tieteestä ja kansankasvatuksesta. Sitä on tapahtunut muun muassa levittämällä VoF-vaikutteista kurssikirjallisuutta korkeakouluihin, jakamalla vuodesta 1987 lähtien Vuoden harhaanjohtaja -antipalkintoa, sulkemalla pois ”vääräntyyppisiä” aihe- ja ainevalintoja opiskelijoilta ja lääkäreiltä sekä säännöllisten esiintymisten avulla kouluradiossa ja tv:ssä.
•  VoF on puutteellisen johtajuuden takia aiheuttanut vahinkoa nuorille aktivisteille, jotka rekrytantteina ovat korkeakouluissa osallistuneet vihamieliseen toimintaan toisilla tavoilla ajattelevia kohtaan.
•  VoF:n hallituksen johtajisto muodostuu professoreista ja lääkäreistä, jotka ovat unohtaneet, mitä akateeminen rehellisyys merkitsee.

Lähde:
http://newsvoice.se/2011/12/28/vetenskap-och-folkbildning-utnamns-till-arets-forvillare-2011/

 

 

12 kommenttia

 1. Hienoa ! Suomen skepoillekin pitäis jonkun antaa vastaava palkinto. Skepojen toiminta on täsmälleen samanlaista täälläkin.

  Plusääni(0)Miinusääni(1)
  1. Aivan vapaasti, voitte perustaa ”oikeaa tiedettä”(johon kuuluisi vaikkapa homeopatia, energiahoidot, revisionistinen historiantulkilta jne) puoltavan yhdistyksen ja antaa oman ”Harhaankohtaja-palkintonne” meille.

   Mikä estää.

   Plusääni(0)Miinusääni(1)
 2. Onhan tämä tiedetty jo aiemmin ja että vastaavia yhdistyksiä on ympäri maailmaa, mutta että se on oikeasti noin systemaatista on ehkä lopulta pienoinen yllätys. Se tarkoittaa, että taustalla täytyy olla selkeitä intressejä ja mahdollisesti myös rahoitusta tai muita palkitsemistapoja – kukaan ei harrastuksena viitsisi kauaa tuollaista pseudotieteilyä harjoittaa. Mitä nämä ovat, keitä he edustavat ja mitkä ovet heidän todelliset motiivinsa? Tässä olisi nyt tutkijoille graduntekoaihetta. Väitöskirjaa en siihen kuitenkaan lähtisi tuhlaamaan. Voisi aloittaa mm. näiden eri maissa toimivien yhdistysten toimintatapojen ja yhteyksien analysoinnista. Antaisikohan opetusministeriö tutkimusapurahaa? Ainakin ne ovat kuulemma antaneet näille yhdistyksille tiedonjulkistamisrahaa tms. Eli kytkös saattaa löytyö ihan ministeriöön saakka! Näöillä yhdistyksillä on ilmeisesti ollut ainakin yhteisiä rokotteita puolustavia kampanjoita ja rokotteisin kriittisesti suhtautuvien tahojen halventamiskampanjoita. Näistä saisi varmaan jo aika pitkälle selville, onko kysessä syetmaattisesti toimiva kansainvälinen liiga.

  Mutta ei tuhlata näihin kovin paljoa energiaa. Käytetään se mielummin johonkin rakentavaan.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 3. ”Luomuruoka” on nostanut mm. USA:ssa ruokamyrkytysten määrän kymmenkertaiseksi.

  ”Luontaislääkkeet” ovat tappaneet lukemattoman joukon hyväuskoisia höyniä, jotka korvaavat niillä
  oikean lääkärin ja lääkkeet. ”Luontaislääkkeiden” myyjät tulisi asettaa syytteeseen joukkomurhasta.

  On hyvä, että meillä on Skepsiksen tapaisia yhdistyksiä, jotka paljastavat huuhaata.
  Se ei miellytä ”uskovia”, sillä busineksessa liikkuu valtavat rahat. Se on mafia siinä missä
  ”oikeatkin”.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Tuota… törmäsin syksyllä englantilaiskaupan tuotteita myyvään siwa-tyyppiseen myymälään Espanjassa. Sieltä nappasin kaksi paahtoleipäpäakettia aamiaispöytään. Tarkempi paketin tutkimnen osoitti, että tuoreen tuntuisten leipien viimeinen myyntipäivä oli kolmen vuoden kuluttua. Eli ei varmaan tulekaan ruokamyrkytystä, mutta mitä se säilöntäaine saa aikan elimistöön kertyessään, ei kiinnosta vai?. Siat saavat sataa eri rokotetta läpi elämänsä. Hirvet metsässä eivät yhtään. Ajatelkaapa itse – ihan itse, ilman skepojen polarisoivia laseja ja silmälappuja, kumpi on terveellisempää.

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
 4. @ Hmm

  Nykyinen ”teollinen” ruoka on turvallisinta ihmiskunnan historiassa, ”luomuruoan” tai ”tilaruoan” hyvyys on vain pintajengin legendaa. Elintarvikkeisiin lisättävät aineet ovat lähes poikkeuksetta luonnontuotteita tai sitten vitamiineja, kuten C tai D. Nitriittiä lisätään lihaan, ei suinkaan ensisijaisesti sen tekemiseen punaiseksi ja houkuttelevan näköiseksi (luomuliha on ikävän harmaata), vaan estämään anaerobien botuliinibakteerien kehitys, äärimmäisen vähäinen määrä botuliinia tappaa ja tällainen kuolemantapaus vasta sattui Suomessakin ulkomaisesta luomutuotteesta.Kun tuote eristetään hapesta, se säilyy erittäin pitkään ja siksi
  useat tuotteet pakataan suojakaasuun (typpi), joka estää hapettumisen. Vaikkapa purkkilihasäilykkeet säilynevät jopa vuosisatoja, jos ruoste ei syö purkkia ja happea pääse sisään. Samoin pakastetut, onhan
  10 000 vuotta sitten jäätyneen mammutinkin lihaa syöty ja oli o.k.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 5. Luonnontuote ei ole sama asia kuin luomu, jos sitä ei ole otetetu luonnosta, vaan on tuotettu muka vastaava aine tai sitten luontoperäistä on käsitelty. Tällöin se on jo vaikutuksiltaan eri juttu. Luonnosta asaa myös monia myrkkyjä. Myös yliannokset joitain aineita, tiivistykset ja eriyttäminen tms muunnelmat ovat jo ihan eri asia.

  Eikös botuliinia tullut juuri vain näihin tyhjiöpakkauksiin tai suojakaasujuttuihin?

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 6. Miksihän skepot erityisestituntuvat hyökkäävän kaikenlaisia revisionistisia historiantulkintoja vastaan? Tuolla on kokonainen sivu omistettu keskustelulle kielletystä historista:

  https://www.facebook.com/groups/318100744895058/

  Suosittelen liittymään. Ihmeellistä, että Suomessa ei juuri keskustella muuten historiasta kuin valtaeliitin esittämien juttujen pohjalta, poimittuna teeveessä tai yliopistomiesten opuksista, medioiden esityksistä ym. Imeisesti, kun ei ole käännetty kirjoja. Suomalaiset keskustelupalstat herättävät karmeaa myötähäpeää, kun koulutetut ihmiset toistelevat mitä naurettavimpia valheita ja muutenkin höpöä. Ihmeellistä, miten ihmisiä voi petkuttaa. Ikäänkuin kaikki luottaisivat sokeasti valtiovaltaan tässä asiassa. Myös Bilderbergistä ym. vaahtoavat toisinajattelijat. Liittyisikö se myös siihen, että vasemmisto on perinteisesti valehdellut historiasta? Vasemmisto on eliitin luomus

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 7. @ Joo ja NATO-keskustelu, jossa kansa on aivopesty YYA:n kahden sukupolven aikana niin tehokkaasti, että pressaehdokkaatkin kaikki kieltävät sen kuin Pietari Jeesuksen hiilivalkealla! Maa on kommunismin ulkomuseo, lähes kaikki muut EU.maat kuuluvat NATO:on, joka olisi ainoa järkevä ratkaisu meillekin,
  meillä ainoana on toistatuhatta kilometriä rajaa EU:n ainoan vihollisen kanssa.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 8. Tietysti myös on luotu perinne ajatella, että eri koulukunnat historiasta yhdistyvät aina johonkin poliittiseen vakaumukseen. Perinteisesti oikeisto ja vasemmisto on ollut joka asiasta omaa mieltään ja porukalla ja sitten omaksunut aatteensa ja ideologiansa ja mahtimiestensä sepustukset. Kaikki keskustelut ovat samojen vanhojen jorinoiden toistelua ja niissä pitäydytään. Jos rikot jonkun perinteisen oman aatteen ihmisten näkemyksen, olet porukan petturi.

  Tällainen on haluttu synnyttää. Jos puhut jonkun muun eduksi, niin olet petturi ja jos haluat puhua totta valheen sijaan, olet natsi. Totuudella ei ole nykyisin juuri arvoa. Jos se on vähemmän raskauttava natseja ja Saksaa kohtaan, esittäminen katsotaan natsismiksi tai natsismin sympatuseeraamiseksi. Aivottomaksi on mennyt ja siksi on ollut ahdolista säilyttää akuankkamainen maailmankuva historiasta ja vähän muutenkin. Meistä tehdään koko ajan huonompia. Oudompia, pelkkiä valehtelevia läjiä. Siis valhetta vain ja kaikki. Kaikki valhetta. Hyh ja huh.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 9. Suomalaiset pistää sotilasliitto NATO miinanpolkijoiksi ja tunkee pää edellä venäjän pyllyyn, tai mihinkä nyt maailmassa sattuukin olemassa hyökkäämässä. Kohteita riittää ja kaikki sodat käydään muualla kuin USAn maaperällä. Tietenkin USA hyökkää sinne, jolla on voelä valtion omaisuutta ryöstettävänä, kuten Irak ja Libya. Sitten perhaillaan valmistellan hyökkäämistä Iraniin ja sitten Syyriaan.
  Sinne pääsee suomalaisetkin turvaamaan ”demokratiaa” kunhan liittyvät natoon. Suututtaa nämä natointoilijat. Maan oma puolustusjärjestelmä ja armeija on tehty munattomaksi, jotta Nato tuntuisi luonnolliselta. tsiisus, että hävettää.
  Tervetuloa kolmas maailmansota hävittämään tämä pallon päällä hallitsemattomasti leviävä syöpäkasvain nimeltä ihminen. Ei sillä ole edellytyksiä elää. Tai ahneimmat ammuttakoon avaruuten ja luvataan ikiomaksi kaikki auringot ja planeetat jotka vastaan tulevat.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat