Ruotsin fanaattiset feministit – miesten silpomisen puolesta?

Ruotsi on feminismin suunnannäyttäjä ja maailman feminismin keskus. Ruotsissa on otettu käyttöön ensimmäisenä maana Euroopassa samaa sukupuolta olevien avoliitto vuonna 1987; tätä seurasi Tanska 1989 ja Norja 1993 säätämällä lain ”rekisteröidystä parisuhteesta” (lähes kaikilla avioliiton oikeuksilla). Myös Ruotsi otti rekisteröidyn parisuhteen käyttöön 1994. Sen jälkeen tapahtui paljon, vaikka hallitus lupasi, ettei enempiä muutoksia perhe- ja avioliittolakiin enää tehtäisi, sekä vuonna 1987 että 1994!

Vuosina 2004 ja 2005 nähtiin erikoisen kampanjan nousu, romahdus ja uudelleen herääminen, kun äärivasemmiston radikaalit feministit nostivat esiin ajatuksen avioliiton korvaamisesta lukuisia puolisoita sallivalla sukupuolivapaalla parisuhteella. Juttuun liittyy myös eräs viime vuosien mielenkiintoisimmista politiikan tapahtumista: Ruotsin ensimmäisen ainoastaan naisten asioihin keskittyneen puolueen nousu, suosio ja hajoaminen. Puolue otti nimekseen Feministinen Aloite, feminiskt initiativ (FI tai F!).

 

Nuorekasta moniavioisuutta

Maaliskuussa 2004 yksi Ruotsin konservatiivisista päivälehdistä, Nya Dagen, kirjoitti valtapuolue sosiaalidemokraattien nuorisosiivestä, joka kannatti ajatusta avioliiton korvaamisesta moniavioisella ja ”sukupuolineutraalilla” avioliittojärjestelmällä. Samaan aikaan vihreän puolueen nuoret vaativat moniavioisten liittojen tunnustamista. Nya Dagen vastusti pääkirjoituksessaan nuorten aloitteita muistuttaen lukijoitaan hallituksen lupauksista, ettei avioliittolakiin tulisi enempiä muutoksia vuosien 1987 ja 1994 muutosten jälkeen. ”Älkää uskoko!” kirjoitti Nya Dagen. Lisää muutoksia on varmasti luvassa. Pääkirjoitus kirvoitti vihaisen kirjeen vihreiden nuorten johtajalta Einar Westergårdilta:

”Yritämme saada aikaan sukupuolten vallankumouksen ja tasoittaa nykyistä hierarkiaa, jossa heteroille annetaan etuuksia ja jossa muita sukupuolielämän muotoja yritetään tukahduttaa. Kahden henkilön parisuhde on heteroseksuaalinen normi, kun taas meidän tavoitteemme on tehdä laista mahdollisimman riippumaton normeista. Avioliitto ei ole avain homoseksuaalien, biseksuaalien ja transsukupuolisten vapauteen. Tärkeätä on taistelu sukupuolivapaan ja normeista vapaan lainsäädännön puolesta saavuttaaksemme yhteiskunnan ilman heteroseksuaalisia normeja.”

 
Feministit painostavat

Asiat lähtivät rullaamaan nopeammin kuin Nya Dagen osasi aavistella, sillä apuun tulivat kesällä 2004 feministit, jotka olivat tyytymättömiä epäonnistuttuaan yrityksessään saada naiskiintiöt yritysten johtokuntiin. Vuonna 2002 tasa-arvoministeri Margareta Winberg oli asettanut paljon keskustelua aiheuttaneen tavoitteen saada Ruotsin julkisesti noteerattujen yritysten johtokuntiin vähintään 25 % naisedustajuus. Winberg uhkasi hallituksen valvomilla kiintiöillä, mikäli tavoitteeseen ei päästäisi vuoteen 2004 mennessä. Vaikka Norjassa jo vastaava kiintiö oli käytössä, ei Ruotsissa vaatimuksiin taivuttu, sillä vuonna 2004 naisia oli johtokunnissa vain 11,6 % ja suurin osa eduskunnasta vastusti kiintiöiden asettamista. Vasemmistopuolue ja vihreät kannattivat kiintiöitä, mutta valtapuolue sosiaalidemokraatit oli mielipiteiltään vahvasti jakautunut. Näytti siis siltä, ettei ministeri Winbergin uhkauksella olisi katetta.

Tilannetta laukaisemaan astui Gudrun Schyman, entinen vasemmistopuolueen karismaattinen johtaja, joka päätti perustaa uuden puolueen, ”Feministisen aloitteen” (FI). Schyman päätteli, että jos hän saisi Ruotsin lukuisat feministit yhteen puolueeseen, olisi sosiaalidemokraattien pakko ottaa heidät mukaan hallitukseen ja samalla sitoutua tukemaan feministisiä lakimuutoksia ja naiskiintiöitä. Strategian riskinä oli sosiaalidemokraattien ennestään jyrkästi jakautuneiden mielipiteiden kallistuminen heitä vastaan, jolloin maan hallitus joutuisi maltillisten sosialistien käsiin. Jos taas feministit saisivat eduskuntaan pääsemiseen oikeuttavat vähintään neljä prosenttia äänistä, olisivat näkymät uuden uljaan ja naisvaltaisemman maailman luomiseen valoisat.

 
Feministien vaatimukset

Muutama kuukausi ennen lähtöään vasemmistopuolueesta Schyman oli aiheuttanut kiistaa ehdotuksellaan ”miesverosta”, vain miehiin kohdistuvasta verosta, jolla kustannettaisiin valtion lukuisia naisten turvakoteja. Schymanin ”miesvero” lietsoi vihaisia vastineita maltillisemmilta ihmisiltä, kuten Liza Marklundilta: ”Kaikkien miesten julistaminen syylliseksi kaikkiin raiskauksiin ja väkivaltaan naisia kohtaan ei ole vain loukkaavaa ja väärin, vaan yksinkertaisesti typerää.” Huolimatta kärkevistä arvosteluista miesveroa kohtaan Schymanin lupaus ”murtaa vallan keskittyminen miehille” FI:n avulla sai laajaa kannatusta. Kannatuskyselyt osoittivat viiden prosentin varmasti äänestävän FI:tä ja uskomattomat 20-25 % sanoi harkitsevansa FI:n kannattamista.

Jo näin aikaisessa kannatuksen vaiheessa FI esitteli erittäin radikaaleja ideoita. He suunnittelivat muuttavansa Ruotsin lainsäädäntöä raiskauksen osalta niin, että miesten tulisi aina kysyä naiselta lupaa seksiin. Vaatimuksia esitettiin myös lain säätämiseksi ”suhteellisen arvon” määrittämiseksi palkan tasoittamiseen aloilla, jotka olivat hyvin mies- tai naisvaltaisia, kuten trukkikuskit ja puhelinvaihteenhoitajat. Keskeinen ajatus FI:n tavoitteissa oli yhdenmukaistaa miehet ja naiset kaikilla perheen ja työn osa-alueilla. Miehet haluttiin pitämään yhtä paljon isyyslomaa kuin naisilla oli äitiyslomaa. Ruotsissa vanhempainvapaa on noin vuoden, minkä voi ottaa äiti, isä tai molemmat yhdessä. Myös päiväkoteihin haluttiin mieskiintiöt ja sieltä tahdottiin poistaa leikeistä poikien ja tyttöjen sukupuolieroja korostavat leikit.

 

Feministien voitot

Schymanin strategia tuotti nopeasti tulosta. Pysäyttääkseen feministien loikkaukset vasemmistolaiset puolueet omaksuivat pian FI:n puolueohjelman ajatuksia. Sosiaalidemokraatit suosittelivat tasavertaisuusbonusta perheille, joissa vanhempainvapaa jaettiin tasan isän ja äidin välillä. Hallitus lupasi harkita samaa sukupuolta olevien avioliittoa olemassa olevan rekisteröidyn parisuhteen sijaan.

Yhdessä kolme vasemmistolaista puoluetta (sosiaalidemokraatit, vasemmistopuolue ja vihreät) päättivät myöntää lesbopariskunnille oikeuden keinohedelmöitykseen valtion terveydenhuollon. Säädös astui voimaan heinäkuussa 2005. Oikeus keinohedelmöitykseen annettiin kaikille lesbopareille, huolimatta siitä olivatko he naimisissa, rekisteröityneet vai ainoastaan asuinkumppaneita. Molemmille myönnettiin myös täydet äidin oikeudet, mikä mahdollisti kolminaisvanhemmuuden ja teki tavallaan isistä korvattavia. Samaan aikaan hyväksyttiin Ruotsissa muita asetuksia sukupuolten tasa-arvosta, muun muassa asetus yhtäläisistä velvoitteista, kuten hiusten leikkuusta. Kevät 2005 oli Feministiselle aloitteelle oikeaa voitonjuhlaa. Uuden kulttuurin ilmapiiri rohkaisi Ruotsin feministejä kaikilla tasoilla. Miss Ruotsi -missikisat peruttiin vuonna 2005, ensimmäisen kerran sitten niiden alkamisen vuonna 1949.

 
”Miehet ovat eläimiä”

Kaiken suosion keskellä ongelmia syntyi tv-dokumentista Sukupuolten sota, joka paljasti Ruotsin feministien radikaaleimman aineksen ajatuksia, jotka olivat liikaa jopa vapaamielisille ruotsalaisille. Dokumentissa silmäätekevä feministi, akateemikko ja aktivisti Eva Lundgren väitti jopa 50 % ruotsalaisista naisista olevan miesväkivallan uhreja. Lundgren vakuutti ruotsalaisten miespuolisten saatananpalvojien verkoston tappaneen satoja vauvoja rituaalimurhissa Ruotsissa. Uppsalan yliopiston virallinen tutkimus totesi myöhemmin molemmat väitteet perättömiksi.

Dokumentissa esiintyi myös Ireen von Wachenfeldt, valtion naisten turvakotien puheenjohtaja, jonka kommentit aloittivat kiivaan julkisen keskustelun hänen todettuaan filmissä, että ”miehet ovat eläimiä”. Taustalla oli turvakotien verkoston von Wachenfeldtin johdolla painatetut otteet 60-luvun ”SCUM-manifestista” (Society for Cutting Up Men, Yhteiskunta miesten silpomisen puolesta). Manifestissa yllytettiin naisia ”tuhoamaan miessukupuoli” käyttämällä nykytiedettä varmistamaan vain tyttölasten syntyminen. Manifestissa todettiin, että ”miesten kutsuminen eläimiksi on heille aivan liian mairittelevaa, sillä mies on pelkkä kone, kävelevä dildo.” Dokumentissa von Wachenfeldtilta kysyttiin mielipidettään tästä ja hän totesi: ”Kyllä, mies on eläin. Ettekö itse ole samaa mieltä?”
Lundgren ja von Wachenfeldt saivat kovaa kritiikkiä osakseen ja FI:n asema mahdollisena osana tulevaa hallituksen koalitiota joutui vakavan keskustelun kohteeksi. Uusi tasa-arvoministeri Jens Orback tarttui tilaisuuteen ja arvosteli von Wachenfeldtia ankarasti hänen miesvihastaan ja päätöksestään olla palkkaamatta miehiä valtion turvakoteihin.

Paniikissa FI yritti saada riveihinsä miespuolisen feministin, mutta epäonnistuivat, kun heidän valitsemansa miesehdokas kieltäytyi kunniasta. Kriittisen kesän 2005 jälkeen syyskuun kokouksessa yritettiin saada järjestystä riveihin ja rakennettua voittoisa puolueohjelma. Yhteisrintama alkoi kuitenkin repeillä ja useat maltillisemmat feministit erosivat puolueen hallituksesta valittaen, että laajemmat tavoitteet asialistalla (naiskiintiöt ja isyyslomat) työnnettiin syrjään radikaalien lesbojen, biseksuaalien ja transseksuaalien aloitteesta. He kiusasivat ja suorastaan ahdistelivat ’tavallisia heteroseksuaaleja feministejä’.

Lopulta puolue yritti julistautua irti patriarkaalisista normeista vailla virallisia johtajia, mutta puolueohjelma alkoi vaikuttaa pahemmalta kuin miesvaltainen yhteiskunta, jonka se yritti korvata. Puolueesta ajettiin maltillisemmat feministit ulos (jotka olivat melko radikaaleja vanhoillisten mielestä) ja jäljelle jäi kaikkein radikaalein aines miesveroa ajaneen Gudrun Schymanin johdolla. Kokouksen loppupuolella puolueen imago ryvettyi entisestään, kun laulu ”F***ing man, we’re going to chop you to bits” (suom. V***n mies! Silvomme sinut palasiksi!) sai raikuvat aplodit ja suosionosoitukset.

 
Avioliittoinstituution lakkauttaminen

FI:n radikaalia osastoa johti Tiina Rosenberg, jolle lesbous oli kunnia-asia ja joka aiheutti pahennusta kutsumalla miesten kanssa eläviä naisia ”pettureiksi”. Kokouksen menestyksen jälkeen Rosenberg ilmoitti puolueen uudesta tavoitteesta lakkauttaa avioliiton instituutio kokonaan ja korvata se sukupuolineutraalilla moniavioisella kumppanuusjärjestelmällä. Kuten nuorten ehdotus edellisenä vuonna, Rosenberg mainosti ehdotustaan ”perheen vapauttamiseksi heteroseksuaaleista normeista” ja sanoi avioliiton historiassa olevan kyse ”rakkauden ja yhteiselon sijaan omistamisesta.”

Feministisen aloitteen kannatuslukemat alkoivat pudota kokouksen miesvihan ja dokumentin ”miehet ovat eläimiä” -lausunnon takia. Vasemmistopuolue yritti kalastella FI:n kannattajia ehdottamalla avioliiton vaihtoehdoksi moniavioista ja sukupuolineutraalia kumppanuutta. Pääministeri Göran Persson ilmoitti olevansa valmis neuvottelemaan joistakin FI:n puolueohjelman kohdista ja sanoi toivottavansa sen mieluummin osaksi koalitiohallitusta kuin uuden konservatiivisen euroskeptikkojen puolueen. Vain kuukautta myöhemmin radikaali Rosenberg pakotettiin eroamaan puolueesta. Schyman piti syynä yleistä homofobiaa.

Jos puolueen kaikkein radikaaleimmat lausunnot eivät olisi tulleet dokumentin myötä esille, FI olisi saattanut pärjätä hyvin ja päästä osaksi hallitusta toteuttamaan avioliiton lakkauttamisagendaansa ja muita feministisiä lakiuudistuksia. Miesten yleinen mollaus ja siihen liittyneet ristiriitaisia tunteita herättäneet lausunnot veivät puolueelta niin paljon kannatusta, ettei se päässyt yli 4 prosentin rajan vaaleissa vuonna 2006 eikä 2010 tai europarlamenttiin vuonna 2009. Ruotsissa on kuitenkin edelleen hyvin pakkosuvaitsevainen ilmapiiri ja monet vasemmistolaiset puolueet ovat omaksuneet osia FI:n puolueohjelmasta. Feministit tulevat varmasti mukaan tulevaisuudessa, muodossa tai toisessa. Homoliittojen hyväksyminen on vain välivaihe, jonka tarkoitus on nakertaa perinteisen avioliiton arvoasemaa ja tasata tietä koko avioliiton lakkauttamiseen instituutiona.

Jälleen kerran Ruotsi on näyttänyt meille yhden mahdollisen tulevaisuudennäkymän, jossa avioliitto itsessään julistetaan vanhentuneeksi ja se syrjäytetään ”sukupuolineutraalin kumppanuusjärjestelmän” tieltä, jossa sallitaan useita puolisoita. Uudet sukupolvet, jotka haluavat aina poiketa aiempien sukupolvien viitoittamalta tieltä, saattavat hyvinkin olla avoimia näille ehdotuksille. Kuten Ruotsin esimerkki näytti, lopulliselta tuntuvat muutokset eivät yleensä ole sitä, vaan ne ovat vasta alkusoittoa, sillä nälkä kasvaa syödessä.

 
Artikkelin tietoja päivitetty. Alkuperäinen vuonna 2006 kirjoitettu artikkeli englanniksi National Review’n sivuilla.

8 kommenttia

 1. Tämähän on suoraa kommunistisen Frankfurt-koulukunnan subversio-(eli hävitys, turmelemis-)tekniikoden soveltamista.
  Ks. FRANKFURTIN KOULUKUNTA: SALALIITTO RAPPIOON, http://isovimma.blogspot.fi/2011/02/frankfurtin-koulukunta-salaliitto.html ,jossa sanotaan mm. seuraavaa:

  ”ACW Review:n (Association of Catholic Women’s ACW Review) artikkeli tutki ”Frankfurtin koulukunnan” rapauttavaa työtä, jossa ryhmä saksalais-amerikkalaisia tutkijoita kehitti erittäin provosoivia ja omintakeisia näkökulmia nyky-yhteiskunnasta ja kulttuurista hyödyntäen Hegeliä, Marxia, Nietzscheä, Freudia, ja Weberiä. Ei, että heidän käsityksensä ”kulttuurivallankumouksesta” olisi erityisen uusi, jo Joseph Comte de Maistre (1753-1821) joka oli ollut viidentoista vuoden ajan vapaamuurari, kirjoitti: ”tähän asti” valtakunnat on tuhottu valloittamalla, mutta tässäpä kysymys; eikö valtion voisi tappaa omalla maallaan, ilman valloitusta ja uudelleenasuttamista, antamalla raatokärpästen korruptoida olennaiset ja perustuslailliset periaatteet, jotka tekevät valtiosta sen mikä se on.

  Mikä oli Frankfurtin koulukunta? Bolshevikkivallankumouksen jälkeisinä päivinä Venäjällä uskottiin, että työläisten vallankumous lakaisisi yli Euroopan ja lopulta yli Yhdysvaltojen. Mutta niin ei tapahtunut. Loppuvuodesta 1922 Kommunistinen internationaali (Komintern) alkoi miettiä, mitkä olivat syyt, miksi näin ei tapahtunut. Leninin aloitteesta järjestettiin kokous Marx –Engels -instituutissa Moskovassa.

  Kokouksen tavoitteena oli selvittää käsite; ´marxilainen kulttuurivallankumous´ ja konkretisoida se. Läsnäolijoiden joukossa oli Georg Lukacs (unkarilainen ylimys, pankkiirin poika, josta oli tullut kommunisti ensimmäisen maailmansodan aikana; hyvänä marxilaisena teoreetikkona, hän kehitti ajatuksen ”Vallankumous ja Eros” – seksuaalivietin käyttäminen tuhoamisvälineenä) ja Willi Munzenberg (jonka ehdotettu ratkaisu oli ”järjestää älymystö ja käyttää heitä muuttamaan läntinen sivilisaatio vastenmieliseksi. Vasta sitten, kun kaikki sen arvot on vioitettu ja elämä tehty mahdottomaksi, voitaisiin asettaa proletariaatin diktatuurin”)

  Antamatta meille mitään ajatuksia tulevaisuuden suunnitelmistaan – koulukunta on suositellut ”Hiljaisen” kulttuurivallankumouksen edistysaskeleiksi ja tavoitteiksi – muun muassa:

  1. Luotu käsite: rasistiset rikokset
  2. Jatkuva muutoksentila aiheuttamaan sekaannusta
  3. OPETUSTA SEKSISTÄ JA HOMOSEKSUAALISUUDESTA LAPSILLE
  4. Koulujen ja opettajien arvovallan heikentäminen
  5. Valtava maahanmuutto tuhoamaan identiteetti
  6. Ylettömän juomisen edistäminen
  7. Kirkkojen tyhjentäminen
  8. Epäluotettava oikeusjärjestelmä ja ennakkoluulot rikoksen uhreja kohtaan
  9. Riippuvuus valtiosta tai valtion avustuksista
  10. Tiedotusvälineiden ohjaus ja vaimentaminen
  11. KANNUSTETAAN PERHEIDEN HAJOAMISTA

  Yksi tärkeimmistä Frankfurtin koulukunnan ideoista oli hyödyntää Freudin ajatusta ”pansexualismista” – rohkaista mielihyvän etsintään, hyväksikäyttää sukupuolten välisiä eroja, kaataa perinteiset miesten ja naisten väliset suhteet. Heidän myöhemmät tavoitteensa olisivat:

  • hyökkäys isän auktoriteettia vastaan, kieltää erityiset isän ja äidin roolit ja riistää perheiltä:
  • oikeus olla lastensa ensisijaisina opettajina
  • poistaa erot tyttöjen ja poikien koulutuksesta
  • poistaa kaikenlainen miesten valta – lisätä naisten läsnäoloa asevoimissa
  • todeta naisten olevan ”sorrettu luokka” ja miesten ”sortajia”

  Munzenberg kiteytti Frankfurtin koulukunnan pitkäaikaisen operaatiosuunnitelman näin: ”Me teemme Lännen niin korruptoituneeksi, että se löyhkää.”

  Ks. myös FRANKFURTIN KOULUKUNNAN KULTTUURIMARXISMI JA SEN YHTEYS SUOMALAISEEN KULTTUURIIN, http://rauta-aika.blogspot.fi/2012/04/frankfurtin-koulukunnan.html

  ’Kulttuurimarxistit’ ja monet homo-/lesbomyönteisiksi aivopestyt eivät voi tietenkään tallaista kommenttia hyväksyä. Tällaista aivopesuahan on tehty vuosien, jopa vuosikymmenten aikana valta- eli propaganda-mediassa, ensin hyvin hienovaraisella ja nykyisin hyvin räikeälläkin propagandalla, esim. Brysselin Pravdassa harva se päivä.”

  Plusääni(2)Miinusääni(0)
 2. Eivät taida olla ”feministit” asialla vaan arvaatte kyllä ketkä.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 3. Ei taida feministit olla asialla vaan arvaatte kyllä ketkä.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 4. Valitti tuosta captchasta (VIRHE: Vaadittu kenttä väärin), niin tuli näköjään useampaan otteeseen. Muutenkin helkkarin hankala saada tuohon captchaan sellaista jonka saisi näpyteltyä oikein

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 5. Arvaan kyllä ketkä. Talmudistit.

  Gojimit lähtevät ties mihin hölmöilyyn koska se on ”trendikästä” ja ”coolia” ja ”modernia”.

  Avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto eikä muuksi muutu vaikka telaketjufeministit heittelisivät voltteja ja murhaisivat kaikki miehet.

  Plusääni(0)Miinusääni(1)
 6. Ja vielä. Pan-sana tarkoittaa Perkelettä eli Kreivi Kalergin Perkele-Eurooppa-suunnitelmaahan vallanpitäjät toteuttavat mutta eihän jumalattomien silmät kykene näkemään valhetta, vaan on vain suurta ihmettelyä kun kaikki pikku hiljaa tuhoutuu.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 7. Yhteenveto: Feministien jotenkin järkeviä vaatimuksia on Ruotsissa mennyt läpi, mutta liian äänekäs älyttömillä vaatimuksilla elämöinti on romauttanut suosiota .. Hetkinen, niinhän asioiden kuuluukin mennä.

  Ja mitä väitteeseen ’miehet on eläimiä’ tulee, niin sehän on biologinen itsestäänselvyys – kyllä kaikki lajin Homo sapiens edustajat iästä, sukupuolesta, jnpp. riippumatta ovat eläimiä (eli kuuluvat kuntaan Animalia).

  Plusääni(0)Miinusääni(1)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat