Ruotsin maahanmuuttoviraston turvapaikkakäsittelijät vetävät “kotiin päin”

Oikeusturva maahanmuuttovirastossa on vakavasti uhattuna, kun puolueelliset maahanmuuttajat ja vasemmistoaktivistit on palkattu käsittelijöiksi.

Kaikki turvapaikkapäätökset viimeisten vuosien ajalta täytyisi käsitellä uudelleen, sanoo entinen työntekijä.

Egor Putilov työskenteli maahanmuuttvirastossa aikavälillä 2011–2015. Hän on vahvasti kriittinen siitä, kuinka oikeusturvaa käsitellään virastossa.

“Oikeusturva on heikentynyt siinä mittakaavassa 5-6 viimeisen vuoden aikana, että kaikki tuvapaikkahakemukset tulisi käsitellä uudestaan”, kirjoittaa mies blogissaan.

Putilovin mukaan puuttuvaan oikeusturvaan on kolme syytä.

Ensimmäinen on se, että virasto kovan työpaineen alla ja arvostuksen puutteessa on ollut pakotettu palkkaamaan henkilöitä ilman lainopillista koulutusta.

”Nyt ei enää ole vaatimuksena olla koulutettu lainoppinut päästäkseen turvapaikkakäsittelijäksi, mikä toisinaan vaatii turvapaikkapäätöksessä 10–20 sivun pituisia selostuksia ja joiden pitää pitää sisällään valitusinstanssit sekä valitusoikeus Euroopan tuomioistuimeen”, hän kirjoittaa.

Nykyisin palkataan sosionomeja, poliittisia tutkijoita sekä muita, joilla ei ole akateemista tutkintoa, turvapaikkahakemusten käsittelijöiksi. Myös vasemmistoaktivisteja palkattiin.

uima-asu-burkini-muslimi

Toinen asia on se, että maahanmuuttovirastoa tuli johtamaan Anders Danielsson vuonna 2012. Hän alkoi systemaattisesti palkata vasemmistoaktivisteja päättämään turvapaikoista.

”Kun aikaisempi työkokemus tulee Pelastakaa Lapset, Amnesty tai Punainen Risti -organisaatioista, joissa on vahva poliittinen ja ideologinen agenda, siitä on tullut meriitti, kun sen katsotaan antavan korvaamatonta kokemusta työskentelystä puutetta ja kurjuutta kärsivien kanssa”, jatkaa Putilov.

“Jopa väkivalloin viraston toimintaa pysäyttäneitä vasemmistoaktivisteja on palkattu”, hän sanoo.

Kaikkein aktiivisimmat jäsenet ryhmässä ”Aktion mot deportation”, jotka osallistuivat maahanmuuttoviraston vastaiseen toimintaan, palkattiin aivan yhtäkkiä viraston palvelukseen pakolaisasioiden käsittelijöiksi, minkä myötä tietysti heidän haitan- ja pahantekonsa loppui.

Palkatut maahanmuuttajat suosivat omia ryhmiään

Kolmas ongelma oikeusturvalle Putilovin mukaan on se, kuinka maahanmuuttotaustaiset turvapaikkakäsittelijät käyttävät virastovaltaa edistääkseen omien etnisten ryhmiensä tilannetta Ruotsissa.

”Omana aikanani maahanmuutovirastossa näin, kuinka turvapaikkakäsittelijä, joka oli sunnimuslimi, systemaattisesti hylkäsi hakemuksen, kun hakijana oli kristitty muslimimaasta. Samoin kävi jokaiselle sikhille, koska he taistelivat turvapaikoista sunnien kanssa”, kertoo Putilov.

Sama tapahtui, kun käsittelijänä oli sikhi. Sunnimuslimien hakemukset hylättiin.

”Uskonnolliset ja kulttuurilliset näkemykset maahanmuuttoviraston käsittelyssä ovat kuin elefantti olohuoneessa, josta kukaan virastossa ei uskalla mainita sanaakaan”, kirjoittaa Egor Putilov.

 

Julkaistu alunperin MV-lehdessä.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat