Sinkki on elintärkeä immuniteetille, silti useimmat kärsivät vajauksesta

Sinkkiä löytyy vaatimattomia määriä kaakaosta, ostereista, vehnänalkioista, kurpitsan siemenistä ja maapähkinöistä. Se on elimistölle välttämätön hivenaine, jota tarvitaan hajuaistiin, terveeseen immuunijärjestelmään, proteiinien tuotantoon, entsyymien ja DNA:n luomiseen. Kuitenkin kaksi miljardia ihmistä kärsii sinkin puutteesta.

Sinkki toimii solujen välisen kommunikaation välittäjäaineena. Sinkin puutos voi johtaa kasvun hidastumiseen, hiusten lähtöön, silmien ja ihon haavaumiin, ripuliin, huonoon ruokahaluun, impotenssiin ja heikkoon vastustuskykyyn.

Jotkut tutkijat ovat jopa kruunanneet alkuaineen kauan kaivatuksi ”hopealuodiksi” tavallisen vilustumisen hoidossa. Viimeisen vuosikymmenen aikana on tehty 14 tutkimusta sinkin kyvyistä parantaa vilustuminen. Puolessa tutkimuksissa on todettu sen toimivan ja puolessa taas ei.

Tulehdus liittyy useisiin kroonisiin terveysongelmiin, kuten syöpä, sydänsairaudet, autoimmuunisairaus ja diabetes. Viime syksynä Oregonin yliopistossa tehty tutkimus, joka julkaistiin myös Journal of Nutritional Biochemistry –lehdessä, viittasi siihen, että sinkin annostusta lisäravinteena tulisi lisätä vanhemmilla ihmisillä johtuen todisteista jyrkästi heikentyneestä hyödyntämisestä.

Sinkin väitetyn infektioiden torjumiskyvyn taustalla oleva mekanismi saattaa liittyä sen kykyyn aukaista ja sulkea komplementtijärjestelmän vaihtoehtoisia reaktioteitä. Uuden tutkimuksen mukaan sinkillä on ratkaiseva rooli elimistön reaktioissa infektioihin ”laittamalla jarrut” immuunijärjestelmän reaktioteille, mikä estää hallitsemattoman tulehduksen kierteen. Cell Reports –lehteen kirjoittaneet amerikkalaistutkijat havaitsivat tutkimuksessaan, että mikäli sinkkiä ei ole saatavilla infektion hetkellä, tuloksena voi olla huomattava tulehdus. Tutkimus paljasti ensimmäistä kertaa sinkin roolin reaktiotien hallinnoijana mahdollistaen sen sulkemisen tehokkaasti.

Ohion yliopiston tutkimusryhmää johtanut professori Daren Knoell kertoo: ”Terveyshyödyt ovat selvät: Sinkki on hyödyllinen pysäyttäessään proteiinin toiminnan, mikä estää liiallisen tulehduksen. Uskomme näiden tulosten olevan sovellettavissa tiettyyn rajaan asti muidenkin sairauksien saralla yleisinfektion lisäksi. Sinkin puutos voi altistaa infektioille. Meidän työmme keskittyy kuitenkin siihen, mitä tapahtuu infektion jälkeen – Jos kärsii sinkin puutoksesta, on tilanne huonompi, sillä puolustusjärjestelmä toimii tarpeettomasti ylikierroksilla.”

Vielä ei ole täysin selvää, miten sinkkivälittäjien säätelymekanismi ja siitä johtuva heikko sinkin hyödyntäminen pahentaa tulehduksia, mutta syy-yhteys on todellinen.

Lisäravinnetiedettä

Tutkimuksen päätavoitteen ollessa sinkin puutoksen ja tulehdusten yhteyden tutkiminen Knoellin ryhmän mukaan heidän tutkimuksensa selittäisi myös sen, miksi lisäravinnesinkki vilustumisen alussa vaikuttaisi hillitsevän taudin vaikutuksia. Heidän mukaansa on kuitenkin vielä aikaista tehdä johtopäätöstä, että lisäravinnesinkki auttaisi erittäin sairaita teho-osaston potilaita, vaikka useat tutkimukset liittävätkin sinkin puutoksen kohonneeseen tulehdusten riskiin.

Knoell selittää: ”Mielestäni kysymys kuuluu, kenelle sinkkiä tulisi antaa, jos lainkaan. Luulen, etteivät kaikki teho-osaston potilaat, jotka kärsivät verenmyrkytyksestä (sepsis), tulisi hyötymään sinkistä, mutta osa kuitenkin. Sinkki on elintärkeä hivenaine, jota saamme ruokavaliosta, mutta en usko sinkin annostelun ratkovan kaikkia ongelmia. Yleensä sinkin puutoksen yhteydessä ilmenee muitakin ravinteellisia puutoksia.”

Tutkimuksen yksityiskohdat

Ryhmä keskittyi tutkimuksessaan sinkin toimintaan sepsiksessä – vakava yleisinfektio eli verenmyrkytys, joka on seurausta elimistön reaktiosta infektioon ja voi johtaa kuolemaan – käyttämällä soluviljelmämalleja. Knoellin laboratorio oli jo aiemmin osoittanut, että sinkinpuutoksesta kärsivät hiiret saivat valtaisan tulehduksen sepsiksen seurauksena, toisin kuin normaaliruokavaliolla olevat hiiret.

Uudessa tutkimuksessa Knoell kollegoineen keskittyi sinkin kykyyn estää tulehduksen leviäminen, joka aiheutti niin ikävän lopputuloksen sinkin puutteesta kärsiville hiirille. Käyttämällä ihmisen monosyyttejä (valkosoluja, jotka kuuluvat immuunijärjestelmän ensimmäiseen puolustukseen infektioita vastaan) ryhmä tutki, mitä tapahtuu immuunireaktion käynnistyessä.

Tutkimus paljasti, että kun patogeeni tunnistetaan, heräävät molekyylit luomaan prosessin, joka aktivoi immuunireaktion, mutta johtaa myös geenin aktivoitumiseen, joka tuottaa sinkinvälittäjäproteiinin ZIP8. Tämä välittäjäproteiini siirtyy soluseinämälle, jossa se voi siirtää sinkin verenkierrosta soluun. Sinkki ohjautuu solussa toiseen proteiiniin, joka pysäyttää tulehdusprosessin jatkuvuuden.

Tutkijoiden mukaan tämä takaisinkytkennän silmukka estää liiallisen tulehduksen, joka voisi vahingoittaa soluja ja elimistöä. ”Immuunijärjestelmän pitää toimia hyvin tarkan tasapainon vallitessa. Tämä on jälleen yksi hyvä esimerkki siitä, että enemmän ei ole aina parempi. Haluamme vahvan tulehdusreaktion, joka on osa luonnollista ohjelmointiamme pöpöjen vastaisessa taistelussa. Jos se kuitenkin karkaa käsistä, tulehdus voi hyökätä patogeenin lisäksi ympäristöön ja aiheuttaa paljon sivuvauriota.”

Knoell sanoo tutkimuksen tuottavan mahdollisesti hyödyllisiä hoitotapoja lisäravinnesinkille ”joissain tilanteissa tietynlaisista ongelmista kärsiville ihmisille. Kenties voimme oppia joskus määrittelemään tarkemmin, kenelle sinkkiä pitäisi antaa, kuinka paljon ja kuinka pitkään…”

 

Alkuperäinen artikkeli: http://preventdisease.com/news/13/021213_This-Mineral-Plays-a-Key-Role-In-Battling-Infections-And-Supporting-Immunity-Yet-Most-Deficient.shtml

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat