Skeet-ammunta on hieno harrastus!

Skeet-ammunnassa suoritukseen kuuluu kahdeksan eri ammuntapaikkaa, joista kussakin ammutaan 2-3 kiekkoa. Yksi skeet-kierros käsittää 25 laukausta vastaavaan määrään kiekkoja. Kiekot lähtevät liikkeelle ampujan komennosta 0-3 sekunnin viiveellä korkeasta ja/tai matalasta tornista. Kiekon lähtöviive vaihtuu automaattisesti jokaiselle kiekolle, eikä ampuja voi itse ennakoida taikka vaikuttaa viiveen pituuteen.

Kiekot ammutaan noin 1-1,5 metrin ennakolla eli ampujan on joko nostettava ase suoraan kiekon edelle tai tuotava ase kiekon lentolinjaa mukaillen kiekon ohi haluttuun ennakkoon ja laukaistava ase oikealla hetkellä. Skeetin lisäksi muita erittäin kiinnostavia haulikkolajeja ovat myös sporting ja trap. Näiden lisäksi eri metsästyshaulikkolajeja harrastetaan laajasti.

Keskittymistä ja

koordinaatiota

Kaikille haulikkolajille yhteisiä piirteitä ovat vaatimukset hyvästä vartalokoordinaatiosta tarkoittaen kykyä ylläpitää hyvää tasapainoa ampumasuorituksen aikana siitä huolimatta, että painavaa asetta liikutetaan nopeasti kiekkokontrollin saavuttamiseksi.

Ammuntaan liittyy myös henkinen puolensa – mieli on saatava rauhoitettua ja keskittymään vauhdikkaasti lentävään kiekkoon. Ajatukset on pidettävä keskittyneesti omassa suorituksessa häiriötekijöistä piittaamatta. Parhaimmillaan skeet-ammunta on lähes verkkaisen näköistä toimintaa, jossa ampuja osuu kerta toisensa jälkeen keskelle kiekkoa, josta seurauksena on näyttävä pölypilvi!

Skeet-ammunnassa pärjää hyvin tavallisella metsästyshaulikolla, jossa on vaihdettavat supistajat. On kuitenkin varsin yleisestä, että harrastaja hankkii pelkästään ratakäyttöön oman haulikon. Hyvin tavallista on myös se, että haulikkoon teetetään juuri itselle sopiva tukki. Tämä on perusteltua, sillä kaupan hyllyltä ei yleensä löydä omia fyysisiä mittoja vastaavalla tukilla varustettua asetta.

– Tukin teettäminen maksaa vähintään muutamia satoja euroja, kertoo Oulun Seudun Haulikkoampujien (OSH) varapuheenjohtaja Timo Haataja.

– Mutta mielestäni on järkevää harrastaa kunnollisilla välineillä, jotka sopivat juuri minulle – muuten tulee aivan tarpeettomia ohilaukauksia, Haataja jatkaa.

Arvostettu

kilpailulaji

Ampumaratoja on viime aikoina suljettu, mutta toistaiseksi kiekkoja voi ampua Oulunsalossa ja Hiukkavaarassa. Lähivuosina ammuntaharrastusta ollaan viranomaisten toimesta siirtämässä ainakin Oulun Hiukkavaarasta Kuusamontien varteen Ylikiiminkiin rakennettavalle ampumaradalle. Samalle alueelle on siirtymässä myös moottoriurheilu ja harrastelentotoiminta. Suuria muutoksia on siis näköpiirissä. Oulunsalossa pääsee kuitenkin toistaiseksi ampumaan savikiekkoja arki-iltaisin – vaikka ympäri vuoden.– Aktiiviampujat pitävät ammuntavirettä yllä myös talvella. Aktiivisimmat käyvät lisäksi talvelle ampumassa etelän lämmössä, esimerkiksi Espanjassa. Haulikkoammunta on maailmalla arvostettu urheilulaji eli hyviä harjoittelupaikkoja löytyy monien turistikohteiden läheisyydestä, tietää Haataja.

OuluGP

Jukka Matikainen on saapunut Ouluun Nokialta.

– OuluGP on hieno kilpailutapahtuma, johon on aina mukava tulla, Matikainen toteaa.

– Kierrän haulikkokilpailuja, minkä muulta kesänvietolta ehdin, hän jatkaa. Pieni jännitys kuuluu asiaan, itse asiassa se vain terästää aistit eikä haittaa ampumasuoritusta. Haulikkoammunta on hyvää vastapainoa työlle.

– Kyllä työasiat katoavat mielestä kertaheitolla kun laittaa numerolapun selkään ja ottaa kavereiden kanssa mittaa paremmuudesta, Matikainen vakuuttaa. Lisäksi ammunnan parissa tapaa mukavia ihmisiä, joita yhdistää sama harrastus – hieno juttu myös se, Matikainen jatkaa.

Myös Timo Haataja on Matikaisen kanssa samaa mieltä.

– Skeet-ammunta on aivan erinomaista vastapainoa kiireiselle työlle, Haataja toteaa, ja se sopii erinomaisesti niin miehille kuin naisille!

Faktat:

Pitkät perinteet omaava haulikkokilpailu Oulu Grand Prix (GP) ammuttiin 5.-6. kesäkuuta Oulunsalossa. MM-katsastuskilpailuksi nimetty kisa keräsi noin 80 ampujaa ympäri Suomea. Kilpailu oli kaksipäiväinen ja siinä ammuttiin 125 kiekkoa (eli 5 täyttä kierrosta) kahden päivän aikana. Lisäksi eri sarjoissa ammuttiin finaalit. Kolea sää ja kova tuuli verottivat hieman tulostasoa Miesten yleisen sarjan voittaja Miikka Peltonen rikkoi peruskilpailussa 117 kiekkoa ja finaalissa 25 kiekkoa saaden yhteistulokseksi 142 kiekkoa. Tulos on ihan hyvä olosuhteet huomioon ottaen. Oulun Seudun Haulikkoampujien naisjoukkue Marjut Heinonen, Salla Finnilä ja Marjo Vatka voittivat naisten joukkuekilpailun hienosti SE-tuloksella 170.

Tuloksia Oulu GP 2010:

Y-sarja 1) Miikka Peltonen KAS 117 + 25 2) Timo Laitinen SSG 117+24, 3) Marko Kemppainen SUA 116+25, 4) Janne Himanka HiMS 115+25 5) Oskari Kössi SSG 115 +23 ja 6) Tuomo Valkeapää SSG 115+21.

Naiset: 1) Marjut Heinonen OSH 65+23/13 2) Katja Poutanen HyMA 64+24/12 3) Jaana Grahn L-HA 58+21 4) Piia Teitto AEM 54+20 5) Salla Finnilä OSH 54+19 ja 6) Marjo Vatka OSH 51+18.

Nuoret Y20: 1) Olli Honkanen MA 109+24 2) Jesse Tuomi RSA 106+24 ja 3) Juha Huttu-Hiltunen OSH 106+23.

Nuoret Y15: 1) Mikko Pernu IvuA 104+18 2) Tobias Pajunen JSF 99+21 3) Riku Alkku TorsA 97+20 ja 4) Heikki Pääskynen OSH 92+17.

Y55: 1) Hartte Ojanen HyMa 104+22 2) Hannu Juntunen SUA 103+21 3) Ismo Peltola MA 102+20 4) Olli Tuliniemi HiMs 100+19 5) Rafael Frans PSF 97+19 ja 6) Jukka Matikainen NoSA 99+15.

Y65: 1) Veikko Uusitalo OSH 84+17 2) Paavo Tuomisto OSH 78+17 ja 3) Jukka Heikkinen KMAS 76+16.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat