Soija ei suojaa vaihdevuosivaivoilta
Kaksoissokkotutkimus, joka tehtiin rintasyövästä toipuneilla osoitti, että 150 mg soijaestrogeenia päivässä helpotti kuumia aaltoja vähemmän kuin lumelääke. Toisessa tutkimuksessa seurattiin kuuden kuukauden aikana soijan vaikutuksia lisämunuaisen hormoneihin; mitään muutoksia estrogeenipitoisuuksissa ei havaittu. Sen sijaan vaikutuksia kilpirauhasen hormonitoimintaan esiintyi.
Soijan isoflavonien on väitetty suojaavan osteoporoosilta – tämä on perin kummallinen väite, kun ottaa huomioon että soija estää kalkin imeytymisen ja aiheuttaa D-vitamiinin ja magnesiumin puutosta. Aasian kansoilla on vähemmän osteoporoosia siksi, että he saavat ravinnostaan runsaasti D-vitamiinia (katkaravut, ihra ja kalat ja merilevät) ja kalkkia luukeitosta, eivätkä nauti juuri lainkaan maitotuotteita.
Soijan syömisestä osteoporoosi ei johdu, sillä esimerkiksi japanilaiset ja kiinalaiset syövät tutkimuksen mukaan soijaa varsin pieniä määriä, keskimäärin alle kaksi teelusikallista päivässä, ruoan mausteena tai lisukkeena (soijakastike, miso, tofu). Vain yksi ihmisryhmä idässä on syönyt säännöllisesti enemmän soijaa; luostareiden munkit. Onkin kuvaavaa, että heidän mielestään soijaruoka on hyödyllistä, koska se heikentää sukupuoliviettiä.
Soijan on myös väitetty suojaavan syöpää vastaan. Väitteen tueksi on esitetty, että Aasian kansoilla on soijaravinnon ansiosta vähemmän rintojen, kohdun ja eturauhasen syöpää kuin länsimaiden väestöllä. Näin tilastollisesti onkin, mutta samalla näillä kansoilla on paljon enemmän muita syöpiä, etenkin ruokatorven, mahalaukun, haiman ja maksan syöpää sekä silmiinpistävästi enemmän kilpirauhasen syöpää. Tutkimukset ovat antaneet ristiriitaisia tuloksia, kun on selvitetty soijan vaikutusta syövän ehkäisyyn ja syntyyn. Kasviestrogeenit saattavat toisten tutkimusten mukaan ehkäistä rintasyövän leviämistä jo sairaassa rinnassa.
Toisaalta vuonna 1996 soijan isoflavonien todettiin aiheuttavan rintojen epiteelistä hyperplasiaa eli kiihottavan rintojen ihosolujen lisääntymistä. Seuraavana vuonna todettiin myös genisteinin, yhden soijan isofavoneista, vaikuttavan rintojen soluihin tavalla, joka sai tutkijat päättelemään, että naisten ei pitäisi syödä soijaa rintasyövän ehkäisemiseksi.
Tästä tulee mieleen autokauppias, joka kirjoittaa ”artikkelin”, että edustamani Volga on parempi kuin naapurikaupan Mese.
Tottakai pitää tuomita soija, jotta magneettirenkaat menisivät kaupaksi. Puffijuttu taas kerran.
Heh..soija-munkit-seksuaalivietti. tuossa ei ole kyllä mitään perää. Käytän itsekin soijaa säännöllisesti ja silti tekee mieli aina.