Suomalainen lankkulattia sopii moneen paikkaan

Perinteisen lankkulattian juuret ovat talonpoikaisessa  rakennuskulttuurissa. Tosin nykyisin sitä käytetään hyvin erilaisissa kohteissa. Lankkulattia sopii yhteen jopa modernin arkkitehtuurin kanssa.

Nykyään lattian hiomiselta ja pintakäsittelyltä vaaditaan huomattavasti enemmän kuin 10-15 vuotta sitten. Osa ihmisistä haluaa lankkulattian, mutta samalla he olettavat, että sen pitäisi olla parketin näköinen. Ajatuksessa on tietty ristiriita, sillä lankkulattian luonteeseen kuuluu rosoisuus. On myös täysin normaalia, että lankkulattiassa on pieniä rakoja. Vuodenaikojen vaihtelusta johtuen puulattia elää aina vähän.

Lattian asennus ja lämmitys tehtävä oikein

Vaikka liian kuuma lattialämmitys kuivattaa puun, voi lankkulattian kanssa asentaa kuitenkin lattialämmityksen. Täytyy vain huolehtia siitä, ettei lattian lämpo nouse liian korkeaksi. Nykyisillä termostaateilla ongelma ratkeaa helposti. Myös lattian asennus on tehtävä oikella tavalla. Lattialämpöä käytettäessä puun kosteusarvo laskee ja puu kutistuu tavanomaista enemmän. Lankkulattioiden käytetyimmät materiaalit ovat mänty ja kuusi. Lattia kannattaa asentaa paikalleen joko ruuvaamalla tai naulaamalla.

Lankkulattia voi kestää yli sata vuotta

Lakattu lankkulattia kestää ilman huoltoa yleensä vähintään kymmenen vuotta. Sen jälkeen vanha lakka hiotaan pois ja tilalle vedetään uusi kerros. Oikein asennettu ja hoidettu lankkulattia on tavallisesti parkettia pitkäikäisempi vaihtoehto. Lankussa hiomavaraa on yleensä enemmän kuin parketissa. Lankkulattian voi puhdistaa vedellä ja normaaleilla pesuaineilla. Vettä ja kemikaaleja kannattaa kuitenkin käyttää säästeliäästi.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat