Suomiko mukaan talkoisiin?

Yhdysvallat varautuu Kiinan kasvavan taloudellisen ja ennen kaikkea sotilaallisen mahdin nousuun ja keskittää puolustusstrategiset painopisteensä Tyynelle valtamerelle.

Samanaikaisesti amerikkalaiset ovat yleisesti sitä mieltä, että Eurooppa ei hoida Nato-osuuttaan. Yhdysvaltain entinen puolustusministeri Dick Cheney on jopa todennut, että koko Nato on vaarassa, koska Euroopan maat eivät panosta tarpeeksi Naton tukemiseen..

Onkin totta, että vielä takavuosina Naton eurooppalaiset jäsenmaat kattoivat noin kolmanneksen sotilasliiton budjetista, viime vuonna enää vain viidenneksen.

Sotilasliiton rahantarve on nyt entistäkin suurempi sen aikoessa rakentaa Eurooppaan suuren ja kalliin ohjustorjuntakilven. Apua pyydetään nyt myös Naton ”porstuvassa” norkoilevilta mailta.

Suomelta pyydettiin Afganistaniin 15 miljoonaa euroa vuodessa, kuusi miljoonaa luvattiin. Summa on noin kolminkertainen nykyisiin vuotuispanostuksiimme verrattuna.

Suomi on myös päättänyt korottaa Afganistanin kehitysyhteistyömäärärahaa 20 miljoonaan euroon vuodesta 2014 alkaen.

Nyt Suomen toivotaan osaltaan helpottavan Naton ja välillisesti myös USA:n taloustilannetta osallistumalla Nato – maa Islannin ilmatilavalvontaan.

Maamme nykyjohto uhoaa, ettei ketään enää nöyristellä. Ei todellakaan, sillä nyt  –

mielistellään !

On käsittämätöntä miten edes hetkeäkään ajatellaan suomalaisten sotilaiden lähettämistä  tehtävään, jossa he prikaatikenraali Asko Kilpisen mukaan toimisi ”Nato-ohjeistuksen mukaan. Suomen kansallinen aluevalvontalaki voimankäyttöohjeineen ei Islannin taivaalla päde.” Edelleen miten ”Ei taivaalla ole aikaa lukea lakikirjoja, jos ohoh-elämys kohdalle osuu !”

 

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat