Syyrian armeija esti kemiallisen iskun Damaskokseen

Viikonloppuna Syyrian armeija liittolaisineen esti terroristijärjestö al-Nusran rintaman ja Turkin tiedustelupalvelun suunnitteleman sariini-iskun. Kemiallista asetta suunniteltiin käytettävän vaaleissa voittaneen presidentti Bashar al-Assadin virkaan astumisen yhteydessä.

Lauantaina Syyrian armeija toteutti liittolaisineen yllätyksellisen raketti-iskun Damaskoksen lähistöllä sijainneeseen maatilaan. Raketit ammuttiin 11 al-Nusran rintaman johtajan kokoukseen. Al-Akhbar-julkaisulle vuodetun tiedon mukaan terroristijärjestö oli kokoontunut hiomaan sariinihyökkäyssuunnitelmaa.

Syyrian armeija oli saanut tiedustelutietoa suunnitelmista jo aiemmin, joten raketti-isku oli ennaltaehkäisevä. Al-Akhbarin tietojen mukaan terroristeilla oli käytössään 16 pullollista sariinikaasua, joka olisi tappanut ihmisiä 500 metrin säteellä. Sariini oli todennäköisesti kuljetettu Syyriaan Bulgarian pääkaupungista Sofiasta. Tietolähteiden mukaan sariinin hankinnasta vastasi korkea-arvoinen turkkilainen tiedustelu-upseeri. Suunnitelmana oli jakaa sariinipulloja useisiin eri kohteisiin Damaskoksen maaseutualueilla.

Syyrialainen viranomainen vahvisti Al-Akhbarille, että sariini-iskusuunnitelmat ovat osa suurempaa epäonnistuneiden terrori-iskuhankkeiden ketjua. Al-Nusran rintaman kaltaiset järjestöt olisivat mielellään muuttaneet maan presidenttivaalit verilöylyksi. Kaasun lisäksi terroristit aikoivat käyttää autopommeja ja raketteja vaalien häiritsemiseksi. Syyrian puolustusvoimien kehittyneen tiedustelutoiminnan vuoksi iskut on kuitenkin kyetty estämään.

Al-Nusran rintama on aiemminkin valmistanut ja käyttänyt myrkkykaasuja, joita YK kutsuu joukkotuhoaseiksi. Toukokuussa 2013 Turkin turvallisuuspalvelu pidätti 12 al-Nusran rintaman jäsentä ja takavarikoi näiltä kaksi kiloa sariinikaasua. Epäiltyjen hallusta löydettiin myös raskauttavia papereita sekä patruunoita.

2014 huhtikuussa yhdysvaltalainen tutkiva journalisti Seymour Hersh totesi, että Turkin pääministeri on sotkeutunut Itä-Ghoutassa tehtyyn kemialliseen iskuun elokuussa 2013. Hänen mukaansa tämä on yleistä tietoa amerikkalaisessa tiedusteluyhteisössä. Hersh myös kertoi, että Turkin avustamat terroristit suunnittelivat uutta kaasuiskua Damaskoksessa. Tarkoituksena oli surmata YK:n asiantuntijat, jotka saapuivat alueelle tutkimaan edellisen iskun jälkiä. Amerikkalaistiedustelun mukaan syyrialaisterroristit saivat kaasun Yhdysvaltojen liittolaisvaltiolta Turkilta. Turkkilaiset ovat myös opettaneet terroristeille sariinin valmistusta ja sen käyttöä.

Al-Akhbar
Electronic Resistance

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat