Syyttömänä tuomittu kolesteroli

Uudet tutkimukset osoittavat, että kolesterolin tai rasvan syöminen ei kohota kolesterolia eivätkä ne lisää myöskään sydäntautiriskiä.

Ihmisiin on iskostunut syvälle uskomus kolesterolin haitallisuudesta ja sitä pidetäänkin kansan keskuudessa edelleen syypäänä sydänsairauksiin. Nykytutkimukset osoittavat selkeästi, ettei kolesterolitaso ole yhteyksissä sydänsairauksiin, eikä siten esimerkiksi korkeasta kolesterolitasosta voi ennustaa sydänkohtaus- eikä halvausriskiä.
Näistä faktoista huolimatta lääkärit määräävät ahkerasti potilailleen statiinilääkkeitä, jotka ovat arvatenkin suurta bisnestä lääkevalmistajille.

Ironista statiinilääkkeissä on yhdysvaltalaisen lääkäri Joseph Mercolan mukaan se, että niitä määrätään sydänsairauksien ehkäisemiseksi, vaikka samalla maailman eniten myydyn statiinilääkkeen Lipitorin kyljessä todetaan, ettei sen ole osoitettu estävän sydänsairauksia tai sydänkohtauksia.
Herää kysymys, miksi potilaille annetaan lääkettä, jolla ei ole minkäänlaista vaikutusta ehkäistä sitä sairautta, johon se on määrätty? Vastauksen saimmekin jo aiemmin, eli syy siihen, miksi kolesterolitason alentaminen ei voi estää sydäntauteja on se, että kolesteroli ei alunperinkään aiheuta niitä, toteaa tohtori Mercola.

•••

Statiinilääkkeiden sen sijaan on todettu aiheuttavan muun muassa lisääntynyttä syöpäriskiä, maksaongelmia, muistokatoa, masennusta ja lihasheikkoutta – sydänlihas mukaanlukien. Toisin sanoen, statiinilääkkeillä ei näytä olevan minkäänlaisia positiivisia vaikutuksia. Mihin niiden räjähdysmäinen suosio sitten oikein perustuu?

Kaikki sai alkunsa häpeällisen huonosta tieteestä vuonna 1913, kun venäläinen tutkija nimeltä Anitischkov syötti kaneille runsaasti kolesterolia sisältävää ruokaa. Kanit saivat valtimotukoksia, jotka olivat täynnä kolesterolia ja kuolivat. Kanit syövät kuitenkin luonnostaan ruohoa eivätkä kolesterolia, eikä niillä näin ollen ole mitään keinoa sulattaa sitä. Anitischkovin tekemän tutkimuksen lopputulos  ei siis ole sovellettavissa meihin ihmisiin,  mutta näin alkoi lähes 100 vuotta kestänyt kolesterolihuijaus – kolesteroli oli pidettävä mahdollisimman alhaisena tai sai kärsiä sen seuraukset.

Vastoin yleisiä luuloja, alhainen kolesterolitaso (<4 mmol/l) on parempi halvausriskin ennuste kuin liian korkea (yli 6 mmol/l), kummankin tilan ollessa yhtä vaarallisia. Eräässä hollantilaisten tutkijoiden suorittamassa laajassa tutkimuksessa todettiinkin, että miehillä, joiden kolesteroliarvot olivat alhaiset, oli suurempi riski saada masennusoireita. Kymmenet tutkimukset tukevat myös alennettujen tai alhaisten kolesteroliarvojen ja väkivaltakäyttäytymisen välistä yhteyttä.

Lisäksi yli 41 000 potilastietoa koskevassa meta-analyysissä todettiin, että ihmisillä, jotka ottavat statiinilääkkeitä kolesterolin saamiseksi mahdollisimman alhaiseksi, on suurempi syöpäriski, kun taas muut tutkimukset ovat liittäneet alhaisen kolesterolin Parkinsonin tautiin.


Mikä kolesteroli?

 • Kolesterolia ei esiinny ainoastaan verenkierrossa vaan sitä on myös jokaisessa kehomme solussa, missä se auttaa tuottamaan solukalvoja, hormoneja, D-vitamiinia ja sappihappoja, jotka taas auttavat sulattamaan rasvaa. Kolesteroli auttaa myös muistojen muodostumisessa ja se onkin elintärkeä neurologiselle toiminnalle.
 • Maksa tuottaa noin 75 % kehon kolesterolista, ja konventionaalisen lääketieteen mukaan sitä on kahta tyyppiä: HDL, joka on “hyvää kolesterolia”, LDL:n edustaessa “huonoa” kolesterolia.
 • Kolesteroli on olennainen tekijä immuunijärjestelmän toiminnalle: Keho pyrkii valmistamaan ja säilömään kolesterolia juuri siksi, että sen olemassaolo on niin elintärkeää terveydelle.

Lähde: Suuri kolesterolihuijaus, http://www.lootuskirja.fi/products?catid=59.

Kuinka alentaa kolesterolia luontaisesti?

Tohtori Joseph Mercola neuvookin tulehdustilan ja kolesterolin alentamiseksi sekä sydän-ja verisuonitautien ehkäisemiseksi välttämään seuraavia:
– hapettunutta kolesterolia (kolesterolia joka on härskiintynyt kuten esimerkiksi kovaksi keitetyt munat)
– runsasta sokerin ja viljojen syömistä
– korkeassa lämpötilassa valmistettuja ruokia
– transrasvojen syömistä
– paikallaan olevaa elämätapaa
– tupakointia
– tunnestressiä

Mercolan mukaan nykysuositusten mukainen, vähärasvainen ja runsashiilihydraattinen ruokavalio, on myötävaikuttanut alati laajenevaan diabetes- ja lihavuusepidemiaan lisäämällä tulehduksia ja siten kolesterolia kehossa. Nykytiede onkin osoittanut sen, minkä luonto on tiennyt aina: Tyydyttynyttä rasvaa ei tarvitse pelätä – se on vain hyväksi.

12 kommenttia

 1. Suuret kiitokset erinomaisesta artikkelista. Tämä sama tieto on jo aiemmin muokkautunut ihmisille omalla maalaisjärjellä ajateltuna. Minulle lääkäri yritti väenväkisin tuputtaa statiineja, mutta kieltäydyin niistä. Kolesteroliarvoni ovat aina olleet erittäin hyvät ja nyt yhden kerran kokonaisarvo näyttäytyi 6,1 ja tuolloin olisi pitänyt aloittaa statiinien syönti. Kuittenkin ns. ”hyvä kolesteroli” oli ja on aina ollut huippuhyvä eli huomattavasti normaalia korkeampi. Olen perusterve, enkä käytä mitään lääkkeitä, enkä ryhdy syömään ”bisnes-statiineja”, joilla vain yritetään lihottaa lääkäreiden ja lääkefirmojen kukkoroa.
  Toivon, että kyseistä artikkelia levitetään mahdollisimman laajaan tietoisuuteen.

  Plusääni(3)Miinusääni(0)
 2. Erittäin totuudenmukainen artikkeli. Kysymyksessä on tosiaan lääketehtaiden bisnes, jota kutsutaan myös medikalisaatioksi eli keksitään vaivoja, joihin sitten määrätään lääketehtaita lihottavia lääkkeitä. Kolesteroli on ihmisille välttämätön aine, jonka keinotekoinen laskeminen on vaarallista.

  Plusääni(2)Miinusääni(0)
 3. ”Nykytutkimukset osoittavat selkeästi, ettei kolesterolitaso ole yhteyksissä sydänsairauksiin, eikä siten esimerkiksi korkeasta kolesterolitasosta voi ennustaa sydänkohtaus- eikä halvausriskiä”

  Täyttä soopaa ainakin FH-taudin kohdalla. Kyseessä on siis familiaarinen hyperkolesterolemia, jossa jo lapsesta asti kolesterolitaso on erittäin korkea. Kyse on mutaatiosta DNA:ssa joka pilaa LDL-lipoproteiinireseptorien geenin ja tekee sinne rakennevian ja sotkee normaalin kolesteroliaineenvaihdunnan ja se koskettaa tuhansia perheitä. Puolet lapsesta perii FH-taudin jos vanhemmalla on. Jo lapsena alkavat valtimot kovettua. Jo 17 vuotiaana voi tulla sydänkohtaus (vaikein homotsygoottinen FH-tauti, peritty viallinen geeni molemmilta vanhemmilta). Aikuisilla FH-potilaiden laajassa seurantatutkimuksessa osoitettiin, että 20 – 39-vuotiaiden ikäryhmässä sepelvaltimotautikuolleisuus oli 100-kertainen verrattuna muuhun väestöön
  Aikuisena siihen kuuluu varhainen sepelvaltimotauti, sepelvaltimotaudin komplikaatio tai sydänkuolema (miehillä alle 45-vuotiaina ja naisilla alle 55-vuotiaina).
  Statiinien käyttö on olennainen osa FH-taudin hoitoa (varsinkin kun se tahtoo olla aika lailla dieettiresistentti) ja alentaa riskiä. Mutta ei yksin se, statiinihoitoon yhdistetään kasvistanoli tai -steroli tai etsetimibiini , jolloin saadaan aikaiseksi kolesterolin malabsorptio. Myös dieetti auttaa jonkin verran, siihen kuuluu tyydyttyneen rasvan välttäminen.
  Statiineilla havaitaan kaulavaltimoissa kovettumien regressiota eli vähentymistä.

  Korostaisin median vastuuta sen puhuessa yleistäen lääketieteestä huomaamatta mahdollisia hyvin vahingollisia vakavia seurauksia, jos joku tautia sairastava perhe ottaa sen todesta.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 4. Meidän perheessä on aina syöty monta kymmentä kananmunaa per nenä viikossa lihan ja aidon voin lisäksi. Aina on kaikilla olleet arvot kunnossa ja ihanteellisella tasolla. Ei voi kuin ihmetellä, miksi ihmiset menevät kevyttuotteiden lankaan, miksi ei osata käyttää omaa järkeä. Antti Heikkilä taitaa olla ainut lääkäri, joka ei ole myynyt sieluun lääkekauppiaille.

  Plusääni(4)Miinusääni(0)
  1. Tohtori Tolonen on toinen jolle itse antaisin propsit täällä kotimaassa.
   Hän ansaitsisi ylimmän mahdollisen kunniamerkin työstään kansanterveyden hyväksi! Presidentille terveisiä…

   Erityisen kiitollinen olen lukuisista artikkeleista joissa on kuvia tai isojakaan instansseja kumartelematta annettu erinomaista informaatiota kansalle. Tarpeeksi helppotajuisesti kirjoitettuna niin että niitä jaksaa lukea ja lukemansa jopa ymmärtää suurimmaksi osaksi. 🙂

   Suurin osa lääkäreistä sais mennä itteensä ja katsoa peiliin… lääkärivala ei taida kovinkaan monella painaa juuri mitään!?
   Muuten he eivät tanssisi Big Pharman pillin mukaan, vaan pyrkisivät aidosti parantamaan ihmisiä.
   Toki lääkäritkin ovat vain ihmisiä ja joku voisi periaatteessa ollakin aidosti hyvää tarkoittava lääkäri, mutta niin aivopesty propagandalla että he itsekin uskovat väittämiinsä.

   Toinen aihe missä sama ilmiö näkyy jopa vieläkin selvemmin on syöpä ja sillä rahastus.
   Sokeasti lääkäreihin uskovat potilaat (uhrit) sitten kirjaimellisesti maksavat itsensä kipeiksi kun ostavat törkeän kalliita kemoterapialääkkeitä ja antavat leikellä ja/tai säteilyttää itseään.

   Samaan aikaan lähes ilmaiset JA tehokkaammat parannuskeinot on yritetty vaientaa kuoliaaksi.

   Plusääni(4)Miinusääni(0)
 5. MrrKAT,

  monet sekoittavat FH:n ja ”tavallisen korkean kolesterolin, joka on periytyvää”. Olen kyllästymiseen asti kuullut ihmisten selittävän, että heillä korkea kolesteroli kulkee suvussa ja sen vuoksi heidät on statinoitava. Varmasti taas joku joka lukee kommenttisi sekoittaa nämä asiat. Ja kun lääkäriin menee haluamaan statiineja, niitä saa.

  Pfizerille ja kumppainelle sopii tällainen sekaannus oikein hyvin. Heidän mielestäänhän lastenkin pitäisi pureskella aamupalaksi muutama purustatiini. Ihan vain varmuuden välttämisen ehkäisemiseksi.

  Statiinien käyttö FH-ihmisillä on myös tämän statiinipropagandan tulosta. En pidä linkkien laittamisesta, minusta jokainen saisi ottaa itse asioista selvää ERI lähteistä ja oppiakin matkalla jotain, mutta laitan silti tämän ja muistutan, että FH-kolikollakin on kaksi puolta. Kaikki ei oikeasti ole aina niin kuin virallinen taho antaa ymmärtää. Kolesterolin tärkeys on niin itsestään selvä asia, että on vaikea ymmärtää miksi jotkin tahot edelleen hokevat päinvastaista. Myöntävätköhän he virheensä kun alzheimer/dementiapommi räjähtää. Ai niin alzheimeriinhan on vissiin kallista lääkitystä saatavilla… kuinka kätevää. Muistuttaa hieman rokotus-narkolepsia-narkolepsialääke-tapahtumasarjaa, jossa ainoa voittaja on lääkejätti.

  FC:stä:
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC31037/?tool=pubmed

  Plusääni(1)Miinusääni(0)
 6. ”Vähärasvainen ruoka säästää lapsen verisuonia

  Vähärasvaista ruokaa syövien poikien verisuonet ovat
  paremmassa kunnossa 11-vuotiaana kuin normaalia
  suomalaista ruokavaliota noudattavien, todetaan tuoreessa
  suomalaistutkimuksessa. Sama tutkijaryhmä on aiemmin
  osoittanut, että korkea veren kolesterolipitoisuus huonontaa
  verisuonten toimintaa jo lapsuudessa. Nyt havaittu
  vähärasvaisen ravinnon vaikutus selittyykin todennäköisesti
  kolesterolilla. Tutkimusryhmää johti Olli Raitakari Turun
  yliopistosta.
  ..

  Toisin kuin pojilla, tyttöjen valtimot olivat hyvässä kunnossa
  riippumatta heidän noudattamastaan ruokavaliosta. Tutkijat
  eivät osaa selittää havaintoaan, mutta otaksuvat sen liittyvän
  sukupuolihormoneihin.

  Uutispalvelu Duodecim
  Circulation 2005;112:3786-3794”

  http://www.hyvis.fi/uutiset/duodecimuutiset/joulukuu2005/vaharasvainenruokasaastaalapsenverisuonia

  Tämän neuvon toteuttamisessa eli valtimon kovettumien ehkäisemisessä (pojilla ja miehillä, joilla suurempi riski) ei siis tarvitse turvautua pilleribisnekseen tai hirmukalliiden erikoiselintarvikkeiden ostamiseen.

  Plusääni(0)Miinusääni(2)
 7. Joo tohon STRIP-projektiin liittyy muitaki tutkimuksia, lisää löytyy projektin kotisivuilta. Luitko koko tutkimuksen, vai vain abstraktin? On vedetty mutkia suoriksi.

  Tässäkin on mielenkiintoisia johtopäätöksiä, kun on ilmeisesti yllätytty tuloksista: (Carbohydrate intake, serum lipids and apolipoprotein E phenotype show association in children):

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19563454?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum

  Hiilihydraattien syönnin lisääntyminen LASKI HDL:ää. Ja kokonaishiilarien määrän kasvu 1E% LISÄSI triglyjä ENEMMÄN ku sakkaroosi.

  Johtopäätös:
  Carbohydrate intake has a relatively small effect on serum lipids in children. Children with the apoE3 or E4 but not with E2 phenotype show reduction in HDL cholesterol with increasing carbohydrate intake indicating that genetic and environmental factors interact with children’s lipoprotein metabolism.

  Eli mitä tästä opimme? Geenit ja ympäristötekijät vaikuttaa joidenkin lasten rasva-aineenvaihduntaan? Ihan tosi?! 😉

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 8. Sain 3 ns. tulppaa 07. Jotka tulivat käärmeen myrkkytyksen seurauksena. Silloin aloittivat statiinien syöttämisen ja minä hullu uskoin näitä valkotakkeja. Vaikka kaikki veriarvot olivat hyviä. Noin vuoden verran niitä otin. Kunto meni niin huonoksi etten paljon pystynyt kävelemään. Kaikki lihakset oli kipeinä. Näkö alkoi mennä huonoksi, sappi lopetti toimintansa, maksan arvot nousi pilviin, munuaiset lopettelivat toimintaansa ja sanoivat, että on eturauhassyöpä! Parivuotta sitten lopetin lääkkeitten syönnin ja arvot ovat nousseet kohdalleen. Ei syöpää todettu! Sappikivet jouduttiin poistamaan suun kautta ja aukaisemaan tiehyt maksaan. Nyt on todettu kaihi oikeassa silmässä ja viherkaihia epäillään. Kolestroli arvot mitattiin. Ne olivat 1,8. Siis kokonaiskolestroli! Nyt arvot ovat hiukan nousseet, mutta ei vielä tarpeeksi. Syö kananmunia silloin tällöin, paistettuna suolaisessa voissa. Juon pannukahvia joka päivä. Hakkaan halkoja 10 kuutioata joka vuosi. Vielä saisi kunto nousta ja veriarvot myös. Ainoa lääke jota käytän on L-Argin E Multi 1000mg 2-3 kapselia päivässä, suosittelen.

  Plusääni(1)Miinusääni(1)
 9. Söin mielialalääkettä ja kolesterolini nousi huippu korkealle. Lääkäri ei uskonut sen johtuvan lääkkeestä, mutta lopetettuani mielialalääkkeen kolesteriarvoni laskivat. onneksi en alkanut syömään statiineja.

  Plusääni(2)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat