Talouslehti Financial Timesin mukaan Kreikan vararikko on väistämätön

Martin Feldstein, Harvardin yliopiston taloustieteen professori ja kansallisen taloustutkimustoimiston (NBER) entinen puheenjohtaja, arvioi Financial Times-lehdessä Kreikan tilannetta.

Feldsteinin mukaan Kreikan velka on yli 150 prosenttia GDP-/BKT-arvosta. Lainojen korot ja vuotuinen alijäämä ovat yli 25 prosenttia.

– Nyt käynnissä olevat neuvottelut Kreikan tukipaketista ovat vain väistämättömän siirtämistä.

Feldsteinin mukaan olisi parasta antaa Kreikan mennä vararikkoon, koska se ei suinkaan ole ainoa talousvaikeuksissa oleva euroalueen maa.

Feldstein arvelee, että järkevintä olisi kirjata Kreikka tappioksi puolittamalla sen velat ja jatkamalla jäljelle jääneiden velkojen maksuaikaa; silloin Kreikalla olisi ainakin pieni selviytymisen mahdollisuus.

Hiljattain sijoittajalegenda Jim Rogers arvioi CNN-uutiskanavalle Britannian tarvitsevan piakkoin oman tukipakettinsa. Myös Italian suunnalla näkyy romahduksen oireita.

Wall Street Journalissa Feldstein analysoi Yhdysvaltain taloustilannetta ja dollarin arvoa.

Heikosti menee sielläkin, eivätkä näkymät ole parempaan päin.

Feldstein muistuttaa, että heikkoina aikoina varmin tapa saada talous käyntiin on valtion kotimaahan tekemät investoinnit. Hän toteaa, että presidentti Obaman hallinto on tehnyt yhdessä yksityisesti omistetun keskuspankki FED:in kanssa lähes kaikki virheet, mitä talouden elvyttämisessä voidaan tehdä.

Feldstein toimi aikanaan presidentti Reaganin taloudellisena neuvonantajana.

 

Lähteet:

http://link.ft.com/r/2SRI11/WT1FJN/YLC42/HD5THZ/KEYS1D/RF/h?a1=2011&a2=6&a3=22  

http://online.wsj.com/article/SB10001424052702303657404576363984173620692.html

2 kommenttia

  1. Lainanotosta johtuvaa ongelmaa hoidetaan ottamalla lisää lainaa. Se on yhtä järkevää kuin se, että alkoholisti parantaa oloaan ottamalla lisää alkoholia. Jossain vaiheessa tulee romahdus. IMF ja muut kansainväliset lainanantajat vaativat valtion omaisuuden yksityistämistä ja myymistä ulkomaisille sijoittajille. Näin valtio ryövätään kansalaisilta. Sama ryöväys on tapahtunut lukuisissa muissa maissa. IMF ja Maailmanpankki näyttelevät pelastajaa, mutta ovat pahimman luokan rikollisia.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat