Talvista liikuntaa ja ilonpitoa

Hiihtolomakausi on alkanut ja talvikelit ovat parhaimmillaan. IsoMagneetin testiryhmä päätti kokeilla kahta tämän talven trendikästä ulkoilumuotoa.

Hiihtolomat alkoivat Etelä-Suomessa tällä viikolla ja tulevilla viikoilla muu Suomi seuraa perässä. Samalla parhaat talvikelit alkavat myös olla käsillä. Kauniin talvipäivän kunniaksi tutkiva journalisti kokosi tiiminsä ja suunnisti Ylivieskan Huhmarille kokeilemaan lumikenkäilyä sekä ilmalla täytettyjä lumiliukureita.

Kivaa ja kuluttavaa

Lumikenkäily on lisännyt suosiotaan talvi talvelta. Sen tarjoama liikkumisen vapaus ja lukemattomat reittivaihtoehdot saivat myös tutkivan journalistin kiinnittämään lumikengät jalkoihinsa ja tarpomaan hangessa. Tekniikan omaksumiseen ei mennyt kauaa. Kaikki, jotka osaavat kävellä, osaavat myös lumikenkäillä. Tämä päti myös tutkivan journalistin kohdalla. Toki alussa lumikengät saattoivat sisäsyrjältä kolahdella toisiinsa, mutta tästä ongelmasta selvittiin hieman askellusta leventämällä Monille saattaa lumikengistä tulla mieleen Aku Ankasta tutut tennismailat, jotka sidotaan kiinni räpylöihin. Nykyiset lumikengät ovat kuitenkin jotain ihan muuta. Ne ovat keveät ja useimmat mallit ovat myös tennismailoja huomattavasti kapeammat. Kenkien hankinnassa kannattaa miettiä käyttötarkoitusta, eli käyttääkö kenkiä enemmän kuntoiluun vai luontoelämysten hankintaan. Markkinoilta löytyy hyviä malleja molempiin. Sauvat ovat hyvä apu lumikenkäilyssä. Vaikeakulkuisissa maastoissa niistä saa mukavasti tukea ja tasaisemmalla maastolla niistä saa lisää tehoa käsitreeniin. Sopiva sauvan pituus on 0,7 kertaa oma pituus ja sauvoihin kannattaa kiinnittää talvisommat, jotta ne eivät uppoa syvään hankeen. Kuntoilumuotona lumikenkäily on paitsi hauskaa,

myös tehokasta. Lumen vastus tehostaa kävelyä ja lumikenkäily onkin yli puolet tavallista kävelyä tehokkaampaa kehittäen sekä kestävyyttä että voimaa.

Uutta potkua pulkkamäkeen

Ensi sunnuntaina on laskiainen ja silloin monet perheet ovat perinteisesti suunnanneet pulkkamäkeen viettämään laatuaikaa raikkaassa ulkoilmassa. Maanantaina voi tuntea pulkkamäen

ilon takalistossaan. Ilmalla täytetty lumiliukuri tarjoaa oivan vaihtoehdon peppunsa puolesta pelkäävälle. Luvassa on vauhtia miellyttävällä tavalla. Kyyti on pehmeää, sillä ilmatäytteinen lumiliukuri on huomattavasti muovista pulkkaa ja liukuria joustavampi. Erilaisia malleja on yhden hengen pyöreästä renkaasta kolmen hengen kolmioon. Testiryhmän suosimat lumiliukurit ovat valmistettu vahvasta ja kestävästä vinyylimuovista, joten ne kestävät ankaraakin pakkasta ja kovaa käyttöä. Lumiliukurilla saa todella isot vauhdit oikeanlaisella lumella ja ainakin perheen pienimpien päät kannattaa suojata kypärällä. Ihan metsäisimpään mäkeen ei myöskään kannata suunnistaa, sillä ainakin alkuvaiheessa lumiliukurin ohjaaminen tuotti hieman ongelmia. Lisäksi vauhdikkuuden takia kannattaa myös ennen laskua varmistua siitä, että alhaalla on tarpeeksi pitkä jarrutustila.

Nautitaan talvesta

Ainakin toimituksen tiimille liikunta ja vauhdin hurma aurinkoisessa talvisäässä toi piristystä päivään. Tutkiva journalisti suositteleekin lumikenkäilyä ja pulkkamäkiä niin lapsille kuin aikuisille. Nyt ylös ja ulos nauttimaan ihanista talvisäistä!

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat