Terveen elämän osaset: Välttämätön A-vitamiini

A-vitamiinin saanti on välttämätöntä hämäränäölle ja sikiön normaalille kehitykselle. A-vitamiinia saa porkkanasta ja kananmunasta.

Terveen elämän osaset -sarjassa tutustutaan tärkeimpiin vitamiineihin ja hivenaineisiin.

A-vitamiini (retinoli, A1 vitamiini) ja sen esiaste karoteeni ovat rasvaliukoisia yhdisteitä, jotka osallistuvat muun muassa hämärässä näkemiseen, solujen kasvuun ja erilaistumiseen,se on tärkeä myös normaalin lisääntymiskyvyn ja immuunivasteen kehittymiselle. A-vitamiini ylläpitää epiteelisolujen kuntoa, suojaa solukalvoja, ylläpitää ihon, limakalvojen ja sarveiskalvojen hyvinvointia, tehostaa immuunijärjestelmää sekä toimii antioksidanttina.

Myös veren punasolujen kehitys on riippuvainen A-vitamiinista. Lisäksi vaikuttaa siltä että A-vitamiini edesauttaa rautamolekyylien yhdistämistä hemoglobiinimolekyyliin.

A-vitamiinin puutos estää näköpigmentin muodostumista, joka johtaa hämäräsokeuteen. Puutoksesta aiheutuu myös ihon ja silmän sarveiskalvon kuivuminen, ärtyminen ja haavaumat; A-vitamiinin puutos aiheuttaa sarveiskalvojen keuhkojen, ihon ja suoliston limakalvojen sarveistumisen, ja limaa erittävät solut vähenevät. A-vitamiinipuutos vaikuttaa myös makuaistimukseen, kuuloon, ruokahaluun sekä kasvuun.

Luuston kasvu, kasvuhäiriöt ja epifyysien uudistuminen estyy. Suomessa ei yleensä tavata A-vitamiinin puutetta, mutta kehitysmaissa sen puute on yleisimpiä ravintoainepuutoksia. Karoteenin muuttumista A-vitamiiniksi voi häiritä jodin puute.

Raskaana olevalle ja imettävälle A-vitamiinin marginaalinenkin puutostila voi heikentää immuunijärjestelmää, lisätä infektioiden määrää, hidastaa sikiön kasvua sekä aiheuttaa ennenaikaisia synnytyksiä. Lisäksi se aiheuttaa heikentynyttä hämäränäköä. A-vitamiinin retinoli ja retiinihappo ovat välttämättömiä sikiön kehitykselle. A-vitamiinin retiinihappo vaikuttaa raajojen kehitykseen, sydämen, silmien ja korvien muodostukseen. Lisäksi on osoitettu, että A-vitamiini osallistuu kasvuhormonigeenin säätelyyn.

A-vitamiinin liikasaanti taas saattaa aiheuttaa raskaana olevalle spontaaneja abortteja, sekä sikiölle epämuodostumia, keskushermostovaurioita ja oppimishäiriöitä. Maksa sisältää runsaasti A-vitamiinia (retinoli), mutta koska se voi myös sisältää runsaasti sikiölle haitallisia raskasmetalleja, kuten kadmiumia ja lyijyä, raskaana olevia ja raskautta suunnittelevia suositellaan välttämään maksan syöntiä.

A-vitamiinia voi saada myös liikaa. Akuutti myrkytys voi esiintyä, kun hyvin korkeita annoksia A-vitamiinia on otettu lyhyen aikavälin sisällä. Annokset ovat sata kertaa suosituksia suurempia aikuisilla ja lapsilla 20-kertaisia. Akuutin A-vitamiinin oireet voivat olla pahoinvointi ja oksentelu, päänsärky ja huimausta, näön hämärtyminen, sekä lihaskoordinaation heikentyminen. Myöhemmin voi esiintyä uneliaisuutta, pahoinvointia, ruokahalun puutetta, fyysisen aktiviteetin alentumista, kutisevaa ja kesivää ihoa sekä oksentelua.

Krooninen A-vitamiinin myrkytystila on huomattavasti yleisempi kun akuutti. Oireet voivat olla päänsärkyä, kaljuuntumista, huulien halkeamista, kuiva ja kutiava iho, maksan suurenemista, luu- ja nivelsärkyä. Muitakin oireita esiintyy. Yleensä potilaat paranevat täysin mutta krooninen A-vitamiinimyrkytys voi aiheuttaa pysyviä vammoja kuten näön heikkenemistä, maksavaurioita ja luustovaurioita.

Kasvikunnassa A-vitamiinia esiintyy karoteenina, joka on luonnon antioksidantti. Mitä voimakkaamman oranssi tai tummanvihreä väri kasviksessa on, sitä enemmän se sisältää karoteenia. Terveydelle on hyväksi syödä päivittäin A-vitamiinia sisältäviä kasviksia, kuten porkkanaa, paprikaa, parsakaalta ja pinaattia. Eläinkunnassa karoteenin parhaita lähteitä ovat maksa, voi ja muut maitorasvat sekä munankeltuainen.

A-vitamiinin vähimmäistarve on naisilla 800 mikrogrammaa vuorokaudessa (imetyksen aikana 1200) sekä miehillä 900 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Tarve kasvaa raskauden ja imetyksen sekä joidenkin sairauksien aikana, toipilaana ja lisäksi kovassa fyysisessä rasituksessa tai nuorilla voimakkaan kasvuvaiheen aikana. Lisäksi A-vitamiinin tarvetta lisäävät yksipuolinen ravinto tai dieetti sekä laihdutuskuurit.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat