THL:n rokoteostot selvittelyyn

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka haluaa sosiaali- ja terveysministeriöltä selvityksen, joka liittyy muun muassa sikainfluenssarokotteiden hankinnan jääviys- ja lahjomaepäilyihin. Asiasta kertoi ensimmäisenä Aamulehti.

Selvityspyynnön liitteenä on neljäkymmentä kantelua. Ministeriöllä on aikaa vastata 11. maaliskuuta saakka, jonka jälkeen oikeuskansleri päättää mahdollisista jatkotoimenpiteistä.  Aamulehden tietojen mukaan kantelujen pohjalta on käyty keskusteluja poliisin kanssa.

Suomi tilasi yli 5,2 miljoonaa sikainfluenssarokotetta lääkejätti GlaxoSmithKlinelta 37 miljoonalla eurolla ilman kilpailutusta. Rokotehankintoja perusteltiin salaiseksi julistetulla, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nimellä tehdyllä muistiolla.  Salaiseksi julistamista perusteltiin rokoteyhtiöiden liikesalaisuuksilla, joita on kolmesivuisessa muistiossa hieman yli puoli sivua. Vaikka virallisen päätöksen hankinnoista teki sosiaali- ja terveysministeriö, tilaus tehtiin käytännössä THL:n oman muistion mukaisesti.

Rokotejohtaja Terhi Kilven eri roolien eturistiriidat ovat olleet keskustelun kohteena ja johtaneet erovaatimuksiin. Kilpi johtaa lääkeyhtiö GlaxoSmithKlinen Pandemrix-sikainfluenssarokotteen ja narkolepsian yhteyden selvittämistä, mutta toisaalta hän johtaa rokoetutkimusta, jota sama lääkeyhtiö rahoittaa yli 10 miljoonalla eurolla. Kilpi oli myös avainasemassa päätettäessä Pandemrix-rokotteen hankinnasta ja käyttösuosituksista.

Vuoden alusta Sosiaali- ja terveysministeriössä narkolepsia-, rokote- ja tartuntatautiasioita hoitaa näillä näkymin kahden vuoden ajan henkilö, jolla on vakituinen työsuhde THL:ssä. Lisäksi hänen puolisonsatyöskentelee THL:n rokoteosastolla Terhi Kilven alaisuudessa ja on kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän ja pääjohtaja Pekka Puskan asettaman narkolepsiatyöryhmän jäsen.

1 kommentti

  1. 15. 2. 2011. THL:N Rokoteostot selvittelyyn. Turhapa noista on kirjoitella kun toinen toisensa P:tä nuoleskelelevat. Tässäkin tapauksessa olisi pitänyt ne viranomaiset erottaa välittömästi virastaan jotka näin mielipuolisia päätöksiä ovat tehneet, ja tekevät jatkossakin. Ensin olisi ollut kohtuullista antaa päätöksen tehneille sikapiikki ”persuuksiin” ja sitten erotettava virasta ja laitettava kortistoon kerjuulle tai mieluummin tiilenpäitä lukemaan loppuiäkseen. Tässäkin tapauksessa mielestäni on nimenomaan ollut tarkoitus vähentää ihmispopulaatiota, sairastuttamalla rokotteesta jne. On se kumma tuon THL:nkin kanssa meinaan vaan että jos ihmisiä on liikaa heidänkin mielestään niin alkakoon sen vähentämisen todellakin omasta itsestään ENSIMMÄISENÄ. Vähennykseen ei ihmisten tarvitse vaivautua luonto hoitaa sen kyllä ajallaan ihan itse. Ja eliitti on sen nälän ja kurjuuden itse tänne maaailmaan luonut, kaikille riittää ruokaa, vettä, puhtautta, ja terveyttä jos tuota eliittip. ei olisi olemassakaan ym. Maailma olisi parempi paikka elää jos kyseinen LAHKO puuttuisi.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat